Skocz do zawartości
Adrian Mendel

Dylemat co do kierunku Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien dylemat dotyczący kierunku studiów,a mianowicie rozmyślam logistyke inz na UE w Katowicach oraz nowy kierunek na UŚ inżynieria zagrożeń środowiskowych http://www.krsg.us.edu.pl/geozagrozenia/. co polecacie i po jakim kierunku będzie lepiej z praca , zarobki itp.

Mam nadzieje na dobra odpowiedz wskazówki

Z gory dziękuje

Specjalizacja sie nie sugeruj. Najwazniejszy jest kierunek chociaż przy filologiach specjalizacje odgrywają specyficzne role. Kierunek bardzo fajny i tez daje szerokie możliwości rozwoju na przyszlosc. Zawsze możesz zrobić lic z filologii a mgr z czegos innego np. Logistyki.

Mam wrażenie, że za bardzo kombinujesz. Nie wierzę w to, że masz jednocześnie zdolności językowe (zatem filologia), tendencje do myślenia procesowego i kalkulowania zysków oraz strat (czyli logistyka) oraz zacięcie eko i miłość przyrody (na co wskazywałaby inżynieria zagrożeń środowiskowych). Myślę, że kluczowe jest dla Ciebie stwierdzenie "po jakim kierunku będzie lepiej z praca , zarobki itp. ". Odpowiedź brzmi "po żadnym kierunku" - jeśli nie wybierzesz studiów zgodnych ze swoimi predyspozycjami i zainteresowaniami. W najlepszym wypadku będziesz średniakiem w swoim zawodzie, a to nie gwarantuje ani posady, ani puchnącego konta. A inna odpowiedź na Twoje pytanie brzmi "po każdym kierunku", jeśli będzie zgodny z tym, jaki jesteś. Znam dziesiątki spełnionych i robiących karierę kulturoznawców, socjologów, filozofów. Wszędzie słychać, że dla takich absolwentów nie ma pracy. A oni mają fajną, dobrze płatną. Bo robią to, co naprawdę kochają. Są mistrzami w swoim fachu. Pamiętaj o tym, zrób rachunek sumienia z czego jesteś świetny, w czym najlepiej się czujesz i w pracy o jakim charakterze się czujesz. Nikt tego za Ciebie nie zrobi, bo nikt nie zna Cię tak dobrze, jak Ty sam. Wróć do nas z listą swoich słabych i silnych stron albo idź do doradcy szkolnego i zawodowego - pomoże Ci to zrobić. A wtedy będziemy mogli pomóc i wskazać takie studia, jakie mogą Ci sie naprawdę spodobać :)