Alexon Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Witam,Mam na imie Rafal i zamierzam studiowac finanse i rachunkowosc na UMK w Toruniu. Zastanawiam sie czy jest to przyszlosciowy kierunek i czy warto rozpoczynac te przygode. Prosze o podzielenie sie opinia osob mających wiedzę w tym temacie. Chcialbym dowiedziec sie jakie sa perspektywy rozwoju, jaka specjalizacje wybrac i na jakim poziomie ksztaltuja sie zarobki. Moje pytanie wynika przede wszystkim z tego, ze obecnie jestem zagranica i musze podjac decyzje odnosnie tego czy wrocic do ojczystego kraju i podjac studia, czy tez podjac nauke za granica. Rachunkowoscia zaczalem sie interesowac w technikum i bylem w tym naprawdę dobry. Bede bardzo wdzieczny za kazda odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arash2 Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Witaj Jest to aktualnie jeden z najbardziej polecanych kierunków studiów więc jak najbardziej warto. Progi są tam jednak bardzo wysokie i studia również nie należa do łatwych. Specjalizacji jest mnóstwo bo to bardzo rozległa dziedzina i wiele ścieżek rozwoju. Każda z nich pozwala na dobre zarobki i przyszłość . Zaletą studiów w Polsce jest to że są darmowe jednak fajną opcją byłaby również nauka za granicą jeżeli masz taką możliwość (jezyk etc.) Toruń super miasto, a sama uczelnia stoi na wysokim poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexon Opublikowano 4 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Dziękuję za odpowiedz. Czytałem wiele opinii na temat tej uczelni i zdania są podzielone, zastanawiałem nad jej zmianą, ale jednak pozostanę przy tym wyborze. Aktualnie mieszkam w Szkocji i studia tutaj również są darmowe, a nawet jest możliwość otrzymania wsparcia finansowego. Mimo wszystko tęsknię za ojczystym krajem i wiążę z nim swoją przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Co do UMK to bardzo dobra uczelnia, a do tego miasto tez jest piękne. Tak jak wspomniał arash2 FiR to przysłościowy kierunek i jest to jeden z najbardziej popularnych kierunków ekonomicznych. Zobacz sobie, czego można się nauczyć na tym kierunku http://www.kierunki.net/finanse-i-rachunkowosc A po studiach można szukać pracy w księgowości, audycie, bankach, działach finansowych firm i instytucjach finansowych. Poczytaj sobie również o zawodzie analityka finansowego http://www.studia.net/zawody/7527-analityk-finansowy i doradcy finansowego http://www.studia.net/zawody/7528-doradca-finansowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexon Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Dziekuje za odpowiedzi, utwierdzily mnie nieco w przekonaniu, ze powrot do Polski i ukonczenie studiow bedzie mialo pozytywny wplyw na przyszlosc. Znacie moze kogos, kto po tym kierunku pracuje w zawodzie? Chcialbym dowiedziec sie czy znajduje to odzwierciedlennie w rzeczywistosci przegladajac mase watkow iczytajac opinie, ktore sa podzielone.... Roznie to sie prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Ja mam koleżankę, która jest po FiR i pracuje w tej chwili w banku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haniatorun Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Moja córka jest na 4 roku (właściwie już skończyła) i też pracuje w banku w Toruniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Dostałeś się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexon Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Tak, jestem 1 na liście ze względu na To, że zostałem laureatem Ogolnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ekonomii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Tak, jestem 1 na liście ze względu na To, że zostałem laureatem Ogolnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Ekonomii. Super!!! No to gratuluję podwójnie Długo się przygotowywałeś do olimpiady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Gratulacje. Fajnie że wybrałeś UMK, mimo że mogłeś przebierać w mnóstwie innych jako laureat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexon Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Mam nadzieję, że ten wybór zaowocuje w przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexon Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Sukces zawdzięczam