Marta Heinrich Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Hej, Jestem studentka 3. roku germanistyki na Uniwersytecie Slaskim i w tym roku sie bronie. Chcialabym isc na UJ Krakow ale wlasnie nie wiem jaki kierunek studiow: czy myslicie ze socjologia to dobry wybor? Germanistyki nie chce dalej kontynuowac (to jest jest program tlumaczeniowy tylko kulturowy)... Ja mysle tak ze lepiej miec certyfikat jezykowy np B2/C1 z danego jezyka i jakies inne studia, niz TYLKO studia jezykowe, co o tym myslicie? PS. Planuje po studiach wyjechac do Austrii (wiec tam raczej nie ma zapotrzebowania na tlumaczy PL-A i odwrotnie) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agaposzek Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Jeśli chodzi o socjologię, to uważam, że ten kierunek nie jest zbyt dobrym wyborem z tego względu, że po pierwsze: nie daje Ci żadnych konkretnych umiejętności, a po drugie - no cóż, szanse na pracę są raczej minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 A myślałaś o studiach na jakimś uniwersytecie niemieckim? Z taką znajomością języka jesteś w stanie podjąć tam studia, a niekiedy są one nie tylko za darmo, ale i z programem wsparcia finansowego dla Polaków. Może warto zrobić więc drugi dyplom licencjacki z Bundesrepubliki? Taką możliwość daje Uniwersytet Viadrina we Frankfurcie nad Odrą. A zaraz za Odrą masz Collegium Polonicum - która prowadzi kierunki dwujęzyczne, gdzie po ukończeniu dostajesz dyplom i Viadriny i polski - Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w poznan.studia.net. Blisko do Berlina, fajny kameralny klimat i niezłe akademiki.. Myślałaś o takim kierunku rozowju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Jeśli myślisz o tym, żeby na studia II stopnia iść na inny kierunek to może powinien on być związany już z tym co chciałabyś w życiu robić. Skoro jesteś po germanistyce to zastanówmy się nad kierunkiem z którym można to połączyć. Na pewno sugestia Sebastiana dotycząca Viadriny to ciekawy pomysł. Jeśli chodzi o inne kierunki np. humanistyczne To zobacz tutaj: www.studia.net/humanistyczne Może akurat wpadnie Ci coś do głowy. Wydaje mi się, że po germanistyce socjologia nie jest najlepszym wyborem, a co byś chciała w życiu robić? Chcesz pracować w Polsce? Może jakieś studia ekonomiczne, wtedy mogłabyś wyjechać do Niemiec i tam podjąć pracę, albo na przykład logistyczne, wtedy mogłabyś myśleć o zatrudnieniu w branży logistycznej a tam są potrzebne osoby ze znajomością języka, co o tym myślisz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantom133 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Moja siostra jest po Socjologi i ten kierunek nie jest ani troche przyszłościowy strony www radom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 a konkretnie dlaczego? Jeśli ktoś ma podejście idę na studia i po studiach chcę pracę taką i taką, najlepiej zeby mnie przyjeli do firmy badających opinie społeczne, albo do partii politycznej żeby opracować program działań to pewnie nie jest, ale jeśli ktoś myśli o praktykach, stażach już w trakcie studiów to wiedza socjologiczna w połączeniu z dobrą praktyką bardzo się w życiu przyda do każdej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miłosz Szkudlarski Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Przydatne elementy wiedzy socjologicznej można przyswoić samodzielnie, w domowym zaciszu. Wystarczy dobra książka i kilka artykułów. To co przeczytasz będzie tym samym, co usłyszysz na wykładzie u leciwego profesora, którego ledwo da się zrozumieć Trust me... skończyłem socjologię, więc wiem, co mówię. W dzisiejszych czasach socjologia jest jedynie podstawką pod inne, ukończone kierunki i zdobyte umiejętności. Pracy w branży socjologicznej nie znajdziesz, bo i gdzie? Sektor badań społecznych nie uniknął informatyzacji, więc ogromna liczba zatrudnionych nie jest już potrzebna. Na uczelniach też kariery nie zrobisz w Instytucie Socjologii - brak studentów, brak perspektyw na poszerzanie kadry dydaktycznej na wydziale. Krótko mówiąc: znajdź coś innego, bo Socjologia to strata czasu. Jeśli dobrze znasz język niemiecki, to możesz śmiało wyjechać na studia do Niemiec. Więcej informacji znajdziesz tutaj: http://www.studia.net/europa-zachodnia/4996-studia-w-niemczech Oferta kształcenia jest dużo lepsza niż w Polsce, a i dyplom niemieckiej uczelni jest lepszą przepustką do kariery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Heinrich Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 a jezeli chodzi o studia na Europeistyce albo Gospodarka i administracja publiczna na UEK? Podkreslam chodzi o studia w Krakowie Wiadomo Uniwersytet Jagiellonski to prestiz i Uczelnia przez duze U i z tradycjami a Ekonomiczny to juz inna sprawa, nie tak prestizowy jak UJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 UJ Wydział Studiów Międzynarodowych i Politycznych prowadzi ciekawe specjalności na Europeistyce II st. - kultura i społeczeństwa Europy, europejska integracja gospodarcza, europejska integracja polityczna, europejski system prawny, integracja śródziemnomorska. Mają też specjalność Niemcoznawstwo. Myślę, że to może być dobry wybór. Skoro to ma być Kraków, to czy rozważałaś może Uniwersytet Pedagogiczny w Krakowie ? też mają sporo ciekawych kierunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Heinrich Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 a socjologia na UJ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...