Emil1 Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Czesc, chcialem poruszyc temat tych 2 kierunkow. Mam juz troche lat dlatego troche sie wacham. Medycyna dlugo trwa a nie chce zostac wiecznym studentem . Oba kierunki mnie interesuja ale wlasnie mam watpliwosci. Czy lekarz to naprawde taki prestiz czy jest to przereklamowane troche? Znam kilku i mowia ze ciagla nauka cale zycie. Chcialbym uslyszec wasze zdanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Hej, w tej chwili po każdym kierunku musisz sie stałe dokształcać bo inaczej przepadniesz. Studia medyczne to przede wszystkim powołanie i chęć leczenia, jeśli tego nie czujesz to lepiej isc w inżynierskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil1 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Dzieki za odpowiedz Lukasz. Czuje powalanie i chec leczenia ale sa to dlugie studia .Z 12 lat z zyciorysu. Chodzi o czas. Ciagnie mnie i inzynier i lekarz. Dlatego mam lekki dylemat. Inzynier bo technologia mnie pociaga bardzo a lekarz wlasnie bo leczy innych, a bardzo lubie pomagac innym. Jak wygladaja w praktyce oba zawody ? Bardziej kierowalbym sie pod inzyniera wlasnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Jeśli masz powołanie to idź w studia medyczne. Faktycznie studia trwają długo do tego praktyka ale warto. Pewny zawód do kona życia i do tego bardzo szanowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil1 Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Szanowany moze i tak ale z tego naprawde trzeba miec powolanie bo lekarz wiadomo rozni pacjenci . Z tego co gadalem z kollega co konczy medycyne. To juz w tym wieku mial stycznosc ze smiercia , alkoholikami , trudnymi sprawami itp. To mnie wlasnie odrzuca od tego. A inzynier bardzo Fajny zawod przyjemne z hobby napewno bede zadowolony. Jednak chyba inzynier mimo wszystko meska decyzja ide w inzyniera Dzieki za pomoc Lukasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Ale inżynier inżynierowi nie równy, jaki kierunek Cię interesuje? Na pewno warto robić kierunki chemiczne, które nie są tak oblegane i można po nich szeroko sie rozwijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Studia medyczne to 6 lat, teraz jeszcze nie ma stażu - więc po 6 latach idziesz normalnie do pracy (oczywiście dopiero robisz specjalizację, ale to normalna praca i zarobki.) Studia inne to 5 lat, więc niewiele krócej, a jak napisał Łukasz, wszędzie trzeba się dokształcać. I co do inżyniera, to musisz zdecydować, jaka ewentualnie działka, bo to bardzo szeroki wachlarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgadzam sie z Kawa na studia medyczne potrzebujesz prawie tyle samo czasu co na inżyniera + specjalizacja. Moim zdaniem bycie lekarzem jest nieporównywalne do bycia inżynierem. Nie twierdze, ze to złe wykształcenie bo jest świetne ale zawód lekarza jest dość wyjątkowy szczególnie w polskich warunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Tylko, że przy byciu lekarzem zawsze trzeba się liczyc, że możesz mieć styczność ze śmiercią i ciągłą styczność z chorobami. Oczywiście zależy od specjalizacji ale to może i jest prestiżowy zawód ale też jest bardzo specyficzny i trzeba się z tym liczyć. A jeśli studia inżynierskie to o jakich kierunkach myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...