abcd Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Cześć. jestem absolwentką LO o profilu biologiczno chemicznym zdawałam rozszerzenia z bio, chem, ang. myślę że całkiem nieźle mi poszło, choć rewelacji też nie ma ;/ chciałabym studiować na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. czy mógłby mi ktoś doradzić który kierunek z proponowanych tam byłby najlepszym wyborem? medycyna odpada. rodzice chcą żebym poszła na farmację, ale nie wiem czy to byłby dobry wybór. na studia ciężko się dostać, a są też długie i trudne, i nie wiem czy opłaca się je kończyć by stać tylko w aptece.. myślałam o fizjoterapii ale spotkałam negatywne opinie na temat tg kierunku, tj że ciężko z pracą i trzeba robić dodatkowo drogie kursy... zastanawiam się nad kosmetologią, dietetyką, choć i położnictwo niedawno zaczęło mi chodzić po głowie... im więcej czytam opinii różnych osób tym mam więcej wątpliwości co właściwie opłaca się studiować w dzisiejszych czasach. proszę o szczere opinie i pomoc w dokonaniu wyboru. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Czesc, z tych kierunków o których piszesz to tylko farmacja i dlugo dlugo nic. Później poloznictwo. Pozostale kierunki okolomedyczne nie dają żadnej gwarancji zatrudnienia choc i je warto studiować. Natomiast musisz sie liczyć z tym, ze o prace bedzie trudniej niż na pierwszych dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abcd Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 hmm rozumiem, tylko boję się, że gdybym się na nie dostała, to nie dałabym sb rady.. ;/ hmm to chyba najtrudniejsza decyzja ever Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Tak, to bardzo trudna decyzja. Moim zdaniem warto sie przemeczyc 5 lat na wymagających studiach i później przez 40 lat aktywności zawodowej mieć duzo łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Farmacja to dobry kierunek i warto spróbować. Możesz złożyć dokumenty na kilka uczelni, chyba że w rachunę wchodzi tylko Białystok? Tu masz wykaz wszystkich uczelni, które prowadzą farmację http://www.studia.net/farmacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abcd Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 raczej jestem nastawiona na Białystok, po prostu jest to uczelnia najbliżej mnie, a nie chcę potem tracić czasu na dojazdy dziękuję za wasze opinie. a więc mimo wszystko spróbuję. zobaczymy co z tego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Uniwersytet Medyczny w Białymstoku to świetna uczelnia, wiec gratuluje wyboru 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abcd Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 to prawda, uczelnia świetna. tylko wiadomo, łatwo wybrać, gorzej dostać się, a jeszcze gorzej utrzymać się na tak dobrych studiach ale nie będę już snuła czarnych scenariuszy... zobaczymy co los przyniesie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Powodzenia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abcd Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juladabrowska Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 studia medyczne - jedne z nielicznych, które są coś warte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Myślę, że jest kilka grup kierunku, które w tej chwili mają poważanie na rynku pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abcd Opublikowano 3 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 kilka grup kierunku? czyli co masz na myśli?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Odnośnie tego co napisala juladabrowska. Chodzi mi o takie grupy jak studia techniczne, medyczne, filmowe itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abcd Opublikowano 7 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 co byłoby lepszym wyborem pielęgniarstwo czy położnictwo?? jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 Pielegniarstwo, zdecydowanie. To dużo szersze zagadnienie niż same położnictwo. Po pielęgniarstwie możesz zrobić położnictwo w druga stronę już gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abcd Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 co myślicie o kierunku na Politechnice Białostockiej - inżynieria rolno-spożywcza i leśna?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Mysle ze jest to bardzo waska dziedzina studiów i później może być problem z praca. Lepiej wybrac inżynierię przemyslowa, ktora pokrywa swoja dziedzina opisany przez Ciebie kierunek a dodatkowo jest dziedzina szersza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abcd Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 hmm tak mówisz? zastanawiam się nad tym, bo mieszkam na podlasiu, w regionie w którym wydawałoby się że może być zapotrzebowanie na takich specjalistów. jest tu kilka firm mleczarskich i przetwórstwa żywności... poza tym to tereny głównie rolnicze. sama wychowałam się w gospodarstwie rolnym. rozważam już każdą decyzję... czasu niewiele, a ja powinnam już gdzieś się zarejestrować ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zauważ ze zawsze na 1 stopień możesz wybrac szersze wyksztalcenie by na 2 stopniu je zawęzić. Na odwrót nigdy niw zrobisz. Do tego jesli zrobisz szerszy dziedzinowo kierunek możesz się doksztalcic na podyplomowkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abcd Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 co racja to racja... ale na tej politechnice nie ma akurat takiego kierunku... hmm nie wiem już co robić. co mnie tak naprawdę interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Moim zdaniem farmacja to najlepszy wybór, później pielęgniarstwo i na końcu ta inżynieria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zalezy, co sie chce robic. Farmacja a pielegniarstwo czy poloznictwo to dwa rozne swiaty. Isc na cos bo medyczne to strata czasu i energii. I po tym, i po tym praca jest (po farmie latwiej o dibre zarobki, po pielegniarstwie czesto z tym nie za dobrze, chociaz sie da). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Tak ale abcd pisała o tych kierunkach, że ją bardzo interesują, więc odnoszę się do tego co pisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abcd Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 dziękuję za dobre rady. tak też zrobię: najpierw farmacja, potem pielęgniarstwo i na koniec inżynieria. w końcu mi się wszystko rozjaśniło, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...