przede wszystkim mojej nauczyciele, która kładla duży nacisk na przygotowanie nas do konkursu. Uczyłem się systematycznie przez 4 lata i jest tego efekt W tym roku 2 osoby z mojej byłej szkoły zdobyły tytuł laureata 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Sukces zawdzięczam przede wszystkim mojej nauczyciele, która kładla duży nacisk na przygotowanie nas do konkursu. Uczyłem się systematycznie przez 4 lata i jest tego efekt W tym roku 2 osoby z mojej byłej szkoły zdobyły tytuł laureata A mógłbyś się pochwalić co to za szkoła Cię tak świetnie przygotowała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 no pochwal się też jak się nazywa ta nauczycielka, chyba należy się kobiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desinka75 Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Dokładnie o sukcesach warto mówić głośno!!!:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexon Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Nie przesadzajmy, wystarczy odrobina pracy i chęci, a wszystko można osiagnac Pani Malinowska przygotowywała nas. Uczeszczalem do Zespołu Szkół nr 5 w Ełku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Niestety nie przesadzamy, miałeś szczeście trafiając na takiego nauczyciela, bo z doświadczenia wiem, że niewielu jest nauczycieli, którym się chce zrobić cokolwiek więcej poza podstawą programową. Ale Twoje chęci tu tez odegrały ogromną rolę. Raz jeszcze gratulacje i daj znać jak Ci się studiuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexon Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Dziękuję za mile słowa. Spotkałem się z rzyczliwoscia z Waszej strony i prosiłbym o poradę w jeszcze jednej sprawie. Od roku jestem w Szkocji i mam okazję podjęcia nauki w collegu, a następnie przeniesienia się na uniwersytet. Studiowalbym kierunek odpowiadający finansom i rachunkowości. Zastanawiam się która z opcji okazałoby się lepszą w przyszłości, studia w Uk czy w Pl. Prosiłbym o Wasze opinie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Studia w Szkocji są za darmo. Chyba bym próbował studiować tamże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexon Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Będę miał rozmowę 29lipca w collegu i zapytam się o możliwość dofinansowania. Za granicą jest wyższy standard życia, jednak pieniądze to nie wszystko. Polacy nie są traktowani na równi ze Szkotami. Znam ludzi którym to nie przeszkadza, gdyż liczą się dla nich pieniądze, żyją od weekendu do weekendu i mają beznadziejną pracę. Ludzie bez ambicji i większych celów życiowych. Moim zdanie jeżeli ktoś jest nieco kreatywny, to poradzi sobie w każdej sytuacji, dlatego coś mnie ciągnie do Polski. Jeżeli jestem w błędzie, to sprowadzcie mnie na ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Moja znajoma - Polka - przeprowadziła się z Wysp Kanaryjskich z facetem Hiszpanem i sobie chwalą Jednak masz rację, dla pracowitych i ambitnych w Polsce jest miejsce, chociaż nie zaszkodzi też mieć trochę szczęścia :)m zawsze możesz skończyć studia pierwszego stopnia w Szkocji a na magisterskie przyjechać do Polski albo odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexon Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Z robieniem magisterki, gdy pierwsza czesc jest zaliczona za granica i na odwrot, nie jest wcale tak latwo, niestety... Roznice w sposobie nauczania i programowe sa zbyt duze Jak do tej pory szczescie mi dopisywalo, jednak nie chce sie zdawac tylko i wylacznie na los Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Od strony formalnej jest to prostsze niż kiedyś http://edynburg.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/dzial_prawny/legalizacja_dyplomu/ a od strony praktycznej - też. niż w Polsce sprawia, że uczelnie chętniej niż jeszcze parę lat temu przyjmują na studia magisterskie osoby spoza macierzystych studiów licencjackich czy magisterskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poldek09 Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Każdy ma swoje myślenie i swoje plany na przyszłość. Uważam, że dla mnie będzie ok Kierunek ekonomia ze specjalizacją bankowość pod mecenatem pko bp w budgoszczy na ukw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...