Piotr Karbowski Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Cześć, jestem już po większości matur(został polski ustny) i szczerze powiedziawszy jestem średnio zadowolony. Zacznę, może od tego, że jestem po technikum elektronicznym, a na maturze zdawałem wos rozszerzony, troszkę śmiesznie ale też sobie ułożyłem pewien plan. Z racji tego, że już od dobrych paru lat interesuję się polityką pomyślałem, że zdając wos dam sobie szanse na kierunek o jakim myślałem od drugiej klasy-prawo. Wiadomo, ucząc się wosu, przerabiałem także te działy, oczywiście to nie to samo co studia prawnicze, ale sprawiało mi to niesamowitą frajdę, lubiłem się tego uczyć w przeciwieństwie zupełnie do przedmiotów, które do tej pory miałem w szkole. Nie miałem problemów z matematyką czy przedmiotami zawodowymi, ale jednak nie ciekawiło mnie to, a uczyłem się bo musiałem. Co do wyników matur, matematyka około 60%, polski to zagadka, ale celuje w podobny wynik, angielski około 70% i wos.. No nie powiem jestem trochę zawiedziony, w najlepszym przypadku wyjdzie mi koło 65%, w najgorszym 50. W każdym razie, wynik coś koło tego. No i w tym momencie mam wrażenie, że po prostu sobie zablokowałem drogę. Wiem, że pewnie wielu z was przerabiało takie sytuacje i chciałbym was spytać o zdanie. Studia zaoczne odpadają, myślałem o tym czy może wybrać jakiś pokrewny kierunek czy jednak zrobić rok przerwy i w następnym roku przyłożyć się i poprawić maturę. Błędem było też zdawanie tylko wosu na poziomie rozszerzonym, ale teraz już nic z tym nie zrobię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Mozesz dostać sie na prawo z takimi wynikami z matury ale na uczelnie mniej popularne. Proponuje spróbować na UWM wspaniałe środowisko akademickie ale z racji położenia nie ma tam tylu chętnych. Mozesz sobie zrobic rownież rok przerwy chociaż nie robiona polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Karbowski Opublikowano 11 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Dziękuję za szybką odpowiedź zaraz się zainteresuję tym UWM. A słyszałeś może o KUL-u w Lublinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Słyszałem, ciekawa uczelnia ale tam może byc trudniej sie dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Jesteś z Poznania ale nie ma znaczenia gdzie możesz studiować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Karbowski Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Nie ma znaczenia, póki co najbardziej przyglądałem się na Lublin ale jeśli moje wyniki nie wystarczą to musze się rozejrzeć po innych miastach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Lublin to fajne miasto do studiowania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Karbowski Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Teraz w ogóle zobaczyłem, że prawo zostało otworzone w zeszłym roku w Radomiu na UTH. Czy byłaby taka możliwość, alternatywna jakbym się nie dostał tam gdzie chciałem pójść na ten rok a po roku się przenieść do innego miasta? Czy mogą patrzeć dosyć negatywnie przez pryzmat teoretycznie słabszej uczelni czy jest to zawsze łatwiejsza droga niż przenieść się z zaocznych na dzienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Właściwie przeniesienie się jest bardzo mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 A myślałeś o studiach prawniczych na uczelni niepublicznej? Niektóre są naprawdę dobre, tyle że to kosztuje... Łazarski, Koźmiński w Warszawie... Kwiatkowski w Trójmieście,,. i wiele, wiele innych. A jeśli jesteś dobry z niemieckiego to może prawo pollsko-niemieckie na UAM / Viadrinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Jest kilka prestiżowych uczelni niepublicznych, ktore prowadzą prawo i na pewno warto sie nad nimi pochylić. Pytanie czy koszty sa akceptowalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Karbowski Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Właśnie płatne z góry odrzuciłem, raz z tego względu że są one dosyć drogie, dwa że w Warszawie dodatkowo rolę grałyby koszty mieszkania, a nie chce aż tak obciążać rodziców. Wiadomo w trakcie studiów zamierzam też pracować, żeby to nie było na zasadzie 5 letnich wakacji. W klasie maturalnej pracowałem i byłbym w stanie samodzielnie opłacić mieszkanie przy lekkiej pomocy rodziców, ale nie dałbym rady opłacać studiów i mieszkania jednocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 A wykluczasz pozostanie w poznan.studia.net? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Karbowski Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Właśnie chciałbym powędrować bliżej mazowieckiego z racji, że mam tam dziewczynę. Bo sam pochodzę z Radomia, a do Poznania musiałem się przeprowadzić 2 lata temu z powodu zmiany pracy rodziców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 No to może Radom lub faktycznie Lublin. To wydaje sie fajne rozwiazanie, a może łódzkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Karbowski Opublikowano 12 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Łódź także brałbym pod uwagę. A wpadłem na jeszcze jeden pomysł. Jeżeli faktycznie zabrakło by tych punktów na prawo, to może pójść na jakiś kierunek zastępczy i postarać się o poprawę matury w przyszłym roku, tak żeby sie dostać na prawo w Lublinie na UMCS albo KUL. I studiować prawo, a na tamtym przejść na zaoczne. Tylko sęk w tym, żeby wybrać jakiś konkretny kierunek który by się jakoś fajnie komponował. Co w ogóle sądzicie o tym pomyśle i ewentualnie jaki kierunek moglibyście polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Może politologia? Pomogłaby poprawić WOS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Moim zdaniem to nie do końca dobry pomysł. Lepiej uczyć sie samemu i pójść do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Karbowski Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Właśnie myślałem o tej politologii. Łukasz, widziałem w innym temacie że miałeś okazje studiować właśnie politologie. Czy faktycznie ciężko tak z pracą po tych studiach? Jeśli mnie to interesuje to studia chyba byłyby przyjemnością, ale znów dużo osób odradza tego typu kierunki. politologia, socjologia i tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Praca jest ale nie w branży, jestem tego najlepszym przykładem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Karbowski Opublikowano 13 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Najlepiej chyba będzie jeśli poczekam na wyniki i wtedy zobacze czy składać na te prawo na KUL. Akurat do 8 lipca są rejestracje, a wyniki 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Masz jeszcze trochę czasu wiec nie musisz sie spieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Karbowski Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Jeszcze tylko zapytam. Z waszego doświadczenia, logowaliście się kiedy już mieliście wyniki czy przed? Bo z tego co widziałem, trzeba wpisać wyniki z matur, a jak mogę je wpisać skoro ich nie znam. Mogę jedynie oszacować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Nie mozesz szacować. Mozesz sie zalogować ale dane uzupełnisz pózniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Karbowski Opublikowano 14 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2016 Dziękuję, za wszystkie odpowiedzi. Dobra, to teraz trzeba poczekać i jak wszystko będzie jasne, to dam wam znać jak to się w końcu ułożyło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...