Piotrek1997 Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Witam. W tym roku zdaje maturę i po niej chciałbym się dostać na studia związane z bezpieczeństwem państwa. Planuję startować do WSO we Wrocławiu ale myślę że się tam nie dostanę ponieważ piszę podstawę z matematyki a sam rozszerzony angielski wątpię że wystarczy, wychowanie fizyczne w grupach dyspozycyjnych w poznan.studia.net, wychowanie fizyczne w służbach mundurowych w Białej Podlaskiej. Tak jak pisałem myślę że WSO odpada a zainteresowały mnie te grupy dyspozycyjne. Czy moge po takim AWF dostać się do ABW, CBŚ, Grom czy AW? I nie mogę nigdzie znalezć punktacji rekrutacyjnej na AWF w poznan.studia.net. Może macie jakieś inne propozycje dla mnie co do wybrania uczelni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Żeby dostać sie do takich służb to trzeba zacząć od służby policyjnej i dopiero pózniej należy zostać wysłany na studia do Szczytna. Inna droga do pracy w służbach jest długa i bardzo trudna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Najlepiej jak wejdziesz sobie bezpośrednio na strony np ABW, czy Grom itd... Wcale nie musisz iść do policji aby się tam dostać, poczytaj jakie są wymagania formalne i jak wygląda proces rekrutacji: np:Służbę w ABW może pełnić osoba: posiadająca wyłącznie obywatelstwo polskie, korzystająca z pełni praw publicznych, wykazująca nieskazitelną postawę moralną, obywatelską i patriotyczną, dająca rękojmię zachowania tajemnicy stosownie do wymogów określonych w przepisach o ochronie informacji niejawnych, posiadająca co najmniej średnie wykształcenie i określone kwalifikacje zawodowe oraz zdolność fizyczną i psychiczną do służby w formacjach uzbrojonych, wymagających szczególnej dyscypliny służbowej, której gotowa jest się podporządkować. W Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrudnieni są zarówno funkcjonariusze jak i pracownicy cywilni. Wśród funkcjonariuszy są absolwenci najlepszych uczelni humanistycznych i technicznych oraz szkół średnich technicznych i ogólnokształcących. Szeroki zakres zagadnień, jakimi zajmuje się ABW powoduje, że inżynierowie, specjaliści z branży IT, chemicy, matematycy współpracują z prawnikami, historykami, politologami i lingwistami. Absolwenci techników samochodowych i elektronicznych wspomagają pracę analityków i oficerów operacyjnych. Wysokie kwalifikacje funkcjonariuszy sprawiają, że wykonują pracę analityczną, operacyjno-rozpoznawczą lub pracują jako informatycy, tłumacze, elektronicy i inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Tak to wygląda w teorii a w praktyce, z mojej wiedzy wynika, że przyjmują ludzi ze stopniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 pewnie, że ze stopniem też przyjmują, bo jest jedna i druga droga do przyjęć. Warto próbować od razu się dostać, jeśli ktoś o tym myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Ta druga droga jest trudna, ale wielu się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek1997 Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Czyli jak bym skończył AWF w poznan.studia.net i podczas czasu nauki doprecyzował 2 języki i nauczył się trzeciego jakiegoś nietypowego np. rumuński i porobił różne kursy typu skoki spadochronowe, sztuki walki itp. to rozumiem że mam szansę sie dostac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 najlepiej to weź za tel i podzwoń, dowiedz się u źródła, wtedy będziesz najlepiej poinformowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Na pewno zwiększa to Twoje szanse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Jak będziesz dzwonił i się coś dowiesz to daj nam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Koniecznie daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...