Joanna Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Jeżeli chcesz się trzymać wybranych wcześniej kierunków, to po tym co piszesz uważam że na FiR dasz sobie radę i czas dla siebie też znajdziesz spokojnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgadzam się z Łukaszem i Joanną, że trzeba studiować z pasją i dlatego zapytałam o to Ciebie. Ale skoro sam nie wiesz co dla Ciebie będzie lepsze, bo wybrałeś kierunki z rozsądku to myślę, że prędzej poradzisz sobie na Finansach i rachunkowości niż na Informatyce. Informatyka to kierunek typowo dla pasjonatów, a finansów zawsze można się nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Finanse to już wąska dziedzina ekonomii. Może zastanów się nad ekonomią co da Ci 3 lata na wybór studiów II stopnia i wtedy np. zrobisz fiananse. Dzięki temu zyskasz super wiedzę z zakresu pełnej ekonomii i będziesz mógł się szeroko specjalizować np. w FiRze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Pomysł Łukasza jest wart przemyślenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Też tak myślę, a Ty co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 dzięki za poparcie:) Zobacz ten wątek akurat ktoś napisał o informatyce, że żałuje wyboru: http://forum.studia.net/topic/3979-fizyka-za-granicą-czy-warto-co-jest-potrzebne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristiano7 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 A nie jest tak z tą ekonomią że to jest zbyt ogólna dziedzina z kolei? ciężka sprawa, bo czy było warto dopiero dowiem się mniejwięcej w połowie swojej edukacji jak nie później. Z tego co patrzyłem to albo biorą do IT albo do finansów (firmy,korpo) więc cokolwiek nie wybiore to będzie okej patrząc perspektywicznie. Muszę dalej czytać opinie o tych kierunkach, przejrzę jeszcze plany zajęć, poszczególne opisy, dlatego każde info o nich mile widziane. btw. Czy są praktyki/staże trwające 1-2 miesiące? Tak żeby przez wakacje po 1 roku zyskać jakieś doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Tak. Praktyki sa obowiązkowe na 1 stopniu studiów. Na studiach pierwszego stopnia warto zrobić szerszy kierunek a na 2 stopień wybrac cos specjalistycznego. Na odwrót nigdy nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Jak się wciąż wahasz to popatrz sobie jakie kierunki proponują dziś uczelnie, może taki spis wszystkiego przyniesie ci pomysł na siebie: http://www.kierunki.net/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Owszem ekonomiia jest dość szerokim kierunkiem, ale zawsze możesz w czasie studiów robić dodatkowe szkolenia z zakresu, który bardziej Cię interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristiano7 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Mógłby jeszcze ktoś rozwiać moje wątpliwości, dodać coś od siebie? Bo tak sobie myślałem, nie wiem czy słusznie, że informatyka to tak jakby uczenie się teorii o informatyce, inżynierii i zwykle programowania (w jaki sposób coś przedstawić, polecenia, rozwiązywanie problemów itd) - "na pamięć" a finanse to uczę się tylko jak coś obliczyć i przedstawić, właściwie skupiam się tylko na matematyce i schematach wykonywania. Nie trzeba wiedzieć na pamięć nic z obliczeń tylko wiedzieć jak je wykonywać. Moja obawa: nauczę się na finansach jak coś obliczyć, przedstawić, zestawić czy co tam jest i tyle na dany moment(wtedy) - schematycznie bede wykonywal wtedy zadania. Infa - nie nauczę się na własną ręke jak wykonać dany program, jakich instrukcji użyć, nie będę wiedział jakich użyć komend itd - będę stał w miejscu bo nie będę umiał zbudować programu z kodu a z biegiem czasu będę miał zaległości. Nie wiem czemu finanse uważam, że to coś do wykucia "jak zrobić" i tyle a informatykę "jak zrobić" i "umieć" tak jak z całkiem nowym językiem, którego wcześniej nie znaliśmy a którego musimy się uczyć tworzyć zdania gramatycznie poprawnie i pamiętać na pamięć słówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2015 No nie. To są studia nauczysz sie jak odpowiednio myslec żeby cos stworzyć. Na poczatku bedziesz miał podstawy i schematy ale masz do zrobienia prace inzynierska lub licencjacka a później mgr w których musisz robic wlasne badania i analizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Informatyka to raczej nie tak jak nowy język ale, do tego mi bardziej finanse pasują, masz podstawy, słówka, czasy itp. i działasz. Informatyka to jak malowanie, dostajesz sztalugę i farby trochę teorii jak prowadzić rękę i działaj! Dlatego Informatyka jest właśnie dla pasjonatów, tych co "malować": umieją i lubią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Do jednego i drugiego kierunku trzeba mieć "smykałkę". W finansach musisz lubieć cyferki, ale też analizę i logicznie myśleć. W Informatyce musisz mieć trochę eyobraźni jak coś stworzyć tak żeby działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...