pina178 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Witam, mam taki dylemat odnośnie wyboru: - Leśnictwo na UR - Podyplomówki z zarządzania Środowiskiem Przyrodniczym na UR - Towaroznastwo też na UR Dodam tylko, że na maturze zdawałem rozszerzony ang. i biologie... Dosyć poważnie myślałem o Towaroznastwie, ale boję się o matematykę i fizykę, ponieważ z tych przedmiotów zawsze miałem problemy.. Czy jest ich bardzo dużo na tym kierunku? Da się je przejść? A jeśli chodzi o chemię, to czy są to bardziej zajęcia laboratoryjne, czy czysta teoria typu liczenie masy molowej itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Cześć, Moim zdaniem albo leśnictwo, które bardzo polecam albo towaroznawstwo. Leśnictwo to bardzo dobry kierunek i dość przyszłościowy. Na towaroznawstwie będzie bardzo dużo matematyki i przedmiotów około matematycznych (statystyka), więc jeśli masz z tym problemy to dobrze się zastanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pina178 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 słyszałem też o technice rolniczej i leśnej, ale ponoć tam w grę głównie wchodzi matematyk i fizyka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Tak bo to kierunek inżynierski. Duzo matematyki na dobrym poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pina178 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 A jeżeli chodzi o studiowanie Studia na kierunku biologia? Koniecznie po tym kierunku trzeba zostać nauczycielem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Nie, dlaczego. Po Studia na kierunku biologia można zrobić fajne studia podyplomowe np. z badan dźwięku i robic pomiary. Pracować w laboratorium czy w wielu firmach biologiczno chemicznych. Praca w szkole to rzadkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pina178 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Właśnie tak się zastanawiam nad tą biologią a leśnictwem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Moim zdaniem leśnictwo to bardziej elitarny kierunek i jest dla pasjonatów, miłośników. Biologia jest bardziej powszechna ale dzieki temu szerzej można szukac pracy i Latwo sie dobranzowic przez studia podyplomowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Z takich kierunków masz jeszcze do wyboru biotechnologię, ogrodnictwo albo nowy kierunek sztuka ogrodowa, wszystkie znajdziesz równiez na Uniwersytecie Rolniczym. Może któryś z tych kierunków bardziej Cię zainteresuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Ja radziłabym przemyśleć Tobie jednak Towaroznawstwo, owszem będziesz mieć tam do czynienia z matematyką, ale może jak wczytasz się w program studiów to się okaże, że wcale to tak źle nie wygląda... Leśnictwo jest dla typowych pasjonatów więc bierz je pod uwagę jak naprawdę Cię to interesuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pina178 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 A mam jeszcze jedno pytanie.. Jestem już na TRiL i planuję złożyć podanie o akademik. Podanie to składa się do 4.09.15 (I rekrutacja), a II rekrutacja do 15.09.15. Na którymś z tych kierunków wyżej wymienionych rekrutacja kończy się po 15 września. Wszystkie dokumenty o akademik należy złożyć do wydziału, na którym się jest. Więc jeżeli akademik dostanę będąc na TRiL i będę chciał zmienić kierunek na inny, ale w obrębie tej samej uczelni to czy muszę jeszcze raz coś składać na inny wydział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Moim zdaniem nie musisz, ale dla pewności zapytaj się na Wydziale na który ewentualnie zmienisz swój wybór czy oba na pewno, aby nie było potem przykrych niespodzianek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Może być tak, że trzeba będzie przenieść dokumenty a jednego wydziału na drugi, ale tak jak pisze Joanna najlepiej jest dowiedzieć się na miejscu, żeby mieć 100% pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 To skomplikowana sytuacja i musisz się tego dowiedzieć bezpośrednio ze źródła. Na różnych akademikach jest różny przydział dla konkretnego wydziału. Dlatego najlepiej zadzwoń na wydział na który starasz się dostać (ten nowy kierunek z II rekrutacji) i dowiedz się jak sprawa wygląda. Moim zdaniem musisz złożyć nowe podanie do sekcji socjalnej nowego wydziału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Jednym słowem bez bezpośredniego kontaktu z drugim Wydziałem się nie obędzie:) i radzę nie zwlekaj z tym, choć terminy składania dokumentów przypadają dopiero we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Wrzesień to już za tydzień więc lepiej się pospieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pina178 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 W sumie ogrodnictwo też mogłoby być niezłym wyborem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Ogrodnictwo to kierunek dla pasjonatów. Pytanie czy tak bardzo się tym interesujesz by to studiować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Skoro brałeś pod uwagę leśnictwo to myślę, że ogrodnictwo też byłoby dobre dla Ciebie. Ogrodnictwo prowadzi Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa UR Co prawda specjalnośc wybiera się dopiero później ale mają na tym kierunku ciekawe specjalności: Ogrodnictwo z Marketingiem Agroekologia i ochrona roślin Bioinżynieria Rośliny lecznicze i prozdrowotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 A znasz się na roślinach, lubisz koło nich chodzić, masz "dobrą rękę" do roślin? Bo oprócz miłości do przyrody taka żyłka ogrodnika to tu podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Gdybym miał wybierać ogrodnictwo czy leśnictwo to wybrałbym chyba leśnictwo. Chociaż ogrodnictwo to bardzo fajny kierunek studiów dla pasjonatów. Wraz z rozwojem społeczeństwa jest coraz więcej przestrzeni wymagającej profesjonalnego prowadzenia ogrodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Natomiast ja poszłabym w Ogrodnictwo, ale każdy wybiera mając na względzie swoje preferencje:), pina178 spisz sobie może za i przeciw do każdego z tych kierunków, może taka lista da Ci szybka decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pina178 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 A co jeszcze z zootechniką? Na różnych forach piszą, iż o pracy w zawodzie można pomarzyć. A jak jest w rzeczywistości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 W rzeczywistości jak na każdym kierunku wszystko zależy od Ciebie. Jak dobrze przepracujesz studia i juz podczas studiów znajdziesz dorywcza prace i zdobędziesz doświadczenie to masz duże szanse na prace. Moim zdaniem kierunek taki sobie. Zdecydowanie lepsze leśnictwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Gdyby o mnie chodziło to chyba zostałabym przy wyborze pomiędzy lesnictwem a ogrodnictwem. Tak jak pisała Joanna, zrób sobie liste za i przeciw, do tych kierunków i koniecznie sprawdż programy studiów i przedmioty jakie będą podczas całości nauki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...