standa Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Jaka część z Was nie ma studiów i pracuje wyłącznie po szkoleniach? Jak potoczyły się Wasze kariery? Ciężko Wam było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ana123 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Tak i nie. Nie poszłam na studia bo doszłam do wniosku, że to strata czasu. No, ale coś w życiu trzeba robić, więc zapisałam się na kurs obsługi maszyn cnc z http://www.szkolenia.innpuls.pl/oferta/szkolenia-techniczne-/cnc--komputerowe-sterowanie-urzadzen-numerycznych/W sumie do końca nie wiedziałam co, ale w końcu zdecydowałam się na to bo tu gdzie mieszkam jest duży zakład lotniczy korzystający z tych maszyn. Doszłam więc do wniosku, że może dzięki temu pracę znajdę. A jako, że umysł mam raczej ścisły niż humanistyczny to spróbowałam. Skończyłm kurs, dostalam dokumenty potwierdzające to i złożyłam CV. Trafiłam troche w złym momencie bo nie szukali pracowników, więc prawie trzy miesiące siedziałam na "bezrobociu". Już w sumie trochę zmarnowana poddałam się namowom rodziny i zapisałam się do szkoły policealnej, żeby nie było, że siedzę i nic nie robię. Niedługo później zadzwonilii i tak już pracuję prawie pół roku Było torchę nerwów, ale moim zdaniem warto było. A na studia tak na prawdę mogę pójść zawsze. Maturę mam zdaną, więc nic mnie nie trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 To chyba wszystko zależy od zawodu, bo w jednym szkolenia i kursy są wystarczające a w innych nie. Można spokojnie być fotografem po szkoleniach ale z pewnościa nie zostaniemy np. prawnikiem czy HR Managerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
standa Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 HR nie? A czemu? Czy wymagane są studia? Wydaje mi się, że więcej z tego zawodu można się nauczyć podczas praktyk i studia są tutaj raczej średnio potrzebne. Mylę się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Napisałam o HRze, bo nie znam nikogo kto pracuje w tym zawodzie i nie skończyłby studiów. Oczywiście praktyka i dodatkowe szkolenia są tu bezcenne ale chyba jest standard, że na takie stanowiska przyjmuje się tylko z wyższym wykształceniem. Zresztą podobnie jak z wieloma innymi stanowiskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
standa Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Nie znasz bo tak się porobiło na rynku, że na stanowisko wskazuje 300 CV, a wykluczenie tych bez wyższego to pierwszy odsiew. Nikomu się nie chce przerabiać taką ilość aplikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 No i tym sposobem wracamy do pierwszego pytania "Czy po samych szkoleniach można dostać pracę?" Nie znasz bo tak się porobiło na rynku, że na stanowisko wskazuje 300 CV, a wykluczenie tych bez wyższego to pierwszy odsiew. Nikomu się nie chce przerabiać taką ilość aplikacji. Niestety na większość stanowisk to jest właśnie pierwszy odsiew jesli nie ma się wyższego wykształcenia. Chociaz tak jak napisałam wcześniej to wszystko zalezy od zawodu. Bo jesli ktoś będzie szukała dobra fryzjerkę czy kosmetyczkę to bardziej zwróci uwage na szkolenia i doświadczenie niż skończone studia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
standa Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Nie na większość. Pracodawcy wiedzą, że ludzie po studiach... mają studia i tyle. Bardziej wartościowym pracownikiem jest ten, który zaraz po szkole rozwijał się i pracował. Gość po studiach może tak naprawdę nie mieć żadnych kwalifikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Nie na większość. Pracodawcy wiedzą, że ludzie po studiach... mają studia i tyle. Bardziej wartościowym pracownikiem jest ten, który zaraz po szkole rozwijał się i pracował. Gość po studiach może tak naprawdę nie mieć żadnych kwalifikacji. Oczywiście, że studia to nie jedyny wyznacznik i liczy się doświadczenie, kursy, szkolenia, praktyki, staże czy wolontariat. Dlatego często tu piszę, że studia to nie wszystko i trzeba dobrze wykorzystać ten czas właśnie na to żeby zdobywać dodatkowe doświadczenie i dodatkową wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haniatorun Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Moja młodsza córcia miała problem ze znalezieniem pracy zaraz po studiach, ale w końcu jej się udało. Poszła do agencji pośrednictwa i przeglądając oferty pracy, znalazła idealną dla siebie. To na prawdę świetna opcja takie miejsca, bo mają najwięcej ofert z regionu i chetnie doradzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
