Maciej Drężek Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Witam jestem tegorocznym maturzystą, wybrałem na rozszerzeniu fizyke, ale podpisze się i wychodze bo coś musiałem wybrać, z próbnych podstaw miałem takie wyniki: 80% Matematyka 78% Angielski 76%Polski, bardzo interesuje mnie informatyka automatyka i robotyka oraz elektronika, czy jest szansa że z takimi wynikami dostałbym się na Politechnikę: Poznańską, Warszawską czy Gdańską( bo te mnie interesują) na dzienn. A jeśli nie dostałbym się na dzienne to czy jest sens iść na Informatyke zaocznie, czy lepiej poprawić mature i napisać ją za rok np z fizyką na 50 % i iść wtedy na dzienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Masz jeszcze 2,5 miesiąca do matury, możesz się postarać i zdać tą fizykę. Jeśli chodzi o studia dzienne na tych politechnikach to wszystko będzie zależało od oblegania kierunku. Jeśli wybierzesz kierunek gdzie jest mniej kandydatów niż miejsc to pewnie się dostaniesz. Jest na to szansa bo jest duży niż demograficzny. Studia dzienne i zaoczne to dwie różne sprawy i od Ciebie zależy czy chcesz studiować zaocznie i przyjezdzać tylko na weekendy i za to płacić, czy też studiować stacjonarnie i mieć wszystkie uciechy życia studenckiego. Ja bym wybrał studia dzienne, ale to już zależy od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Drężek Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Jeszcze jedno pytanie wiem że na politechnice gdańskiej liczą punkty najpierw z matematyką potem z fizyką i z czego ma sie wiecej punktów to biorą to pod uwagę więc chyba nie opłaca mi sie tej fizyki brać bo jeśli bym pisał wiem że moge napisać na max 30 % a wtedy wiecej punktów mam gdy liczy sie matematyke podstawową. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Drężek Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 I czy jest w ogóle szansa że z samymi podstawami można dostać sie na politechnike na wydziale studia.net/informatyka na obojetnie jaki kierunuek bo wiem że po 1 semestrze już można sie przenosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lenka Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 popieram..masz jeszcze czas, zaiwaniaj z tematem ciezko przewidzieć czy się dostaniesz, bo nikt nie przewidzi ile osób będzie konkurowalo z Tobą i jakie one będą miały względem Twojego swoje wyniki. ale poki sam mozesz jeszcze jakos zadecydować o tym na ile TY zdasz, to come on Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 no z tymi przenosinami to wcale tak nie jest. Przenosić się można jednak jest to w realu mało wykonalne i nikogo prawie nie przenoszą. A szczególnie z mało popularnego kierunku na któryś oblegany. Trudno powiedzieć, czy się dostaniesz. Zdaj dobrze matematykę i bez fizyki powinieneś się dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 żeby się przenieść z mało popularnego kierunku na jakiś oblegany to musiałbyś mieć naprawdę dobrą średnią na studiach, wtedy może byłaby taka szansa. Lepiej staraj się zdać jak najlepiej i trzymam kciuki żebyś się dostał tem gdzie chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Drężek Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Podsumowując, co byście mi poradzili? Zdawać to samą matematykę na podstawie i wycisnąć z niej ponad 80 %, czy uczyć się na tą fizykę ale myślę że 40 % to jest maksimum jakie mółgbym wycisnąć, plus jakbyście mogli podać mi jakaś stronę która dobrze przygotowuje do matury z fizyki. A czy np po zaocznych studiach z studia.net/informatyka pracę łatwo jest dostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Drężek Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Sorry że tak spamuje ale to jest dla mnie ważne, tak jak wasze opinie co byście zrobili na moim miejscu, ale wiem że na PG liczą punkty dwoma sposobami najpierw biorąc pod uwagę matematyke bez względu czy to podstawa czy rozszerzenie, a drugi sposób biorą pod uwagę samą fizykę bez matematyki. kieruje się według tego