Skocz do zawartości
xKriss

Który kierunek studiów będzie lepszy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

piszę tutaj w sprawie wyboru kierunku studiów. Fakt faktem, iż co do wyboru to jeszcze jest czas, gdyż jestem dopiero w klasie 2 technikum(Technik handlowiec), aczkolwiek chciałbym zacząć kształcić się coś na własną rękę niż potem obudzić się z przysłowiową ręką w nocniku.

Moimi pasjami są sporty walki, oraz motoryzacja. Najlepiej uczy mi się języków obcych, historii. Fizyka i matematyka nie jest dla mnie trudnością ale do przyjemnych  nie należy.Fizyka jest dla mnie dość trudna do zrozumienia.

Zastanawiałem się nad paroma opcjami, mianowicie:

-Dietetyka w sporcie+trener sportów walki(czynny zawodnik)

-Japonistyka i późniejsza praca w zawodzie tłumacza przysięgłego języka japońskiego,angielskiego,włoskiego. Zdaję Sobie sprawę, iż jest teraz pełno tłumaczy języka angielskiego więc nawet nie myślę wyłącznie o tym. O dziwo tego co piszą na internecie że język japoński jest trudny, dla mnie jego nauka problemem nie jest, jedynie kanji mnie przeraża. Niestety ku mojemu zdziwieniu na internecie dużo mówi się na temat japonistyki i wiele osób neguje to aczkolwiek po głębszym przeszukaniu internetu wszyscy negują chęć adeptów pracy w japońskiej firmie a nie o to mi chodzi :) Interesuje mnie własny biznes jeśli chodzi o japonistykę na zasadzie otworzenia biura tłumaczeń, ale to wiadome z czasem, nie od razu Kraków zbudowano.

-W planach była również konstrukcja silników, z racji tego iż dość się tym interesuję, sam składam silniki motocyklowe i nie jest to trudnością jednak zrozumienie i nauka fizyki, oraz matematyki na poziomie rozszerzonym jest dla mnie trudne więc to odpuściłem.

-Do tego dochodzi jeszcze WSBPI w Krakowie, byli u nas na targach i po ulotce mnie dość zainteresowała ta uczelnia :)

Chciałbym aby studia były lekkim zabezpieczeniem jeśli coś nie wyszłoby w sporcie, jak również byłby pomocne w drodze do zawodowych walk. To znaczy aby zawód jaki bym wykonywał po określonych studiach był na tyle opłacalny abym mógł opłacić ważne rzeczy w danym sporcie. 

Zastanawiałem się poważnie nad dietetyką, ale doszedłem do wniosku, iż teraz strasznie dużo jest kursów i po około 2latach(jak będę zaczynał studia) prawdopodobnie nie będzie już pracy w zawodzie. A co do języków, świat idzie do przodu, emigracja ciągle trwa więc tłumacze przysięgli zapewne będą potrzebni. 

Chciałbym poznać wasze opinie na które czekam z niecierpliwością :)

Pozdrawiam,

Kris.

Dobrze, ze już myślisz. Masz jeszcze sporo czasu i dużo może się zmienić. Pytasz który lepszy? Pytanie który lepszy dla Ciebie. 

Z każdym kierunkiem coś Cię łączy ale każdy z nich jest z innego świata. Jeśli chciałbyś kontynuować naukę związana ze sportem to dlaczego dietetyka? Jest tyle fajnych kierunków na awf ze dietetyka wydaje się być trochę z drugiej linii.

Czyli skoro interesuję się sportami walki i sportami siłowymi do dobrym krokiem do przodu byłoby oprócz treningów, również sporty walki uzupełnić w trenera personalnego kulturystyki i fitness,trenera personalnego wszelakich sportów siłowych? Z mojego punktu widzenia plan ten tak jak Pan mówi byłby najlepszy z racji wykonywania wciąż swojej pasji,samodoskonalenia się, no i pracy z nią związanej. A jako że coraz większe zainteresowanie zdobywają sporty to raczej powinno to "iść". Co Pan o tym myślisz? 

Mógłby Pan polecić jakiś dobry AWF?