shramyn Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Mam bardzo nietypową sytuację. Jestem studentem 3 roku na studiach inżynierskich - dziennych. Chce rozpocząć nowy kierunek licencjacki na innej uczelni - dziennie. Chciałbym zrobić coś w rodzaju zakładki. Skończę ten 3 rok, studia inżynierskie trwają 3,5 roku więc zostanie mi już tylko 7 semestr, który skończę zaocznie i jednocześnie zacznę drugi kierunek dziennie. W ten sposób przez pół roku będę studiował zaocznie i dziennie, a po tym pół roku skończę inżyniera i dalej będę studiował dziennie licencjat. Teraz pytanie, po pierwsze czy jest to możliwe? Po drugie - co z punktami ECTS? Czy będę musiał płacić za te studia dzienne licencjackie, jeśli tak to ile, tzn. według jakich zasad? Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytanie, lub propozycje innego rozwiązania mojej sytuacji. Generalnie chce skończyć tego inżyniera, ale zmieniłem perspektywy i docelowo wiąże przyszłość z tym licencjatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Hej, To nie ma problemu. Możesz śmiało tak zrobić. W tej chwili studiowanie na drugim kierunku jest bezpłatne wiec nie musisz się martwić odplatnoscią za ECTS. A co to za kierunek tak Cię odmienił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shramyn Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Ale chwila Byłoby super, ale to wydaje mi się trochę nie realne. Napiszę jeszcze raz, czyli pomimo tego że wykorzystam na inżynierze 180 ECTS (6 semestrów) + 30 ECTS za które zapłacę zaocznie (ostatni semestr), to rozpoczynając dziennie licencjat jednocześnie z ostatnim semestrem inżyniera zaocznie, będę miał cały licencjat za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Tak, ponieważ zgodnie z wyrokiem trybunału konstytucyjnego studia stacjonarne są bezpłatne (tzn płatne przez podatki obywateli) bez względu na liczbę kierunków studiów Napiszesz co za studia Cię tak porwały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shramyn Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 A sorry, fizjoterapia Po prostu słyszałem że każdy student ma do wykorzystania max 240 ECTS na pierwszym stopniu i później muszą płacić, ale jak tak sprawa wygląda to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Tak było jeszcze 2 lata temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Zgadza się, jeszcze niedawno trzeba było płacić za drugi i każdy kolejny kierunek studiów, ale teraz już się nie płaci. A co obecnie studiujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Punkty ECTS będą chyba jeszcze długo pokutowały w pamięci studentów... Na szczęście to już historia i nie trzeba się nimi przejmować. Fajnie, że myślisz aby nie tracić czasu i zacząć drugi kierunek, który Cię interesuje. Popieram takie wybory! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2015 Tak wiele osob wciaz mysli, ze drugi kierinek jest platny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...