Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

Tak jak w tytule tematu sprawa dotyczy wyboru studiów.

Skłaniam się ku pójściu w kierunku PR lub HR (schemat studiowania jest dość podobny)

W PR myślę o przyszłej pracy w Agencji Reklamowej, Agencji PR lub Agencji Brandingowej

Jeżeli zaś chodzi o HR to Rekruter/Szkoleniowiec

Wiem że mogę wybrać studia kierunkowe nastawione z góry na kształcenie w danym kierunku, coś w stylu Komunikacja Wizerunkowa lub Socjologię jako szerszą opcję.

Jednak kierunków jest tak wiele że ciężko mi cokolwiek wybrać. Bardzo by mi zależało na tym by było mało lub najlepiej wcale matematyki (po wynikach z maturki widać chyba dlaczego)

Co do miejsca, w którym miałbym podjąć studia to nie mam ograniczeń. Mam nadzieje że jakoś uda wam się mi pomóc w podjęciu decyzji.

Moje wyniki : 

- język polski ustny - 60%

- język angielski ustny - 95%

- język polski pisemny - 45%

- język angielski pisemny - 94%

- matematyka - 30%

- język angielski rozszerzony - 60%

Myślę że złożę papiery na Dziennikarstwo i komunikacje społeczną (chyba tak ten kierunek ze specjalizacją PR się dokładnie nazywa) trochę mnie do niego przekonałeś, ale również złożę na Socjologię i typowy kierunek Pr'owy coś a'la Komunikacja Wizerunkowa. Proces rekrutacji trochę trwa więc sam bardziej się ukierunkuję, w który z tych kierunków będę się 'pchał' 

I jeżeli mógłbym prosić o podanie kilku przykładowych kierunków typowo PR/HR bo z tych ciekawszych to właśnie ta Komunikacja Wizerunkowa mnie interesuję, a jestem pewien że o połowie kierunków nawet jeszcze nie słyszałem.

Nie do końca jeszcze wiem na czym polega rozmowa kwalifikacyjna na dziennikarstwo, czy dotyczy ona studiów I stopnia czy tylko II ??

Sprawdz czy rozmowa dotyczyła studiów I stopnia. Najczęściej dotyczy tylko II stopnia..na stronie rekrutacyjnej powinny być jasne zasady. Nie przypominam sobie zęby na dziennikarstwo I stopnia była gdzieś rozmowa. Po prostu to sprawdź na wybranej uczelni. 

Nie szukaj kierunków wynalazków tylko wybierz na I stopień kierunek szeroki dziedzinowo czyli np. Podyplomówki z zarządzania.  Specjalizowane się możesz później w wąskiej wybranej dziedzinie. Masz na to studia II stopnia i podyplomowe

Faktycznie rozmowa dotyczy II stopnia studiów. Jednak nie jestem do końca przekonany do Dziennikarstwa, sama wizja pisania i redagowania tekstów, i słuchania o polskim systemie politycznym i samej polityce na zajęciach, chyba że to mylne wyobrażenie o tym kierunku.

Znowu na Socjologii jest ta nieszczęsna matematyka, nie wiem w jakim stopniu ona występuje.

Tak jak mówią, bez matematyki trudniej .