Drifter Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Witam, jestem nowym użytkownikiem tego forum, więc jeśli napisałem w złym dziale, proszę o wyrozumiałość Zacznę od początku. Obecnie studiuję automatykę i robotykę w Szczecinie na Zucie na wydziale elektrycznym. Miasto nie do końca mi przypasowało, początkowo miałem iść do Poznania na PP, również AiR ale się nie dostałem. Ogólnie zawaliłem maturę z matmy bo pisałem tylko podstawę, która wyszła tragicznie(tylko 38%), niestety poziom w technikum był śmieszny. Na studiach nie ma tragedii oprócz właśnie fizyki i matmy, która idzie mi średnio(fizykę miałem ostatnio 2 lata temu w technikum w 2 klasie). Owszem jak najbardziej idzie zdać ale się męczę. I oto mam dylemat. Czy dalej męczyć się tutaj, w mieście, którym nie widzę swojej przyszłości, czy zrezygnować od razu po świętach ze studiów aby nie przepadły mi punkty ECTS i zacząć porządnie uczyć się do poprawki matury z matmy, wziąłbym również fizykę podstawę i matme rozszerzoną(to konieczność jeśli chciałbym kontynuować studia techniczne). Szczerze to nie mam pojęcia co robić. Dodam tylko, że dojeżdżam codziennie ok. 80km do szkoły(stancja nie wyszła z kumplem), więc wstaję wcześnie rano a wracam wieczorem, więc na naukę zbytnio czasu nie ma. Szczerze, nie mam pojęcia co zrobić w tym momencie. Myślicie, że jest szansa na napisanie matury w miare dobrze aby dostać się potem np. na PP lub PWr ? Tylko, że musiałbym usiąść już do nauki, bo mam niecałe pół roku. Myślałem również nad przeniesieniem się po roku ale nie wiem czy warto(różnice programowe itd.). Proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Cześć, zacznijmy od tego, że nie ma już limitu punktów ECTS wiec nic Ci nie przepada. Ja na Twoim miejscu kontynuował bym studia na ZUT i próbował się przenieść jak najszybciej nawet w trakcie trwania roku akademickiego, możesz przecież uderzyć do Torunia na automatykę i robotykę tutaj też będziesz miał dość blisko, a Toruń to super miejsce na studia. Na PP faktycznie trudno się dostać, ale przecież nic nie szkodzi kontynuować studia i przystąpić do poprawki z matmy. Czas na deklarację masz do początku ferii lub 7 lutego (to co nastąpi pierwsze) chyba, że chcesz zdawać w innej szkole, wtedy deklarację w OKE musisz złożyć do końca grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drifter Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Nasuneło mi się pytanie. Dajmy na to kontynuuje studia i uczę się do poprawki matury. Potem jakimś cudem nie zdaje poprawki z matmy chociaż to niemożliwe ale dobra. Wówczas mam stary wynik z matury czyli te 38% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 tak, zachowuje się stary wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Pomysł z Toruniem wydaje mi się bardzo doby. Moim zdaniem powinieneś dokończyć rok, nie rezygnuj teraz. Może popytaj o akademik aby przenieść się do Szczecina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Akademik to też ciekawe rozwiązanie, ale chyba warto spróbować się przenieść im szybciej tym mniej różnic programowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drifter Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 A co w przypadku, gdy nie uda mi się przenieść bo "coś tam". Wszystko może się zdarzyć. Wgl jest taka opcja że nie będą chcieli mnie przyjąć w przypadku przeniesienia ? No chyba, że wymagana jest odpowiednia średnia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Tutaj najlepiej zapytać u źródła, bo różne sa praktyki. Zadzwoń do dziekanatu i będziesz mieć jasność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Mogę Cię nie przyjąć ale procedura jest taka, ze najpierw dowiadujesz sie u Dziekana wydziału docelowego czy Cię przyjmie a pózniej informujesz swoj obecny Wydzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drifter Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 I teraz następne pytanie. Czy zadzwonić już teraz do dziekanatu np. PP i się dowiedzieć co i jak, jakbym się dowiedzial wcześniej że mnie nie przyjmą to czy jest sens siedzenia na Zucie czy poprawka matury i wtedy liczyć że mnie przyjmą w nowej rekrutacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Musisz zadzwonić do sekretariatu umówić sie na spotkanie z Dziekanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drifter Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Wstępnie jutro przedzwonie i się dowiem. Przez święta jeszcze pomyśle co zrobić. Myślicie, że dałbym radę ogarnąć materiał na maturę podst. i rozsz. z matmy i fizykę ? wyniki z rozszerzen nie muszą być bardzo wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dałbyś