tomekplnd Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Jestem w takiej sytuacji gdzie skończyłem Angielskie stopnie GCSE's i A-Levels które są maturą w Polsce. W bliższej przyszłości mam plany powrotu do Polski na studia na kierunek filologii angielskiej. Płynnie znam Angielski który mam nadzieje mi pozwoli się dostać na dobre studia i z dyplomem po studiach dostać dobra prace jako tłumacz albo jakąś inna związaną z językiem angielskim, który według mnie powinienem jak najbardziej wykorzystać. Mam nadzieje teraz zaczac studia w tym roku w tym kierunku. Jednak jestem zielony w calej tej procedurze, nawet niewiem czy te moje oceny z A-Levels starcza na studia w polsce. Byl bym bardzo wdzieczny z jakimi krokami mialbym sie kierowac jesli chcialbym te studia zaczac w tym roku. Przepraszam jesli nieczysto sie rozpisalem ale nie zdarza mi sie czesto po Polsku pisac, tym bardziej bedac 9 lat za granicami Polski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Cześć. Musisz sie skontaktować z działem rekrutacji wybranej uczelni. Jeden telefon i wszystko będziesz wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 A jaką uczelnie wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Masz już jakieś typy na uczelnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekplnd Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Narazie to jestem na takim etapie ze szukam uczelnii w rodzinnych regionach czyli Slask gdzie mam mieszkanie i okolice Rzeszowa gdzie mam rodzine. Jestem tez jednak sklonny na inne miasta, jesli mialoby to znaczyc ze trafilbym na lepsza uczelnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 to zerknij tutaj www.slask.studia.net/filologiczne www.rzeszow.studia.net/filologiczne Pod opisem filologii angielskiej masz uczelnie, które ją prowadzą. Wybierz sobie uczelnie i zadzwoń do działu rekrutacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekplnd Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Dzieki, Łukasz. A jak ocenił byś poziom uczenia na Rzeszowskim uniwersytecie w filologii angielskiej? Mam tam kuzynkę która sie dowie więcej o rekrutacji dla mnie, i pewnie byłby to dla mnie byłby najwygodniejszy wybór, tylko niewiem jak to wygląda pod względem poziomu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Nie jest to najlepsza uczelnia w Polsce ale daje gwarancje pewnego i dobrego dyplomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekplnd Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Dyplom z UJ powiedzmy byłby o wiele warty czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Pewnie tak, ale to nie jest jednoznaczne ze znalezieniem pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 wiadomo, że UJ to zawsze UJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekplnd Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Oprócz filologii angielskiej, jakie jeszcze kierunki są, gdzie mógłbym wykorzystać mój płynny angielski? Po długim pobycie w Anglii szkoda byłoby nie wykorzystać tego angielskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Masz wiele kierunków prowadzonych w języku angielskim, niestety są one najczęściej płatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekplnd Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Mam jeszcze jedno pytanie. Na maturę zdawałem z podwójnego biznesu, polskiego i komunikacji & kultury. Oczywiście przy filologii angielskiej potrzebna jest matura z angielskiego której nie mam. Bedzie jakaś szansa ze uczelnia poda jakiś egzamin żeby sprawdzić ze sobie jednak z tym kierunkiem poradzę bez tej matury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Są specjalne procedury dla ludzi z zagranicy, więc może nawet nie będziesz musiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekplnd Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Spędziłem trochę czas na spoglądanie stron rekrutacji wielu uczelni i tez skontaktowałem się z paru znajomymi którzy byli w podobnej sytuacji jak ja teraz. Jak to Lukasz powiedziałeś, są własnie rożne procedury dla ludzi z zagranicy, co zdarzyło się znajomej która teraz studiuje na UW. Na początku myślałem tylko aplikować na Uniwersytecie Rzeszowskim, patrząc na moje średnie oceny. Jednak dowiedziałem się ze wiele uczelni w Polsce rekrutuje kandydatów z matura zagraniczna przez rozmowę kwalifikacyjną. W tej sytuacji widzę to jako szanse którą powinienem wykorzystać przez aplikowanie na mocniejsze uczelnie jak UW i Uniwersytecie Wrocławskim, gdyż daje sobie duże szanse w anglojęzycznej rozmowie kwalifikacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Moim zdaniem spokojnie mozesz próbować ponieważ w Polsce jest duży niż demograficznych i mało chętnych na studia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niki Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Pewnie, że próbuj, bo faktycznie masz duże szanse na dostanie się na UWr czy UW. Polecam Uniwersytet Wrocławski i Wrocław bo to piękne miasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Wrocław to piękne miasto, jedno z ładniejszych w Polsce i na pewno warto tam studiować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystyna56 Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Zgadzam się Łukasz z Tobą w 100% Wrocław to piękne miasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 i jedno z bardziej atrakcyjnych do studiowania. Jak dla mnie Toruń, Wrocław, Poznań, Trójmiasto, Kraków, Olsztyn to najfajniejsze miejsca na studia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niki Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Jeszcze dużo osób chwali sobie Lublin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 Tak, Lublin też jest fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekplnd Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 A jest w ogóle jakaś alternatywa do filologii angielskiej w mojim wypadku? Mam nadzieje po studiach znaleść jakaś prace związaną z językiem angielskim oczywiście. Tylko nie wiem czy jest sens studiowania anglistyki skoro spędziło sie 9 lat w Anglii, języka sie nauczyło, kawałek angielskiej literatury tez sie studiowało. Oczywiście nie widzę uwag żeby sie w to jeszcze bardziej wgłębić i zdobyć dyplom który mi ułatwi mi tą ścieżkę w znalezieniu pracy. Po prostu martwię sie tym powodem ze wiele absolwentów anglistyki wychodzi ze studiów bez pracy. Chcąc postawić siebie na jak najlepszej pozycji myślałem o studiowaniu jakiegoś innego kierunku gdzie wtedy mógłbym połączyć dyplom z tego kierunku z moją znajomością angielskiego (tez postarać sie o jakiś certyfikat), i mozliwie wtedy być bardziej ciekawym kandydatem na rynku pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Oczywiście, ze mozesz to połączyć z innym kierunkiem. Warto na pewno studiować kierunki techniczne a w tym chemiczne i to w połączeniu z angielskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...