standa Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Aga - to jest kluczowy problem ludzi młodych w Polsce. Traktują studia jako miejsce do melanżu, a nie czas na zdobycie kwalifikacji, umiejętności, doświadczenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Aga - to jest kluczowy problem ludzi młodych w Polsce. Traktują studia jako miejsce do melanżu, a nie czas na zdobycie kwalifikacji, umiejętności, doświadczenia. Standa masz rację, ale na szczęście z tego co widzę to też jest sporo ambitnych, którzy wiedzą, że od pierwszego roku muszę robić dużo więcej niż chodzić na zajęcia i imprezować. A Ci którzy tego nie wiedzą, to niestety po studiach będą narzekać, że mają nic nieznaczący papierek, to przykre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 No ale bez przesady, studia są po to, żeby trochę pomelanżować, poznać ludzi, zabawi się wreszcie po wyprowadzce z domu Jasne, nauka, wiadomo, ale kujonienie przez pięć lat w najlepszych latach życia może zrodzić sfrustrowanych korpo-szczurów, którzy przed czterdziestką się wypalą, bo nie będą umieli robić nic, tylko pracować/zakuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Można i imprezeowac i uczyć się i znaleźć czas na dodatkowe zajęcia, uwierz mi można to wszystko pogodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Oczywiście, że można, wiem, bo sama tak robiłam. Ale z niektórych wypowiedzi można by wywnioskować, że nauka i praca non stop to jedyne, co da zatrudnienie. A to nieprawda. Jasne, że można całe studia pić, można całe studia zakuwać, ale najlepiej być w szarej strefie pomiędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madbluffer Opublikowano 21 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Rzuciłem studia z powodów finansowych i nie żałuje bo z praca jest krucho tylko jak się nie szuka Ja poszedłem do pracy najpierw w hotelu jako portier i awansowałem na recepcjonistę, bez żadnego zawodu, opierając się tylko na improwizacji i szkoleniach, potem do banku będąc najmłodszym pracownikiem, więc studia są według mnie tylko dla pasji, no może oprócz medycyny, bo ciężko leczyć legalnie bez dyplomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
standa Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Studia mają sens, ale w momencie kiedy piąty rok poświęca się już pracy, a na kolejnych latach również zbiera się doświadczenie zawodowe. Zakładając oczywiście tematy ambitne. Bo kierunki służące do produkcji magistrów to w każdym przypadku bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polinka Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Studia służą w większości przypadków poszerzeniu horyzontów, na studiach uczymy się mnóstwa rzeczy (z których spora część nigdy się nam w życiu nie przyda). Szkolenia to bardziej konkretna wiedza. Bądź co bądź, bez dyplomu jest ciężko w dzisiejszych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Dlatego najlepiej jest iść na studia, a do tego robić różne specjalistyczne szkolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jestemmonia Opublikowano 22 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2015 Dokładnie, to jest chyba najlepsze wyjście. W sumie im więcej wiedzy tym lepiej, ale czasem nie warto się do wszystkiego przyznawać w CV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Niestety czasami też tak bywa, że niektórzy nie wpisują np wszystkich studiów podyplomowych do CV lub wszystkich kursów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasieńka Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Ja rzuciłam studia z administracji na drugim roku i poszłam na szkolenie z zarządzania: http://www.academyofbusiness.pl/pl/szkolenia/kategoria/zarzadzanie,5/ Uważam, że ilość wiedzy przyswoiłam podobną, co na studiach, bo nie musiałam się uczyć żadnych 'zapchajdziur' czy czegoś podobnego. Ponadto było tam dużo wiedzy praktycznej i tylko trochę teorii (którą zawsze można doczytać samemu, co robiłem), wszystko przekazywane przez świetnych nauczycieli, z praktyką w zawodzie. I rzeczywiście dostałam po tym pracę, choć rekruter powiedział, że daje mi duży kredyt zaufania. Na szczęście się sprawdziłam i do dziś pracuję w tej firmie, nawet myślę o powrocie na studia, oczywiście teraz już zaoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Nie polecam rzucać studiów dla szkolenia. Każde szkolenie można zrobić będąc na studiach i oczywiście to jest bardzo ważne, ale rezygnacja ze studiów to chyba nie zbyt dobry pomysł. Fajnie jednak, że chcesz wrócić na studia zaoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Raczej nie polecam rzucać studiów na rzecz kursów. Na pewno po studiach z studia z zarządzania miałabyś lepsze możliwości rozwoju. Pamiętaj, że dyplom może Ci się przydać za 5, 10 czy 30 lat. Dlatego takie myślenie na teraz jest bardzo słabe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasieńka Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 ja rzuciłam, bo nie dawałam sobie rady na mało ważnych przedmiotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...