tomeg009 Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Witam, jestem uczniem 2 klasy liceum o profilu biologiczno chemicznych lecz swoją przyszłość podkładam w zostań inżynierem budowlanym.czy przy dobrze zdanej rozszerzonej maturze z chemii i podstawie z matematyki dam radę dostać się na ten kierunek ? Proszę o poważne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Cześć, masz jeszcze trochę czasu przed sobą więc zarówno limity, jak i progi punktowe mogą ulec zmianie. Na pierwszy rzut oka widać, że powinieneś się dostać. Matematyka będzie bardzo istotna. Może warto wykorzystać zdolność nauki chemii to jakiś kierunków chemicznych? Na chemików jest zawsze zapotrzebowanie, szczególnie tych po studiach technicznych. Ale oczywiści budownictwo to też świetny wybór. Moim zdaniem warto jakbyś wybrał się na targi edukacyjne i zapytał o progi w konkretnej uczelni, a w jakim mieście chcesz w przyszłości studiować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeg009 Opublikowano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Cześć, masz jeszcze trochę czasu przed sobą więc zarówno limity, jak i progi punktowe mogą ulec zmianie. Na pierwszy rzut oka widać, że powinieneś się dostać. Matematyka będzie bardzo istotna. Może warto wykorzystać zdolność nauki chemii to jakiś kierunków chemicznych? Na chemików jest zawsze zapotrzebowanie, szczególnie tych po studiach technicznych. Ale oczywiści budownictwo to też świetny wybór. Moim zdaniem warto jakbyś wybrał się na targi edukacyjne i zapytał o progi w konkretnej uczelni, a w jakim mieście chcesz w przyszłości studiować? Nie myślałem nad tym jeszcze gdzie chce konkretnie studiować. Jeśli chodzi o kierunku chemiczne na politechnice to jakie ma Pan na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 ogólnie zerknij tutaj: www.studia.net/techniczne W tym miejscu znajdziesz wszystkie kierunki techniczne, a po prawej stronie uczelnie, które je prowadzą. Jeśli chodzi o chemię to np. inżynieria i technologia chemiczna (inżynieria chemiczna i procesowa: http://www.studia.net/inzynieria-chemiczna-i-procesowa) lub coś bliższego Twojemu kierunkowi np. chemię budowlaną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeg009 Opublikowano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 ogólnie zerknij tutaj: www.studia.net/techniczne W tym miejscu znajdziesz wszystkie kierunki techniczne, a po prawej stronie uczelnie, które je prowadzą. Jeśli chodzi o chemię to np. inżynieria i technologia chemiczna (inżynieria chemiczna i procesowa: http://www.studia.net/inzynieria-chemiczna-i-procesowa) lub coś bliższego Twojemu kierunkowi np. chemię budowlaną. Nie ukrywam ze zależy mi na dostatnim życiu, który kierunek zapewni mi największe zarobki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Nie ma takiego. Jesli znajdziesz taki to daj znać. Mysle ze jest spora liczba osób które chciałyby go poznac. Mi tez zalezy na dostatnim zyciu, jak i każdemu na forum. Nikt nie wie co będzie z rynkiem pracy za 5 lat a tym bardziej za 25 czy 30 lat. Kierunki o których rozmawiamy dają Ci fundament i od Ciebie zależy jak to wykorzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeg009 Opublikowano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Nie ma takiego. Jesli znajdziesz taki to daj znać. Mysle ze jest spora liczba osób które chciałyby go poznac. Mi tez zalezy na dostatnim zyciu, jak i każdemu na forum. Nikt nie wie co będzie z rynkiem pracy za 5 lat a tym bardziej za 25 czy 30 lat. Kierunki o których rozmawiamy dają Ci fundament i od Ciebie zależy jak to wykorzystasz. Na pewno medycyna daje taką gwarancję ale to nie moja bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Medycyna to zupełnie coś innego z kilu względów. Przede wszystkim musisz się na medycynie utrzymać, następnie po zakończeniu studiów trzeba kilka lat popraktykować aby zdobyć tytuł, do tego doktorat itd. Podobnie jest z prawem, jak dostaniesz się na aplikacje masz 25 lat, później 3 lata aplikacji i w wieku 28-29 lat wchodzisz w rynek pracy. Te zawody pozwalają godnie zarabiać, ale dopiero od 30 roku życia a do tego czasu ktoś musi Cie utrzymywać. Dlatego w swojej wypowiedzi nawet nie brałem medycyny pod uwagę. Ale oczywiście zachęcam do wyboru tego kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...