Happybaker Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Witam, mam zamiar wybrać się na politechnike gliwicką na wydział chemii, jestem w 100% przekonany co do mojego wyboru oraz zdaję sobie sprawę z ilości czasu jaki będę musiał poświęcić by zdać studia, jednak mam trochę wątpliwości: - Jak jest z pracą po tych studiach? Nie tylko w Polsce, praca za granicą nawet by mi bardziej pasowała do tego jestem dobry z angielskiego i dobrze mi idzie nauka języków. - Który kierunek byście polecili jako najbardziej przyszłościowy? - I rzecz o którą się najbardziej boję, jak wygląda z sytuacja z dostaniem się, zdając matematyke na podstawie i chemie na rozszerzeniu ile przynajmniej powinienem uzyskać z obu przedmiotów żeby się spokojnie dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Czesc, Z dostaniem na Wydzial chemiczny nie powinno być problemów ponieważ bardzo mało osób zdaje chemię na maturze. Praca po studiach chemicznych jest, wystarczy dobrze przepracować studia zrobic staż, praktyki i nie powinno być problemów rownież zagranica. Jak myślisz o pracy na zachodzie to koniecznie rób certyfikaty z angielskiego Kierunek chemiczny to kwestia już własnych preferencji może być technologia chemiczna czy inżynieria materiałowa. Na wielu politechnikach wydziałach chemicznych są prowadzone kierunki w języku angielskim np. w Gdańsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Z tego co słyszałam to chyba właśnie Wydział Chemii Politechniki Śląskiej prowadzi studia w języku angielskim. Skoro myślisz o pracy za granicą to może warto się tym zainteresować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Skoro masz taki Wydział pod nosem to może warto spróbować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 a jeśli chodzi o maturę to nie wiem jakie progi mieli w ubiegłym roku. Możesz to sprawdzić na wydziale, ale do końca się tym nie sugeruj bo progi punktowe co roku się zmieniają. Zawsze dobrze jest napisać jak najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Tym bardziej, że Studia na kierunku chemia nie jest oblegana i te progi mogą być tylko podane jako pewne wzorcowe kryteria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Happybaker Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Bardzo dziękuje za odpowiedź , rozwialiście moje wątpliwości, szczerze pomyśle nad tym angielskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Daj znać co wybrałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Myśle, że naprawdę warto wziąć go pod uwagę. Koniecznie daj znać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
killrangers Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Myślę że studia chemiczne to jeden z najbardziej niedocenionych obszarów studiowania. To nie tylko Studia na kierunku chemia, ale wiele innych pokrewnych kierunków studiów - technologia chemiczna, inżynieria chemiczna i procesowa. Powstają też unikalne kierunki studiów związane z tym obszarem wiedzy - np. Studia na kierunku chemia medyczna oraz Studia na kierunku chemia sądowa na Uniwersytecie Wrocławskim. Jeśli jesteś gotowy na mobilność naprawdę masz w czym wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgadzam się, Studia na kierunku chemia jest jednym z najbadziej niedocenionych kierunków studiów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 To fakt kierunków pokrewnych z chemią jest bardzo dużo np jeszcze Biochemia, Studia na kierunku chemia budowlana, Studia na kierunku chemia kosmetyczna lub Argochemia, o której z pewnością niewiele osób słyszało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Kierunków jest całkiem sporo i jest w czym wybierać jednak profil po tych studiach jest dość zbliżony a na razie praca jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Happybaker Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Nie dam wam znać aktualnie co wybiorę ponieważ robię tzw. gap year pomiędzy liceum i studiami, i podczas właśnie jego zamierzam podjąć ostateczną decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Nie ma pospiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 a co zamierzasz robić podczas tego roku? Masz jakieś konkretne plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Wykorzystaj ten rok, na pracę, praktyki, staże, żeby mieć co do cv wpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Happybaker Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Zamierzam ten rok wykorzystać na pracę za granicą oraz na tanie podróżowanie po świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Lepiej już popracować w kraju, przynajmniej będzie co do cv wpisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 a o jakiej pracy myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niki Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 fajnie zarobić trochę kasy i jeździć i zwiedzać świat tylko, czy potem powrót nie będzie ciężki? Ale generalnie koncepcja fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Koncepcja fajna, ale zderzenie po roku z rzeczywistością może byc bardzo trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niki Opublikowano 27 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Chyba, że kroś ma dużo zapału i szybko wdroży się w normalne zycie, czyli studia, nauka i praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...