styn977 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Witam, po studiach zamierzam wyemigrować do Szwajcarii, ponieważ mam tam sporo rodziny i zawsze mam łatwiejszy start niż w innych krajach. Jednak studia chciałbym jeszcze ukończyć w Polsce (mieszkam 30 km od Warszawy) więc raczej studiował będę w Warszawie. Studia raczej będą zaoczne. Nie jestem prymusem i tak naprawdę jestem dobry tylko z angielskiego który kuje od młodości i myśle że matura pójdzie z podstawy na min.90% chociaż celuje w 100% i rozszerzenie również będę pisał. Z matematyki jestem średni, jeśli się poucze to jestem w stanie się nauczyć, ale są dużo lepsi w klasie ode mnie, z polskiego już gorzej, ale czytam lektury także jakoś to będzie. Teraz zaczynam się uczyć niemieckiego. Moimi zainteresowaniami są siłownia i dietetyka, jednak studia nie muszą być w tym kierunku. Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi, serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 A robiłeś rozeznanie w jakim zawodzie mógłbyś tam w ogóle pracować. Nie bardzo się orientuję jak tam wygląda rynek pracy, ale wiem, że nie we wszystkich zawodach przyjmują osoby bez obywatelstwa no i języka. Dobrze, że zaczynasz naukę niemieckiego, to podstawa żebyś mógł tam bez problemu się porozumieć. Skoro interesuje Cię dietetyka to może idź w tym kierunku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Poczytaj sobie o różnych studiach w Warszawie, nam trudno strzelać z kierunkami, które mogą Cię interesować. Chociaż jak chcesz studiować w Szwajcarii to może warto zrobić filologię germańską. tutaj masz info o studiach w Warszawie: www.Warszawa.studia.net 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 filologia to dobry kierunek, myślę, że to Ci się przyda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Da przede wszystkim równe traktowanie na rynku pracy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 do tego warto by było poszukać na rynku firm szwajcarskich i postarać się tam o staż lub praktyki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 a gdybyś jednak chciał studiować w Szwajcarii to koniecznie zobacz filmik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Może faktycznie warto spróbować studiów w Szwajcarii, co o tym sądzisz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
styn977 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Nie, studia w Polsce mnie interesują, nie chciałbym wyjeżdzać do kraju w którym nie znam języka. Przez te 3 lata nauczę się niemieckiego i wtedy mogę emigrować... Hmm.. no tak muszę zrobić rozpoznanie rynku pracy innej opcji nie ma - a kierunek gastronomia i hotelarstwo?? Co sądzicie o nim? I dzięki za tak szybkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Gastronomi i hotelarstwo to ciekawy kierunek i jeśli pracowałbyś tam w hotelu to z pewnością atutem będzie, że znasz angielski no i polski. Ale niemieckim musisz już wtedy świetnie władać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Najcześćiej jest to specjalność na kierunku turystyka. Gastronomię raczej robi się w szkołach ponadgimnazjalnych. Chociaż wiem, że na jednej uczelni właśnie w Warszawie - uczelni prywatnej jest taki kierunek studiów. Chociaż nie mogę tego teraz znaleźć tu masz opis: http://www.studia.net/gastronomia-i-hotelarstwo ooo znalazłem, jest prowadzony na SGGW: http://www.sggw.pl/studia/i-stopnia/gastronomia-i-hotelarstwo/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
styn977 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Języki wchodzą mi dość łatwo, pomimo że do niemieckiego nigdy się nie przykładałem, to co nieco kojarzę więc jeśli zacznę się go regularnie uczyć to nie powinno być tak źle. Jak narazie zagłębiam się w kierunek gastronomia i hotelarstwo i jeszcze raz dziękuje Wam za pomoc, jeśli coś Wam wpadnie na myśl to prosiłbym Was o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 daj znać i pisz jak masz jeszcze jakieś pytania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 to może jeszcze turystyka i rekreacja? http://warszawa.studia.net/turystyka-i-rekreacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Poczytaj i przemysł jeszcze, masz czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
styn977 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Poszukalem trochę i największe zapotrzebowanie jest na branże IT (co raczej odpada bo jest to ciężki kierunek) i właśnie na hotelarstwo (zresztą łatwo się domyślić bo naprawde sporo jest hoteli w Swiss) no i mam już jakiś atut, bo znam angielski co jednak musi być wymagane i nauczę się niemieckiego (3,5 roku myślę że starczy)no i polski. Czy są jeszcze jakieś kierunki związane z hotelami? Do tego porobię sobie instruktora fitness, sportów siłowych, bo w tym jestem dobry i jakoś to będzie:) Może jeszcze nauczę się jeździć na nartach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Głównym kierunkiem jest turystyka, pózniej ta rzadko występujaca gastronomia. Koniecznie rób certyfikaty językowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niki Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 ertyfikaty językowe to podstawa i dobrze, że myślisz o dodatkowych szkoleniach i kursach, ale skoro nastawiasz się na hotelarstwo to koniecznie jak zaczniesz studia to również musisz poszukać nawet jakiejś dotywczej pracy w tej branży ewentualnie jakieś praktyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Wszystko to może Ci sie przydać i w Polsce jest tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
styn977 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Dziękuję, że mi powiedzieliście o certyfikatach, co mogę robić w Swiss po turystyce? Wiem, że to jest głupie pytanie, ale nigdy się nie zagłębiałem w ten temat, a wiadomo że to co pisze na oficjalnych stronach należy brać z przymrużeniem oka:) A ta dietetyka... co można po niej ciekawego robić?? Wiem, że może wydawać się Wam, że chce mieć wszystko podane na tacy, i nie umiem użyć wujka google, ale tak jak wspomniałem liceum do którego teraz uczęszczam również miałem mieć w nim różne atrakcje, perspektywy i tak dalej, a przez te 2,5 roku nie nauczyłem się nic ciekawego prawdę mówiąc... Pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Po turystyce mozesz pracować w całej branży od pracowania w hotelach na rożnych pozycja po biura podróży, a jeśli zrobisz dodatkowe kursy na przewodnika to jeszcze przewodnikiem mozesz zostać. Po dietetyce praca raczej tylko w roli dietetyka i doradcy żywieniowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Poczytaj sobie jeszcze o samym kierunku dietetyka http://www.studia.net/dietetykai turystyka http://www.studia.net/turystyka-i-rekreacja znajdziesz tam również informacje co po tych kierunkach możesz robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Koniecznie zerknij do tych linków, moim zdaniem w Twoim przypadku lepiej robić turystykę, a jeszcze lepiej byłoby robić coś z branży IT, bo zagranicą jest duże zapotrzebowanie na takie osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 ale żeby studiować kierunki informatyczne to trzeba to naprawdę lubić i chcieć to robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 to prawda, a Ty zupełnie tego nie czujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...