bartez33a Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Witam. Planuje podjąć studia na Politechnice Poznańskiej, ale nie wiem jaki kierunek mam wybrać. Zastanawiałem się nad AiR i mechatroniką, ale nie wiem czym one się różnią. Nie interesują mnie kierunki, gdzie występuje Studia na kierunku chemia. Miałem już wybrać AiR, ale wyczytałem, że kiepsko z pracą po tym kierunku. Czy to jest prawda? Z góry dziękuję Jak wygląda studiowanie na zostań inżynierem budowlanym? Trzeba umieć rysować czy dopiero uczymy się tego na studiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Cześć, Najpierw odpowiem CI na budownictwo, ogólnie trzeba mieć talent do rysunku bo inaczej studia to masakra. Uczysz się rysować od podstaw, ale to rysunek techniczny. AIR i Mechatronika nie wiele różnią się od siebie i są to kierunki zbliżone więc tylko indywidualne preferencje który wydział wolisz zadecydują o tym na który kierunek pójdziesz. Po tych kierunkach jest praca wiec nie słuchaj głupot. Ludzie narzekają, że po wszystkim nie ma pracy. O co byś nie zapytał to zawsze ta sama odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Spróbuj poczytać trochę o tych kierunkach studiów www.studia.net/mechatronika oraz www.studia.net/automatyka-i-robotyka Może to pomoże Ci podjąć bardziej świadomie decyzję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez33a Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Czyli budownictwo odpada, bo nie mam za bardzo talentu do rysowania i cierpliwości do takich rzeczy. Wiem co mniej więcej można robić po AiR, ale mam pytanko gdzie można podjąć pracę po mechatronice. Po AiR można podjąć pracę np. w VW? Jak różnią się zarobki po AiR i mechatronice? To pewnie też zależy od tego gdzie dostanie się pracę, ale pytam o średnie zarobki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Zajrzałeś do linku wysłanego przez Sebastiana a dotyczącego mechatroniki? Tam masz napisane gdzie możesz znaleźć pracę, jeszcze raz piszę AiR i Mechatronika to tożsame kierunki oferowane często przez dwa różne wydziały różnią się niuansami więc możliwości zatrudnienia są takie same. Po studiach: Studenci po kierunku Mechatronika znajdują pracę w przemyśle oraz innych placówkach eksploatujących i serwisujących układy mechatroniczne, maszyny i urządzenia, w których są one zastosowane, instytucjach naukowo-badawczych i ośrodkach badawczo-rozwojowych, przemyśle elektromaszynowym (motoryzacyjnym, sprzętu gospodarstwa domowego, sprzętu medycznego, lotniczym, obrabiarkowym), stacjach serwisowych i diagnostycznych, placówkach służby zdrowia przy eksploatacji urządzeń medycznych i aparatury diagnostycznej, jednostkach zajmujących się poradnictwem i upowszechnianiem wiedzy z zakresu budowy i eksploatacji urządzeń mechatronicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Nie martw się brakiem talentu do rysowania, nie jest to w końcu ASP;) Nauczą cię tam rysować, ściany, drzwi, progi, belki, a rzuty budynków, przekroje budynków, elewacje itp. będziesz robić na AutoCAD-zie:) Odnośnie Automatyki i Robotyki to wydaje mi się to bardzo przyszłościowy kierunek, może słyszałeś że aktualnie ktoś miał problem z pracą po nim, ale świat się szybko zmienia i jak ukończysz studia może być nawet tak że będziesz sam sobie wybierał przyszłego pracodawcę, czego Tobie życzę I moja nieśmiertelna rada na koniec: wybierz studia które będą najbardziej odpowiadały Twoim zainteresowaniom, to zawsze procentuje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez33a Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Łukasz czytałem tekst z linku podanego przez Sebastiana. Dzięki wszystkim za rady i chyba zostanę przy moim pierwszym wyborze - AiR. Budownictwo chyba aż tak do mnie nie przemawia. Skoro praca po AiR i mechatronice jest praktycznie taka sama to mechatronikę dam jako 2 wybór. Jeszcze raz wszystkim dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez33a Opublikowano 8 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 A stacja kontroli pojazdów i takie elektroniczne rzeczy związane z komputerami samochodowymi to mechatronika czy bardziej elektronika czy jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Głównie mechatronika, ale nawet bardziej mechanika i budowa maszyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Może warto też zainteresować się elektrotechniką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Poczytaj sobie o mechanice i budowie maszyn http://www.studia.net/mechanika-i-budowa-maszyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartez33a Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Seba a elektrotechnik co robi w przyszłości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Tutaj znajdziesz informacje o Elektrotechnice http://www.studia.net/elektrotechnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Jeśli myślisz o studiach technicznych w poznan.studia.net, to może warto zainteresować się PWSZ w Pile? Mają kilka studiów inżynierskich (w tym także elektrotechnika oraz mechanika i budowa maszyn) w systemie studiów dualnych. To znaczy, że jeśli jesteś dobry po pierwszym półroczu - od drugiego roku możesz studiować dziennie i pracować jednocześnie. A firmy partnerskie są rozwojowe - m.in. Phillips Lighting Poland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...