yarven Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Witam wszystkich,sytuacja wygląda tak: zaczynam 7 semestr studiów inżynierskich, informatyka na WMiI UMK w Toruniu.Mam możliwość podjęcia 1,5 rocznych studiów magisterskich od lutego. Postanowiłem z tego skorzystać.Interesują mnie 3 uczelnie, Politechnika Poznańska, UAM w poznan.studia.net i koniec końców macierzysta uczelnia, UMK, na wszystkich uczelniach kierunek to informatyka, drugi stopień. Czy znajdą się tu absolwenci PP/UAM którzy mogą opowiedzieć mi trochę o rekrutacji na drugi stopień na tych uczelniach? Jak wyglądają egzaminy dla kandydatów i zbiór zagadnień? Zakładam, że może mi brakować pewnych informacji z fizyki/elektroniki/miernictwa, ponieważ na UMK nie miałem zbyt wiele przedmiotów z tych dziedzin. Mając te pół roku, mógłbym się przygotować dodatkowo do tych egzaminów (oczywiście po zdobyciu inż na UMK).Dlaczego: Ktoś z dalszej rodziny mógłby mi wynajmować kawałek lokum za bardzo atrakcyjną cenę, mając możliwość wyboru przed czasem pomyślałem, że zmiana klimatów Toruń->Poznań może być ciekawym doświadczeniem, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Zmiana klimatu na Poznan na 1,5 roku to ciekawe doswiadczenie. To prawda. Jednak znam dobrze Torun i Poznan i uwazam, ze Torun to zdecydowanie lepsze miejsce do studiowania. Poznan to znowu lepsze miejsce do znalezienia pracy. Wszystko zalezy gdaie chces z pozniej zyc. Jesli chcesz mieszkac w poznan.studia.net to faktycznie warto zaexperymentowac ze studiami. Jesli jednak pracy bedziesz szukal w woj. kuj-pom to warto postawic na UMK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarven Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Z chęcią wypróbowałbym UAM w poznan.studia.net, aczkolwiek nie problemem jest pozostanie w Toruniu i praca tu/w Bydgoszczy. Dowiedziałem się, że miałbym dosyć łatwo finansowo w poznan.studia.net dzięki krewnym i mógłbym tam poszukać pracy, miejsce zamieszkania nie gra roli akurat dla mnie. Jedynym problemem są różnice programowe/różne zagadnienia realizowane na uczelniach i wymagania odnośnie tychże na egzaminie wstępnym/w trakcie studiów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Mysle, ze jesli kierunki sa pokrewne to nie powinno byc takich roznic miedzy UAM a UMK. Porownaj sobie oba programy studiow. Jest faktycznie masz taka mozliwosc to warto sprobowac z tym Poznaniem. Moze w przyszlosci tam osiadziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Ja też chyba bym spróbowała teraz iść do Poznania, to zawsze może poszerzyć Twoje mozliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 I szansa na prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Moim zdaniem taka zmiana wyjdzie Ci na dobre. Różnic programowych nie powinno być za wiele, a zawsze to nowi ludzie, nowe otoczenie, nowe możliwości. Oba miasta znam i polecam:) Zatem jak w duszy gra Ci zmiana i masz możliwość aby ją zrobić to do dzieła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Moim zdaniem taka zmiana wyjdzie Ci na dobre. Różnic programowych nie powinno być za wiele, a zawsze to nowi ludzie, nowe otoczenie, nowe możliwości. Oba miasta znam i polecam:) Zatem jak w duszy gra Ci zmiana i masz możliwość aby ją zrobić to do dzieła! Dobrze powiedziane Do dzieła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Daj znac co ostatecznie wybrales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarven Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Witam ponownie, dziękuję za odpowiedzi. Priorytet to najbliższe pół roku i uzyskanie tytułu inżyniera. Mam niewiele godzin w tym semestrze, jeśli dostanę pracę teraz/jakiś staż w zawodzie, zostanę na UMK i/lub podejmę studia zaoczne. W przeciwnym wypadku spróbuję z UAM (wyczytałem, że wystarczy tylko złożenie dyplomu, wybór według średniej/oceny na dyplomie inż; nie ma jakiegoś oblężenia chętnych), jednocześnie spróbuję z testem kwalifikacyjnym na PP (punkty za oceny + test, więc zera nie będzie , mam też niemały zasób wiedzy). Ostateczny update napiszę w marcu 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Fajnie, że masz plan. Moim zdaniem z praca to dobry pomysł. Warto zlapac jakies doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Zawsze jeszcze możesz pracować i studiować dziennie. Ale dobrze, że wiesz już co i jak i masz plan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Praca na studiach dziennych jest bardzo dobrze widziana przez pracodawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 To dobry plan! Trzymaj się jego:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...