http://pg.edu.pl/jak-liczyc-punkty-studia-i-stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 z pracą to Ci nikt nie pomoże, bo nikt nie wie co bedzie za 5 lat jak skończysz studia, a co dopiero za 20 lat kiedy bedziesz musiał jeszcze pracować w tym zawodzie. Raczej nie powinno być. Radzilbym Ci pouczyć się tej fizyki, ponieważ przyda CI się na studiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Drężek Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 aha, ale moge np w wakacje fizyke i programowanie nadrobić? czyli sama matematyka z matury wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 na wielu uczelniach wystarczy sama matura z matematyka ale to już zależy od kierunku i Uczelni, które same to regulują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Łukasz ma rację, warto kierować się przede wszystkim własnymi zainteresowaniami i predyspozycjami. Jeśli będziesz dobry w tym co robisz - praca sama przyjdzie. A dlaczego bierzesz pod uwagę akurat tylko te trzy Politechniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Drężek Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Czy to prawda że na Elektronice i Telekomunikacji jest rocznie 400 miejsc? I czy wtedy przyjmują wszystkich czy są przypadki że ktoś się nie dostał, bo jak ja licze punkty według wzoru rok temu to ledwo ledwo się dostaję ale jak licze że z polskiego matematyki i angielskiego po 80 % będę miał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Myślę, że nikt Ci na to nie odpowie, ponieważ nikt nie wie jak zdasz maturę. Generalnie musisz spróbować. Bardzo często są 2 nabory, ponieważ jest niż demograficzny i przyjmują nawet ze słabszą maturą. Tylko są kierunki bardziej oblegane i wtedy nawet niż nie jest straszny, bo i tak jest pełne obłożenie. W przypadku Twojego kierunku wydaje się, że zainteresowanie jest na średnim poziomie, czyli właściwie możesz ale nie musisz się dostać. Musisz się postarać na maturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Drężek Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Gdzie sprawdzić jakie kierunki są oblegane mniej lub bardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Trudno to sprawdzić, możesz zadzwonić na konkretną uczelnie i się dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Automatykę i robotykę oraz elektronikę prowadzą też inne uczelnie poza wymienionymi przez Ciebie. Zobacz www.studia.net/automatyka-i-robotyka - na samej Politechnice Warszawskiej kierunek prowadzą trzy wydziały. Polecałbym poczytanie o automatyce i robotyce na Uniwersytecie Zielonogórskim. Kierunek elektronikę prowadzą tylko dwa wydziały w Polsce - jeden w Warszawie i jeden we Wrocławiu. Znacznie więcej uczelni prowadzi kierunek "elektronika i telekomunikacja". Ze swojej strony rekomendowałbym Ci zainteresowanie się Wydziałem Elektroniki Mikrosystemów i Fotoniki Politechniki Wrocławskiej, mają fajne specjalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej Drężek Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Wszystko fajnie ale czy z maturami bez rozszerzenia się dostanę na jakąś kolwiek politechnikę na kierunek Elektronikę i telekomunikację informatykę Automatykę i Robotykę Inżynieria Biomedyczna Mechatronika no najbardziej mnie Gdańsk interesuje szczerze mówią, Poznań ale poszedłbym na jakąkolwiek gdzie wiem że się dostanę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Pewności nie masz, ale dokumenty zawsze możesz złożyć, w tej chwili jest duży niż demograficzny i może być różnie. Najlepiej złóż dokumenty np. do Gdańska i do uczelni mniej prestiżowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Posprawdzaj sobie na jakim poziomie były progi punktowe w ubiegłym roku i czy już sa poda na ten rok. Co prawda on co rok się trochę zmieniają ale będziesz miał przynajmniej jakieś odniesienie. Jak wybierzesz sobie coś co uznasz, za najlepsze to zadzwoń tam i dowiedz się jakie masz realne szanse. Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...