ezpark Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Witam, chciałbym uzyskać informację czy jest jakiś sposób w formie nauczania zdalnego, zaocznego itp. aby uzyskać kwalifikacje w zawodzie nauczyciela fizyki. Od razu zaznaczam, że nie jestem młodziutkim maturzystą a 29-letnim facetem, który nie poszedł na studia nauczycielskie bo nie chciałem tak mało zarabiać. Od niemal 8 lat siedzę w branży farmaceutycznej i medycznej i to pozwoliło mi się ogarnąć, wybudować dom, uzyskać stabilizację finansową, założyć rodzinę itp. Chciałbym za kilka lat zwolnić tempo i zająć się tym co zawsze było moją pasją - po prostu marzyłem aby nauczać fizyki. Uwielbiam astronomię, mam bardzo dużo książek akademickich z różnych zagadnień dotyczących praw fizyki i kiedyś potrafiłem taką książkę wsunąć w kilka dni pamiętając w zasadzie wszystko (z kolei czytając w liceum lekturę na trzeciej stronie już nie pamiętałem co było na pierwszej). Patrzyłem na to co jest w realizacji planu nauczania studenckiego i myślę, że większość pamiętam. Trochę krewnych i dzieci znajomych przygotowałem do matury z matematyki, niektórych udało mi się zarazić zainteresowaniem astronomią, posiadam teleskop, mapy nieba, kalendarze astronomiczne i dużo starałem się tłumaczyć z praktyką. Oczywiście posiadam maturę rozszerzoną z fizyki i matematyki. Niestety ma bardzo odpowiedzialną pracę (nadzoruję wydawanie leków, naprawiam sprzęt medyczny), stąd muszę być praktycznie "na wezwanie" niezależnie od miejsca gdzie aktualnie jestem i stałe nauczanie nie wchodzi w grę. Chciałbym korzystać najlepiej z nauczania zdalnego i jakoś to pogodzić bo nie wierzę też że wszystko wiem a dużo bym musiał jeszcze ogarnąć bo pasja to nie to samo co sztywny egzamin. Tak jak mam prawo jazdy 10 lat - tak też wątpię, że zdałbym teraz egzamin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Możesz podjąć studia na kierunku fizyką. Wystarczą Ci studia licencjackie czyli 3 letnie i w tym czasie musisz zrobić kurs nauczyciela. W związku z tym, że nie są to studia popularne nie są prowadzone przez prywatne uczelnie które nauczaja zdalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...