Skocz do zawartości
Jaaaa950

studia psychologiczne i fizjoterapeutyczne, czy da sie to pogodzic (mój plan na przyszłość)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć jestem obecnie uczennicą 2 kl liceum na kierunku biologiczno-chemicznym i zaczynam zastanawiać się nad kierunkiem studiów, wiem ze niby mam jeszcze czas ale wole wiedzieć wcześniej.... Nie ucze się jakoś wybitnie i raczej potrzebuje do ogarniecia materiału trochę czasu ale uważam ze jak cos mnie zainteresuje i ucze się tego co lubie to dam rade  nauczyć się szybciej. od 3 klasy gimnazjum bardz chce zostać neuropsychologiem nie dla samego kierunku jako ze mi się podoba ale dlatego ze bardzo chciałabym pomagać ludziom z sla, sm, demencją, wylewami itp. (również bardzo interesuje się neurologią ) zdaje sobie sprawę ze jest to dość trudn apraca ale wydaje mi się ze jestem na to gotowa i naprawde biore to bardzo na serio. niestety aby zostać neuropsychologiem musze ukończyć 5 letnie studia psychologicznie i do tego (jeśli się nie myle) 4 letnie na psychologii klinicznej co razem daje 9 lat nauki, szkoda mi trochę tych 9 lat bo wiecie mogłabym ukończyć równie dobrze 5 i mieć już zawód i już przez 4 pracować ale tak bardzo nastawiłam się na tą neuropsychologie ze naprawdę czuje ze w innym zawodzie nie spełniałabym się i ze będę żałować potem ze nie poszłam. chciałabym się też w jakiś sposób "zabezpieczyć" i wydaje mi się ze najlepsza byłaby fizjoterapia i potem zrobiłabym sobie specjalizacje na ukierunkowaną  na prace z ludzmi chorymi na choroby neurodegeneracyjne ale trochę się obawiam ze nie dam sobie rady na 2 kierunkach, że nie będę miała czasu na nic innego a wiecie też bym chciała sobie "pożyc" trochę jakkolwiek to brzmi. ogólnie myśle nad umcs w Lublinie bo wiem ze jest tak i psychologia i można wybrać sobie kierunek z neuropsychologii ( ze będą jakies podstawy) oraz mogłabym studiować na tej samej uczelni fizjoterapie. myślałam żeby potem po studiach otworzyć sobie swoją klinikę (nie wiem czy można to tak nazwać) i właśnie przyjmować ludzi z neurologicznymi problemami a potem jak skoncze neuropsychologie to rozszerzyć usługi również w tym zakresie.... chciałąm was zapytać o kilka nastepujacych rzeczy:

1. uważacie ze da się podzielić psychologie i fizjoterapie jeśli chodzi o nauke, studia.

2. czy fizjoterapia na studiach jest bardzo ciężka 

3 --//-- psychologia  --//--

4 co ogolnie myślicie o tym pomyśle

5. studiował ktoś na umcs w Lublinie i mógłby mi napisac jak tam jest czy jest bardzo wysoki poziom i ogolnie o uczelni

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Professionals who need to generate answers with Overchat AI often find that the ability to switch between models like Gemini 3 and DeepSeek V3.1 provides a broader perspective on any given topic. This variety ensures that the information is not just fast, but nuanced according to the specific strengths of each underlying algorithm. For approximately 1.15 dollars per week, it is a very practical alternative to managing individual premium accounts for multiple services.
    • Jak wentylatory działają, a wywala temperaturę, to pewnie moduły mocy (IGBT) są już na wykończeniu albo pasta termoprzewodząca wyschła na kamień. Naprawa takich rzeczy to standardowa procedura, nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje od razu nowego falownika, zwłaszcza przy większych mocach, gdzie koszty idą w dziesiątki tysięcy. Najważniejsze to wysłać sprzęt do kogoś, kto daje realną gwarancję na naprawę, a nie tylko "przeczyści". Sam przerabiałem kilka serwisów i różnica w podejściu bywa ogromna, zwłaszcza jeśli chodzi o czas reakcji, bo każdy dzień przestoju to kasa. Jeśli chcesz sprawdzić, co dokładnie wchodzi w zakres profesjonalnego serwisu, warto jest zajrzeć tutaj: https://centrumregeneracji.pl/oferta/naprawa-elektroniki-przemyslowej/
    • Szukam namiarów na sprawdzony serwis elektroniki przemysłowej. Mamy na stanie falowniki, które wywalają błędy przegrzania, mimo że wentylatory chodzą. Czy to już czas na śmietnik, czy można to jakoś zregenerować?
    • Temat LED vs lampy błyskowe to wieczna dyskusja i każdy ma swoje zdanie, ale postaram się podejść do tego praktycznie. LED-y mają rzeczywiście tę ogromną zaletę że widzisz efekt na żywo, co bardzo ułatwia naukę i przyspiesza pracę w studio, zwłaszcza jeśli robisz też nagrania wideo. Kiedyś temperatury barwowe LED-ów były problemem, ale teraz producenci naprawdę dobrze to opanowali i możesz dostać CRI powyżej 95 bez problemu. Lampy błyskowe wciąż wygrywają jeśli chodzi o czystą moc i możliwość zamrożenia ruchu przy krótkim czasie naświetlania, więc do sportu czy dzieci się lepiej sprawdzają. Koszty eksploatacji są jednak niższe przy LED-ach, bo nie wymieniasz lamp błyskowych i zużywasz mniej prądu. Ja bym powiedział że dla większości zastosowań portretowych i produktowych LED-y są w zupełności wystarczające i naprawdę komfortowe w użyciu. Ceny ostatnio też spadły więc nie jest to już taka inwestycja jak kiedyś. Warto porównać konkretne modele i specyfikacje, bo różnice między producentami potrafią być spore - możesz to zrobić na przykład sprawdzając ofertę https://fotostudio360.com/ gdzie znajdziesz zarówno LED-y jak i tradycyjne lampy z pełnymi parametrami.   
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.