radę, jeszcze dużo czasu. Zadzwon do sekretariatu dziekana i poświeć sie i jedz. Indywidualnie masz szanse to załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drifter Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 W sumie rok to nie tak dużo straty, pewności też nie mam, że się przeniosę z powodzeniem ale to już jutro zadzwonię. Jeśli już teraz powiedzą, że mogą być problemy z przeniesieniem to myślicie, że najrozsądniejszą opcją jest rezygnacja z zutu i uczenie się do poprawy matury ? Bo nie widzi mi się studiowanie 3.5 roku w Szczecinie, zbyt męczące to by było dla mnie. Zawsze mogę zmienić kierunek na trochę prostszy. Ogólnie na zucie tragedii nie ma, ale wolałbym skończyć bardziej "lepszą" uczelnię, podobno pracodawcy na to patrzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Pracodawcy patrzą na to jakie masz doświadczenie i co robiłeś w trakcie studiów, na uczelnie aż tak nie patrzą - to mit. Moim zdaniem nie powinieneś rezygnować z zutu ale to Teoja decyzja, przecież nowa uczelnie mozesz wybrać na II stopniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drifter Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Przy wyborze uczelni na II stopniu uwzględnia się jedynie wyniki uzyskane w trakcie trwania studiów I stopnia ? Rozumiem, że wówczas matura nie jest brana w ogóle pod uwagę ? Oczywiście trzeba przejść rozmowę kwalifikacyjną bądź zdawać egzamin wstępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Przy rekrutacji na II stopień matura w ogóle nie jest brana pod uwagę, moim zdaniem nigdy więcej procenty z matury Ci sie do niczego nie przydadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Moim zdaniem rezygnacja nie jest dobry wyjściem... W sumie widzę że kierunek Tobie odpowada, tylko masz obiekcje co do miasta, dlaczego tak nie lubisz Szczecina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Właśnie, dlaczego nie lubisz Szczecina, to nawet fajne miasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drifter Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Szczerze mówiąc, Szczecin nie bardzo mi odpowiada pod kilkoma względami. Początkowo jak wspominałem miałem zamiar studiować w poznan.studia.net. Mam odczucie, że w Szczecinie nie ma nic ciekawego do robienia w wolnym czasie. Miasto mnie przytłacza, znajoma mi kiedyś wspomniała, że to "wiocha z tramwajami" i po części się zgodzam z jej zdaniem. Ogólnie inne miasta wydają się być bardziej rozsądniejsze i bardziej atrakcyjne. Owszem kierunek jak najbardziej mi odpowiada, uczelnia też nie jest zła, chociaż nie jest też najlepsza. Po prostu nie byłem nastawiony na Szczecin, a boję się, że jak zostanę to pomimo studiowania będę się źle tam czuł. Cały czas się zastanawiam co zrobić, czy wystarczyło by mi czasu aby zacząć naukę już teraz do matury i ją potem w miare dobrze napisać by spełnić wymogi np. na PP(mógłbym próbować nawet na informatykę bo kończyłem takie technikum). Niekiedy jak słucham opinie pomiędzy Szczecinem a Poznaniem lub innym miastem, to nie ma porównania, Szczecin przegrywa. Muszę się jeszcze dowiedzieć jak z tymi przenosinami by wyglądała sprawa. Nie mam pojęcia czy podołam fizycę jak zostanę i różnicom programowym jakbym się przeniósł. Jest się nad czym zastanawiać teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zacznijmy od tego, ze do Poznania mozesz wybrać sie na drugi stopień ale jeśli chcesz zacząć od nowa to spokojnie do matury zdążysz sie nauczyć to przecież prawie 6 miesięcy. Musisz sie dowiedzieć czy uda Ci sie przenieść, myślałem, ze dzisiaj tam zadzwonisz i zapytasz o dyżur dziekański. Czas leci. Zawsze mozesz tez spróbować w Toruniu na automatykę i robotykę na UMK to bardzo prestiżowa uczelnia a być może będzie łatwiej sie dostać bo mniejsze miasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drifter Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dziś niestety nie wyrobiłem z czasem aby zadzwonić. Jutro z pewnością to zrobię i dam znać co i jak. Tylko mam obawy czy sam bez żadnych korepetycji dam radę się przygotować. Niby w internecie idzie znaleźć wszystko, arkusze, wzory itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Przecież z korepetycji mozesz korzystać, czemu nie. Na pewno by Ci pomogły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niki Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Z pewnością warto pomyśleć o korkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Korki, kursy. Tym powinieneś się zainteresować, oczywiście możesz to robić na własną rękę i też masz sporo czasu na przygotowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...