87ceeb Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Witam. Jestem w klasie maturalnej na biol-chem-ang. Zamiast chemii, której w mojej szkole nauczyć się nie da, postanowiłem dać sobie z tym spokój i zdawać rozszerzoną matematykę. Rozwiązywanie zadań z matmy jest dla mnie prostsze niż z chemii i ogólnie mam chęci tylko do matmy. Myślę matematycznie, nie nudzi mnie to. Uczę się z matmy systematycznie, z tych działów z rozszerzenia i liczę na dość wysoki wynik na maturze. Teraz zastanawiam się nad potencjalnym kierunkiem studiów, innym niż medycyna, no i jest dość duże pole manewru, bo biola+matmaR pozwala na studiowanie w różnych dziedzinach. Po biol-chemie oprocz medycyny nie ma podobno pracy. Po biotechnologii, zwłaszcza na ktorą idzie duża część ludzi i jest przesyt, czy innych pseudo-kierunków lekarskich, po których po prawdziwym lekarzu będę mógł co najwyżej posprzątac. Jeżeli jest inaczej to chciałbym by ktoś wyprowadził mnie z błędu i zaproponował coś związanego z medycyną, co medycyną nie jest, po czym jest godna i ciekawa praca, a nie siedzenie w laboratoriach jak po biotech. Z dobrze zdaną matmą można wszędzie, ale ja bym chciał najbardziej na informatykę, programistykę. Pisałem kiedyś boty do gier i wydawało mi się to całkiem ok, dużo logicznego myślenia i można wiele z komputerem zdziałać. Te kody - java, c++, sql są podobno do ogarniecia dla kazdego kto radzi sobie z matematyką, a pochodne czy całki jakoś mnie nie straszą Więc rodzi się pytanie, czy Informatyka to odpowiednia alternatywa dla mnie? Czy człowiek który nie miał po 8 matm w tygodniu w liceum da tam rade? Jest jeszcze bioinformatyka, ale to jest podobno pochodna biotechnologii, czyli wiecęj badania DNA niż studia.net/informatyka, i z pracą chyba też kiepsko, ale za to takie studia były by dla mnie raczej łatwe, zero wysiłku i w ogóle bym sie nudził pewnie do końca życia, a ta Informatyka to jest jednak ciekawe wyzwanie z przyszłością. Dobrze myslę? :X Jeszcze jedno, na Informatyke tak średnio to jakie progi punktowe są patrząc na samą matme? Ile per cent?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kawa Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Jak masz do wyboru informatykę i kierunki medyczne, to idź na informatykę bez dwóch zdań, dużo lepsze perspektywy i zarobki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2016 Też jestem za informatyka, raczej daruj sobie twory jak bioinformatyka szczególnie na I stopniu. Dasz sobie radę z studiuj matmę rozszerzona. Co do progów to są dość wysokie szczególnie na renomowane uczelnie. Rozszerzenie jest koniecznie i to solidnie zdane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
87ceeb Opublikowano 22 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 17 godzin temu, Kawa napisał: Jak masz do wyboru informatykę i kierunki medyczne, to idź na informatykę bez dwóch zdań, dużo lepsze perspektywy i zarobki. Tylko że ja wolałbym medycynę i jak pomyśle, że ten cały czas na uczenie się bioli zostanie zmarnowany, bo pójdę na kierunek matematyczny to mi się niedobrze robi. Na lekarski można było rok temu na 3 uczelnie się dostać z Biologia + studiuj matmę (R) (i bez chemii), więc jest to możliwe. Tu chodzi o to na co pójść gdyby nie udało mi sie dostać na ten lekarski. Nie wiem czy na Informatyke bez doświadczenia jest sens iść. 14 godzin temu, Łukasz napisał: Też jestem za informatyka, raczej daruj sobie twory jak bioinformatyka szczególnie na I stopniu. Dasz sobie radę z matma rozszerzona. Co do progów to są dość wysokie szczególnie na renomowane uczelnie. Rozszerzenie jest koniecznie i to solidnie zdane OK, tak jak myślałem, a jest jakaś szansa żeby po tej Infie robić coś związanego z biologią? Żeby wykorzystać te wiedzę biologiczną jaką już posiadam, w sensie jako programmer, w jakiejś firmie zajmującej się biologią, czy raczej nie ma czegoś takiego na rynku? Bo jak napisze matme bardzo dobrze, to biole, którą umiem w tej chwili dużo lepiej pewnie też i będę mógł wybrać, no i w tej chwili wybrałbym właśnie medycynę. Nie mogę nagle tego tak rzucić i skupić się tylko na matmie, bo za kilka tygodni ta informatyka może mi się w ogóle odwidzieć. W ogóle po co ludzie idą na ten biolchem, czemu nikt nie mówił że lepsza ka$a jest po matmie... :| Solidnie to 60%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Jeśli chcesz iść na medycynę to idź. Jeśli masz wybrać kierunki około medyczne lub informatyka to.lepiej iść na informatykę. Solidne to raczej około 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...