Agatunia35 Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Czy może jest ktoś, kto doradzi co wybrać: edytorstwo na UJ czy filologię polską na UW ze specjalnością "literatura i kultura polska w perspektywie europejskiej i światowej". Dodam, że taka specjalność, bo się trochę interesuję kulturą i sztuką, ale zastanawiam się czy edytorstwo może dać mi konkretny zawód, co o tym sądzicie? Szczerze to wolę rzeczy praktyczne, niż samo czytanie książek, ale juz samam nie wiem. Czy edytorstwo to zbyt wąski zakres, żeby można było w przyszłości w tym upatrywać zawodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgośka Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Czy może jest ktoś, kto doradzi co wybrać: edytorstwo na UJ czy filologię polską na UW ze specjalnością "literatura i kultura polska w perspektywie europejskiej i światowej". Dodam, że taka specjalność, bo się trochę interesuję kulturą i sztuką, ale zastanawiam się czy edytorstwo może dać mi konkretny zawód, co o tym sądzicie? Szczerze to wolę rzeczy praktyczne, niż samo czytanie książek, ale juz samam nie wiem. Czy edytorstwo to zbyt wąski zakres, żeby można było w przyszłości w tym upatrywać zawodu? Może poszukaj filologii polskiej ze specjalnością edytorstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agatunia35 Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Tzn. chciałam na jakiejś uczelni w Warszawie lub Krakowie, nie ukrywam, że najchętniej na UJ lub UW. Możliwe, że na UW można potem ukierunkować się na edytorstwo, ale chyba dopiero to byłby 4 rok studiów. Czy ktoś jeszcze może się podzielić ze mną swoją opinią? Na pewno ktoś studiuje takie kierunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 5 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Moim zdaniem lepiej iść trochę szerzej a później się specjalizować, szerszy kierunek daje w przyszłości większe możliwości,a z bardziej specjalistycznego już nie poszerzysz:) daj znać co wybrałaś. Z miast wole Kraków;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agatunia35 Opublikowano 5 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2013 Hmm... No jeszcze zobaczę jak rekrutacja. W przyszłym tygodniu wyniki, pewnie jeszczę napiszę co wybrałam A może ktoś jeszcze mi doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agatunia35 Opublikowano 12 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 No więc z rekrutacją na UW ok, dostałam się na polonistykę na 22 miejscu Gorzej na edytorstwie na UJ, limit początkowo był 45 miejsc, 71 osób dostało się, a ja jestem na 91 miejscu. Czy mam szansę jeszcze dostać się z listy rezerwowej? Trochę szkoda, bo z maturki z polskiego miałam 100 % i jednak myślałam, że się uda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eneduerikefake Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Najlepszym rozwiązaniem jest iść na polonistykę, na której wybierzesz specjalność: edytorstwo. Nie masz takiej możliwości? :-) U mnie (na UŚ) była taka właśnie opcja i wielu znajomych z niej skorzystało :-) Nie warto iść na samo edytorstwo, szersze studia polonistyczne dają lepsze perspektywy na rynku pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winobranie.pl Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Zgadzam się z przedmówcami, lepiej wybierać szerszy zakres. I pamiętaj - dokładny kierunek studiów nie przesądzi o tym, kim będziesz. Wydaje mi się, że aby pracować jako edytor wystarczą kursy kwalifikacyjne, które będziesz mogła zrobić jeszcze w trakcie studiów. A być może nawet to nie będzie konieczne, bo przyszły pracodawca będzie szukał po prostu kogoś z wykształceniem polonistycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eneduerikefake Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Warto też zwracać większą uwagę na doświadczenie zawodowe niż na sam kierunek studiów. Także studiując ogólną polonistykę, możesz przecież odbyć praktyki z zakresu edytorstwa - nic nie daje takiej wiedzy i umiejętności, jak praktyczne próby zastosowania teorii w praktyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lizaj Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Oba kierunki sa beznadziejne, nie znajdziesz po nich pracy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Lizaj a skąd taka pewność? Kurcze, jeśli znasz kierunki po których znajdzie się na 100% za 5, 6 lat to jesteś albo cudotwórcą albo złotoustym:) Nie można powiedzieć, że po tych kierunkach pracy się nie znajdzie, w tej chwili na pewno nie są to popularne kierunki wśród pracodawców, ale w trakcie studiow można zrobić tyle rzeczy dodatkowo, że pracę się znajdzie a te kierunki na to pozwalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...