Kuban Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Witam wszystkich !Na wstępie pragnę opowiedzieć jakie są moje cele. Po studiach chciałbym zostać żołnierzem zawodowym w korpusie szeregowych (bo o studiach oficerskich, bez znajomości można sobie pomarzyć ), chciałbym wybrać kierunek , który najbardziej związany z wojskowym rzemiosłem.Co do miast, w których chciałbym studiować to Poznań lub Wrocław, choć najbardziej odpowiadało by mi te pierwsze miasto . Tu rodzi się do Was pytanie drodzy forumowicze, jakie kierunki Wy polecacie, aby jak najlepiej zaprezentować się podczas rozmowy kwalifikacyjnej z pracodawcą . Proszę o uzasadnienie swojej odpowiedzi np. polecam kierunek X , ponieważ mój znajomy Y studiował i mu to bardzo pomogło podczas rozmowy kwalifikacyjnej w JW 1234 .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 ? Cześć, Chcesz isc do wojska to idź na studia oficerskie. Nie wiem kto Ci powiedzial, że po studiach oficerskich nie ma pracy? Po studiach oficerskich obowiązkowo musisz dostać przydział. We Wroclawiu jest Wyssza Szkola Oficerska Wojsk Lądowych. Co do studiów cywilnych to warto wybrac studia związane z bezpieczeństwem wewnetrzym. Chociaż moja koleżanka skonczyla administracje i pracuje w służbach mundurowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuban Opublikowano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 Po studiach chciałbym zostać żołnierzem zawodowym w korpusie szeregowych (bo o studiach oficerskich, bez znajomości można sobie pomarzyć ) Napisałem, że trudno się dostać bez znajomości, a nie że nie ma pracy. Proszę czytać ze zrozumieniem. A co do WSOWL we Wrocławiu, to bez wujka majora wzwyż, nic się nie osiągnie, niestety kiedyś trzeba było majora w rodzinie, aby nie dostać się do wojska, a teraz majora lub wyżej aby się do niego dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2015 A to moja wina, źle przeczytałem w telefonie. Pierwsze słyszę, że znajomości dają przepustkę na studia wojskowe. Mam wielu znajomych po studiach oficerskich i nikt nie dostał się po znajomości. Jest bardzo trudno sie dostać bo jest wiele testów teoretycznych, fizycznych i medycznych. Mój kolega dostał się do strażackiej do Warszawy za drugim razem. Nie miał nikogo w straży. Za pierwszym razem odrzucili go dopiero na medycznych. Znam AMW w Gdyni i tam tez jest normalny proces rekrutacji. W tej chwili znajomości mogą tylko szkodzić a nie pomagać. Bo jak ktos wykaże taki przekręt to kariera zniszczona. Być może jest tak, że Twoje wyniki maturalne oraz szanse na zdanie wszystkich egzaminów w najlepszej 50 są nikłe. Wtedy możesz tak jak pisałem wcześniej wybrać studia na bezpieczeństwie wewnętrznym, ale w żaden sposób nie ułatwi Ci to dostania się do wojska. Dopiero jak już będziesz w wojsku ułatwi CI to awans zawodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Ja również pierwsze słyszę o tym, że można na studia wojskowe dośtać się tylko przez znajomości. Prawda jest taka, że tam jest kilkadziesiąt osób na jedno miejsce i trzeba być naprawdę dobrym, żeby się tam dostać. Polecema artykuł http://www.uczelnie.net/wywiady/3212-dlaczego-warto-pojsc-na-studia-wojskowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Również polecam ten artykul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Uważam, że jeśli chcesz iść do wojska to idź na studia wojskowe, a jesli nie to głównie kierunki takie jak bezpieczeństwo nawodowe ale bezpieczeństwo wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Ale to i tak moim zdaniem niewiele daje bo do wojska i tak musisz sie dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 oczywiście, że tak, masz łukasz rację ale tak jak pisałeś może pomóc potem. Ja mimo wszystko każdemu kto marzy o pracy jako wojskowy polecam studia wojskowe. Warto się po prostu odpowiednio przygotować do rekrutacji i próbowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Trzeba próbować dostać się na wojskowe i nie ma co skladac broni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Studia wojskowe to najprostsza droga do wojskowej kariery, zatem pomyśl o nich moim zdaniem. Pamiętaj, że rekrutacja na takie studia jest wcześniej i kończy się już w marcu!. O konieczności posiadania znajomości, aby robić karierę w oficerce też nie słyszałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 to bardzo ważne, że rekrutacja zaczyna się dużo wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 To bardzo ważne, że rekrutacja jest dużo wcześniej niż na studia cywilne i jest bardzo dużo kandydatów, więc warto jest się dobrze przygotować do rektutacji. Ale za to tylko na studiach wojskowych dostaje się zakwaterowanie, wyżywienie, umundurowanie i do tego uposażenie już na pierwszym roku studiów ok. 1000 zł, a na każdym kolejnym więcej. Trzeba tu też pamiętać, że oprócz sprawności fizycznej bardzo ważna jest znajomość języka angielskiego, dobrze zdana matura z matematyki, fizyki, chemii lub studia.net/informatyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 i trzeba pamiętać o tym, że to służba i każdorazowo trzeba się starać o przepustkę żeby wrócić do domu. To takie wojsko połączone z nauka. Moim zdaniem super sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 polecam do obejrzenia kilka filmików na temat studiów wojskowych http://studia.tv/?s=wojskowe&post_type%5B%5D=videos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Dzięki tym wywiadom można się sporo dowiedziec nie tylko o rekrutacji ale i o samych studiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Oglądając ten wywiad dowiecie się, czym są studia wojskowe i czym różnią się od cywilnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...