Skocz do zawartości
AnnaB

Czy warto iść n studia? Otóż warto!

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny raz jestem pytana o to czy warto iść na studia....

Cóż podam choćby kilka :)

5 powodów, dla których warto iść na studia:

1. Studia uczą- jak się uczyć... czyli w odróżnieniu od szkoły średniej zarysowują w nas własny wzorzec na prawdziwą naukę, rozkład czasu, oddzielenie rzeczy użytecznych bardziej i mniej, zmuszają do obcowania z różnymi tekstami i narzędziami.

2. Studia dostarczają stymulujące otoczenie... czyli ludzi o podobnych jak ty zainteresowaniach. Cennym aspektem studiów jest także zbudowanie wokół siebie sieci kontaktów pośród innych studentów i wykładowców, którą wykorzystasz później w swoim życiu zawodowym.

3. Studia rozwijają społecznie... czyli wzbogacają emocjonalnie i społecznie w stopniu, jakiego nie dostarczy ani praca, ani własna firma. Życie studenckie to dla wielu jedno z najwspanialszych doświadczeń: nowe przyjaźnie, wartościowi ludzie na całe życie.

4. Studia legitymizują w świetle przepisów... czyli formalny dowód wyższego wykształcenia jest także istotny w tych zawodach, które regulują odpowiednie przepisy i ustawy.

5. Studia odróżniają cię od tych, którzy nie byli w stanie dostać się na studia... czyli studenci nie doświadczają już tego, czego doświadczyło pokolenie wyżu demograficznego początku lat osiemdziesiątych, czyli niesamowitej konkurencji o miejsce na uczelni i w liceum.

Pytasz czy warto iść na studia....?
Ja pytam- czy warto je kończyć :))))

-----------------------------------------------------------

Artykuł:

pisanie prac dyplomowych
https://www.facebook.com/315611958587952/photos/a.321635394652275.1073741828.315611958587952/378002619015552/?type=1&theater

A tam, a ja coraz bardziej wątpię w ich znaczenie..nie wiem czy tak bardzo lepszy jest dla pracodawcy człowiek, który ma papierek od tego, który zamiast studiowania od paru lat już zdobywa rzeczywiste doświadczenie w pracy..w rzeczywistości bywa bardzo różnie ;)

Papierek nie jest taki ważny, ale studia uczą życia i samodzielnego radzenia sobie ze wszystkimi czynnikami np. z dziekanatem, ze stresem, z różnymi ludzmi od których wiele zależy itd. 

Oczywiście najlepiej połączyć studia z pracą.