Skocz do zawartości
Kasiaa92

praktyki na logistyce

Rekomendowane odpowiedzi

witam, od października zaczynam logistykę niestacjonarnie i w związku z czym mam 2 pytania. Co sądzicie o tym kierunku? Jest szansa że za powiedzmy 3-4 lata będzie możliwość znalezienia pracy w tym zawodzie? I drugie pytanie, praktyki obowiązkowe mam dopiero po drugim roku na wakacjach, ale można sobie załatwiać praktyki nieobowiązkowe i tym właśnie jestem zainteresowana. Czy uważacie, że po pierwszym roku mogę starać się o takie praktyki (w sensie jakaś firma przyjęłaby mnie) czy jeszcze moja wiedza będzie za mała żeby wtedy robić praktyki w jakieś firmie logistycznej? Ponoć pierwszy rok to nauki czysto ogólne, nic konkretnego. Chodzi mi głównie o Rzeszów. 

Czesc. kierunek logistyka to bardzo przyszłościowy kierunek studiów i sa po nich duże szanse na prace. Niestety rynek rzeszowski nie jest zbyt obfity w prace. Co innego Warszawa, Poznan czy Trójmiasto.

Co do praktyk to możesz je spokojnie robic na każdym etapie studiów. Musisz sie jednak liczyć z tym, że po pierwszym roku przyznane Ci obowiazki będą bardzo małe. Ale moim zdaniem warto. Moze spróbuj zdobyć prace w wakacje. Niekoniecznie w zawodzie ale zdobędziesz juz pierwsze doświadczenia zwodowe.

Zgadzam się z Łukaszem, na każdym poziomie studiów warto jest robić praktyki i szukać dodatkowej pracy. Każde doświadczenie jest na wagę złota, więc jak tylko masz chęci to nie oglądaj się tylko szukaj praktyk czy stażu. 

kierunek logistyka to bardzo przyszłościowy kierunek, ważna tu jest tez znajomośc języków, więc jak masz możliwości to się ich ucz. Możesz też sprawdzić jakie możliwości daje Ci uczelnia, czy są jakieś koła naukowe, w ramach który tez zdobywałabyś dodatkową wiedzę. 

Certyfikat z angielskiego to bardzo dobry pomysł, a niemiecki i hiszpański też proponuję szlifować ile dasz radę :) kierunek logistyka i języki to naprawdę bardzo dobre połączenie. Większość firm logistycznych współpracuje z innymi krajami, a poza tym w róznych firmach międzynarodowych są tez działy logistyczne