Michal123123 Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Witam mam pewien problem iż chciałbym rozpocząć studia na kierunku informatyka i dziwi mnie jedna rzecz. Czy pomimo zdania matury roz z matematyki i ang na 70%-80% nie ma żadnej politechniki która by mnie przyjęła, bez zdawania żadnego przedmiotu dodatkowego. Czy te progi nie są za bardzo przesadzone? Czy może ja coś nie rozumiem, na każdej uczelni ten próg zwala mnie z nóg. Jakie średnio trzeba mieć wyniki na maturze, aby przyjęto mnie dla przykładu do Politechniki Gdańskiej? I czy kwalifikacja technika-informatyka(e.13,14,15) mogą mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 To obecnie zależy od tego czy to uczelnia badawcza czy zawodowa. Uczelnie badawcze bardzo mocno ograniczają liczbę przyjęć na studia i stąd wysokie progi. W związku z tym jest większe zainteresowanie uczelniami zawodowymi i tam też rosną progi. Jeśli zaś chodzi o samą informatykę to jest to ostatnio najmodniejszy kierunek studiów, jak 15 lat temu europeistyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wertybraj Opublikowano 6 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Jak będziesz miał rozszerzenie z matmy na przyzwoitym poziomie to możesz spróbować aplikować na PK. Około 70~80% powinno wystarczyć. Sądzę też, że z rozsz. matmą i ang powinieneś się dostać na PŁ. Mediana punktacji w 2013/2014 nie była zbyt wysoka, a chyba 381 pkt starczyło by się dostać. Sądzę, że progi nie powinny się tak bardzo zmienić, choć pewności nie ma (stąd też mój temat na forum). W ostateczności możesz wybrać PŚ, tam progi nie są duże i ludzie nie muszą się martwić o wyniki z matur. Problem w tym, że świętokrzyskie to czarna dziura, jeżeli chodzi o rynek IT, więc jeśli chciałbyś po tej uczelni dobrze zarabiać to możesz zrobić I stopień i potem przenieść się gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...