AnnaB Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 Kolejny raz jestem pytana o to czy warto iść na studia.... Cóż podam choćby kilka 5 powodów, dla których warto iść na studia:1. Studia uczą- jak się uczyć... czyli w odróżnieniu od szkoły średniej zarysowują w nas własny wzorzec na prawdziwą naukę, rozkład czasu, oddzielenie rzeczy użytecznych bardziej i mniej, zmuszają do obcowania z różnymi tekstami i narzędziami.2. Studia dostarczają stymulujące otoczenie... czyli ludzi o podobnych jak ty zainteresowaniach. Cennym aspektem studiów jest także zbudowanie wokół siebie sieci kontaktów pośród innych studentów i wykładowców, którą wykorzystasz później w swoim życiu zawodowym.3. Studia rozwijają społecznie... czyli wzbogacają emocjonalnie i społecznie w stopniu, jakiego nie dostarczy ani praca, ani własna firma. Życie studenckie to dla wielu jedno z najwspanialszych doświadczeń: nowe przyjaźnie, wartościowi ludzie na całe życie.4. Studia legitymizują w świetle przepisów... czyli formalny dowód wyższego wykształcenia jest także istotny w tych zawodach, które regulują odpowiednie przepisy i ustawy.5. Studia odróżniają cię od tych, którzy nie byli w stanie dostać się na studia... czyli studenci nie doświadczają już tego, czego doświadczyło pokolenie wyżu demograficznego początku lat osiemdziesiątych, czyli niesamowitej konkurencji o miejsce na uczelni i w liceum.Pytasz czy warto iść na studia....?Ja pytam- czy warto je kończyć ))) ----------------------------------------------------------- Artykuł: pisanie prac dyplomowychhttps://www.facebook.com/315611958587952/photos/a.321635394652275.1073741828.315611958587952/378002619015552/?type=1&theater Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedagogiczna Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Podzielam wszystko co zostało tu napisane. Zwłaszcza to, że studia uczą organizacji i pracy nad sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esther Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 A tam, a ja coraz bardziej wątpię w ich znaczenie..nie wiem czy tak bardzo lepszy jest dla pracodawcy człowiek, który ma papierek od tego, który zamiast studiowania od paru lat już zdobywa rzeczywiste doświadczenie w pracy..w rzeczywistości bywa bardzo różnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 A tam, a ja coraz bardziej wątpię w ich znaczenie..nie wiem czy tak bardzo lepszy jest dla pracodawcy człowiek, który ma papierek od tego, który zamiast studiowania od paru lat już zdobywa rzeczywiste doświadczenie w pracy..w rzeczywistości bywa bardzo różnie Papierek nie jest taki ważny, ale studia uczą życia i samodzielnego radzenia sobie ze wszystkimi czynnikami np. z dziekanatem, ze stresem, z różnymi ludzmi od których wiele zależy itd. Oczywiście najlepiej połączyć studia z pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...