qwa Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Cześć. W tym roku podjąłęm studia dzienne na uczelni państwowej, niestety nie jest dobrze i być może będę musiał się po sesji letniej z nimi pożegnać. Moje pytanie brzmi czy mogę podjąć studia raz jeszcze nieodpłatnie? Czy będę musiał coś płacić, wiem że są jakieś punkty ECTS etc etc ale nie bardzo wiem jak to działa. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Cześć, zasada jest dość skomplikowana i też nie znam wszystkich szczegółów, ale wygląda to mniej więcej tak. Idąc na studia otrzymujesz pewien limit punktów ECTS do wykorzystania, który pozwala CI na darmowe ukończenie 1 kierunku. Każdy przedmiot jest obliczony na konkretną liczbę punktów. Rok studiów obliczony jest na minimum 60 punktów. W sytuacji, w której po roku rezygnujesz ze studiów z Twojej puli punktów do wykorzystania znika odpowiednia ilość punktów za przedmioty zrealizowane. Automatycznie idąc na nowy kierunek masz mniejszą ilość darmowych punktów, a to związane jest z tym, że może okazać się, że na ostatnim roku studiów musisz sam zapłacić za kilka przedmiotów. Nie wiem czy te punkty są naliczane po zdaniu danego przedmiotu, czy za samo przystąpienie do tego przedmiotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwa Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Dzięki za odpowiedź. Jeszcze 3 pytania (choć wiem, że możecie nie znać odpowiedzi bo to nowy system): 1. Czyli te ECTS liczą się dopiero od tego roku (poprzednie lata nie były wliczane)?2. Czy opłaty będę musiał ponosić w 5 i 6 semestrze czy np dopiero na studiach magisterskich? 3. No i jakiego rzędu są to opłaty? Stałe dla całego kraju czy przykładowo tyle ile studia niestacjonarne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 2) To zależy od Twojego toku studiów, studia są rozliczane na każdym stopniu, czyli studia licencjackie/inż są rozliczane oddzielnie i mgr oddzielnie. Z tego wynika, że jeśli będziesz musiał wnosić opłaty to już na studiach I stopnia. 3) Chyba każdy 1 ECTS ma jakąś wartość - ale to jest chyba podobna zasada jak w przypadku repety, że liczy się jaki jest koszt np. jednego przedmiotu, kóry ma określoną wartość ECTS. i 1 i chyba najtrudniejsze: Ta zasada jest chyba od ubiegłego roku, a punkty zlicza się co semestr. Oczywiście powyższe informacje są poglądowe, szczegółów dowiesz się (lub nie:) ) w swoim dziekanacie lub w dziale gdzie rozlicza się płatności za studia. Jeśli dowiesz się czegoś wartościowego to koniecznie daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwa Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Ok, najlepiej zadam to pytanie na uczelni i napisze tutaj czego się dowiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qwa Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 W temacie znalazłem też dwa linki:http://www.portal.pwr.wroc.pl/1738103,241.dhtmlhttp://www.nauka.gov.pl/index.php?id=2531 Jeśli ktoś z nich coś wywnioskuje niech da znać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najeżona Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Ok, najlepiej zadam to pytanie na uczelni i napisze tutaj czego się dowiedziałem. dokładnie! takich rzeczy najlepiej dowiadywać się od samego źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gralaczek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Cześć. Odświeżam ten temat, bo mój problem to w pewnym sensie jego kontynuacja. Oto moja historia. Kilka lat temu zmieniłem kierunek na bardziej dla mnie interesujący. Na pierwszym kierunku nie zdałem tylko jednego przedmiotu, więc uzbierałem łącznie 56 pkt ECTS. W 2013r. w trakcie przejścia na nowy kierunek poinformowano mnie, że będę musiał zapłacić za dodatkowe 26 pkt (przekroczyłem o 26 pkt limit 30 darmowych pkt) kwotę 2600 zł pod koniec studiów. Ten ostatni semestr zbliża się wielkimi krokami. Niedawno w życie weszła nowa ustawa pozwalająca na darmowe studiowanie kilku kierunków. W związku z tym, mam pytanie czy nadal będę musiał zapłacić tą kwotę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Hej, wg nowej ustawy nie powinieneś płacić za studia. Idź do dziekanatu i sie dowiedz żebyś miał to potwierdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 chyba nie powinieneś płacić, ale nie wiem czy to tez dotyczy osób, które zaczęły studia w tym czasie kiedy był obowiązek opłat za drugi kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Skoro wyrok konstytucyjny jest taki, ze nie ma opłat to powinien tyczyć sie wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Teoretycznie tak powinno być, a na jakiej jesteś uczelni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Dokładnie jaka to uczelnia? Wiadomo, ze publiczna ale która? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...