aman7 Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Witam. W tamtym roku napisałem maturę z wynikami polski podstawowy 63% , ang podst.100%, matematyka podst. 52% i ang rozsz. 70% . Skończyłem technikum mechaniczne i zamierzam w tym roku pójść na jakieś studia, zastanawiam się nad mechanicznymi typu mechanika i budowa maszyn, mechatronika lub automatyka i robotyka. Wiem że są to studia techniczne i jest tam dużo matematyki, a zawsze jakoś mi było z nią ciężko dlatego trochę sie tego obawiam. Myślałem również nad informatyką bo czytałem że jest po tym praca i leży w kręgu moich zainteresowań. Nie wiem co robić, z jednej strony chciałbym pójść na studia techniczne, z drugiej jest w nich pełno matematyki z którą zawsze miałem problemy. No i jeszcze kwestia samych kierunków, po technikum mechanicznym poszerzałbym zdobytą wiedzę idąc dalej na mechaniczne, a informatyka to w sumie wszystko od początku. A stricte samej pracy, to czy nie jest tak że po tych mechanicznych to można tylko w zakładach produkcyjnych pracować? Wiadomo na wyższych stanowiskach typu konstruktor , automatyk ale jednak tylko w zakładach, i tu też widzę minus. Za to wydaje mi się informatyk ma szerokie pole do działania. Please help. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 16 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Cześć, Studia mechaniczne to bardzo dobry wybór, poczytaj tutaj trochę więcej na temat samej mechaniki i budowy maszyn: http://www.studia.net/mechanika-i-budowa-maszyn Moim zdaniem powinieneś wybrać studia o profilu podobnych do technikum, czyli kontynuować tok nauczania. Będzie Ci dużo łatwiej, niż osobom, które tam idą po liceum. A jak Twoje zainteresowania mechaniką? Lubisz się tego uczyć? Co do Twoich obaw, w tej chwili jest niż demograficzny i uczelnie wychodzą naprzeciw. Poziom matematyki na studiach jest trochę niższy niż kiedyś a do tego na wielu uczelniach są prowadzone zajęcia wyrównawcze z matematyki, ponieważ wielu sprawia ona trudności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...