kwiatka Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Witam, Mam pytanie. W tym roku ukończyłam studia licencjackie i zaczęłam magisterskie i chciałabym teraz wybrać specjalność nauczycielską (żałuję, że na licencjacie nie wybrałam tej specjalności). Czy po specjalności nauczycielskiej robionej jedynie na studiach magisterskich miałabym uprawnienia do uczenia czy fakt, że na studiach licencjackich nie robiłam tej specjalności dyskwalifikuje mnie z pracy w zawodzie nauczyciela. Słyszałam, że po specjalności nauczycielskiej robionej tylko na magisterce mogę uczyć jedynie w szkołach średnich, ale słyszałam też, że żeby mieć uprawnienia do nauczania w szkołach średnich trzema mieć uprawnienia do nauczania w szkołach podstawowych. Jak to z tym jest? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Z mojej wiedzy nie ma przeciwwskazań. Natomiast musisz przejść kurs pedagogiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatka Opublikowano 19 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Dziękuję za odpowiedź. Skoro mogę zrobić kurs to po co robić tę specjalizację na studiach? Czy to konieczne? Bo nie chcę żeby było tak, że będę chodzić przez dwa lata na te przedmioty i na praktykę a potem praktycznie nic mi to nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Bo na specjalizacji nauczycielskiej jest już ten kurs. A tak to trzeba płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatka Opublikowano 19 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Tylko, że słyszałam, że żeby mieć uprawnienia do nauczania w szkole średniej to trzeba miec uprawnienia do nauczania w szkole podstawowej. A ja nie mam uprawnien do nauczania w szkole podstawowej bo nie mialam specjalnosci nauczycielskiej na licencjacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Mówisz o filologii czy innym kierunku? Po licencjacie z filologii możesz uczyć zarówno w szkole podstawowej jak i w średniej. Jednak studia muszą spełniać określone warunki czyli praktyka i kurs pedagogiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatka Opublikowano 19 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 tak filologia i właśnie chodzi o to, że na licencjacie miałam inną specjalność. Specjalność nauczycielską zaczynałabym dopiero od magisterki i moje pytanie to czy w takim razie mogłabym uczyć w szkole, bo słyszałam, że żeby mieć uprawnienia do nauczania w szkole średniej trzeba mieć uprawienia do nauczania w szkole podstawowej a uprawnień do nauczania w szkole podstawowej nie mam bo na licencjacie nie miałam specjalności nauczycielskiej tylko inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Uprawnienia do szkoły podstawowej j średniej są takie same. Musisz zobaczyć co miałaś w programie nauczania. Potrzebujesz kursu pedagogicznego. Praktyki w szkole miałaś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Dla przykładu. Moja żona po licencjacie filologii angielskiej uczyła w szkole średniej. Jak przeszła do podstawówki to wymagali od niej przedstawienia programu studiów i zaświadczenia z uczelni że był kurs pedagogiczny i praktyki. Jakiś czas temu można było uczyć w klasach 1-3 Z niższymi uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatka Opublikowano 19 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Panie Łukaszu Pan czyta to co piszę? Mam wrażenie, że się nie rozumiemy. Nie mogłam mieć praktyk w szkole skoro nie chodziłam na specjalność nauczycielską gdy byłam na licencjacie. Miałam zupełnie inną specjalność. I o tym właśnie jest cały ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Pani Kwiatko, można mieć praktyki w szkole chodząc na inna specjalność. Możesz zrobić je na studiach magisterskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatka Opublikowano 19 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 to interesujące, nie wiedziałam o tym, że można zrobić praktyki w szkole mając inną specjalność. Chętnie na magisterce zrobię specjalność nauczycielską tylko, że te praktyki będą w liceum. Nie miałabym uprawnień do uczenia w podstawówce a slyszałam, że nie mając uprawnień do podstawówki nie można uczyć nigdzie. W takim razie na darmo chodziłabym na specjalność nauczycielską na magisterce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 19 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2019 Mozna robic praktyki w innej instytucji niz wskazuje na to specjalność jeśli odpowiednio to Uargumentujesz. Ja, tak zrobiłem. Na filologii jest pewnie dużo trudniej. Kiedyś nie było specjalności na filologii angielskiej na licencjacie i dzisiaj jest bardzo dużo takich nauczycieli np. Moja żona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...