plurer Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Witam, jestem w drugiej klasie technikum na kierunku grafika i poligrafia cyfrowa i od dłuższego czasu zastanawiam się nad studiami. Mam zamiar pójść na uczelnię publiczną na kierunek związany z grafiką komputerową, jednak wszędzie wymagany jest egzamin z rysunku, gdzie nie mam na tyle dużych umiejętności plastycznych, aby go zdać. Również na tych uczelniach są zajęcia typowo artystyczne z rysunku itp, co nie bardzo mnie przekonuje, ponieważ chciałabym iść na studia ściśle związane z samym projektowaniem cyfrowym, dlatego ASP odpadają. Czy są jakieś uczelnie (podkreślam niepłatne), gdzie taki egzamin nie jest wymagany przy rekrutacji? Myślałam ewentualnie nad jakimś kierunkiem z zakresu studia.net/informatyka, ponieważ można to w jakiś sposób powiązać z grafiką, np. przy tworzeniu aplikacji albo stron internetowych. Wtedy musiałabym na własną rękę przygotować się do matury z studia.net/informatyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Są kierunki, jak grafik komputerowy, jednak w dużej mierze prowadzone przez uczelnie prywatne. Nie wiem też czy Tobie na pewno chodzi o grafikę a nie po prostu projektowanie stron, czyli studia bardziej informatyczne. Grafik, jako taki musi umieć rysować. To jest dla Ciebie bardzo ważny artykuł: https://studia.pl/zawod-grafik-komputerowy/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plurer Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Mówiąc o grafice, mam na myśli także projektowanie logo, plakatów, itp. czym się aktualnie zajmuję w szkole, również wykonałam parę zleceń. Dla siebie tworzę czasem wektorowe ilustracje, np. krajobrazy. Jestem w trakcie samodzielnej nauki rysunku, tylko nie wiem jak duży progres zrobię do momentu rekrutacji na studia, a rysuję raczej przeciętnie. Dziękuję za artykuł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 moim zdaniem warto przeanalizować studia informatyczne a samą specjalność zrobić z grafiki lub później studia podyplomowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plurer Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 W takim wypadku powinnam zwrócić na coś jeszcze uwagę, oprócz rozszerzonej matury z studia.net/informatyka i matematyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plurer Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 I ostatnie pytanie. Czy poleca Pan jakieś uczelnie publiczne dające możliwość wyboru grafiki jako specjalności? Na razie zwróciłam uwagę na Uniwersytet Łódzki, jednak z tego co widzę, to kształcenie na tej specjalności jest głównie z zakresu gier komputerowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Trudno polecić konkretną uczelnie. O ile wiedze o kierunkach mam o tyle specjalności ciągle się zmieniają ponieważ nie podlegają pod żadne restrykcje. Szukaj UG, UMK oraz inne popularne uniwersytety. A w jakim województwie szukasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plurer Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Lokalizacja to sprawa drugorzędna, jestem w stanie pojechać wszędzie, byleby znaleźć odpowiadający mi kierunek. Ale jeśli już będę miała wybór, to dolnośląskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...