gingeer Opublikowano 25 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Witam, już od jakiegoś czasu mam dylemat nad wyborem kierunku studiów. Waham się pomiędzy filologią angielską a psychologią biznesu. Z angielskim od zawsze dobrze sobie radziłam, lubiłam ten język, stąd też pomysł wybrania się na ten kierunek. Z kolei psychologia biznesu wydaje się być dość ciekawą opcją, być może bardziej "przyszłościową". Chociaż zdaję sobie sprawę, że ze znalezieniem pracy jest ciężko, niezależnie od kierunku. Jednak może ktoś mi doradzi, na który z tych kierunków warto się wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Podałeś dwa bardzo ciekawe kierunki studiów trochę oderwane od siebie więc trudno je ze sobą porównać. Filologia angielska to bardzo ciekawy kierunek, pamiętaj, że na studiach filologicznych nie uczysz się tylko języka, a również kultury, historii i tradycji poznawanego regionu. O filologii angielskiej ciekawe informację znajdziesz tutaj: http://www.kierunki.net/anglistyka Psychologia to na pewno przyszłościowy kierunek, jeśli zrobisz dobre praktyki to masz dużą szanse na pracę. o Psychologii mozesz trochę poczytać w tym miejscu: http://www.studia.net/psychologia a tutaj: Psychologia w zarządzaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość milosz Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Lepszym wyborem będzie psychologia biznesu. Jeśli dodatkowo opanujesz język angielski (np. w prywatnej szkole językowej lub na jakimś kursie akademickim), to będziesz mógł pochwalić się konkretnym wykształceniem. Filologia, to kierunek dla entuzjastów języka obcego, którzy chcą później pracować w roli tłumaczy, lektorów i nauczycieli. Pracy w biznesie z samą filologią raczej nie znajdziesz, no chyba, że w charakterze tłumacza. Zauważ też, że język angielski jest obecnie najpopularniejszy i ciężko będzie się z nim przebić na rynku pracy. Znajomość kultury krajów anglosaskich, ich historii, literatury, etc. raczej nie interesuje pracodawców. Możesz tym zabłysnąć wśród znajomych, ale nie na rynku pracy. Reasumując: psychologia w biznesie i znajomość języka angielskiego. Mile widziana jest także znajomość innego, mniej popularnego języka - np. norweskiego. Jeśli więc nie chcesz pracować jako lektor/tłumacz/nauczyciel, to nie idź na filologię, gdyż języka możesz nauczyć się w prywatnej szkole lub na kursie. Nie musisz spędzać trzech lat na studiach licencjackich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aasiulek Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zdecydowanie psychologia biznesu To bardzo ciekawy kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...