Skocz do zawartości
Krystyna07

Kosmetologia/ fizjoterapia/ diet.-Szczecin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pewien problem odnośnie wyboru kierunku studiów. Wszystko jest uzależnione od mojego miejsca zamieszkania. Bardzo zależałoby mi na podjęciu nauki w Szczecinie na kierunku kosmetologia, ewentualnie fizjoterapia lub dietetyka. Jako, że są to wszystkie medyczne kierunki, to troszkę martwię się czy zostanę przyjęta. Na maturze będę pisała rozszerzoną biologię (mimo, że tak sobie/ średnio mi z niej idzie). Czy jakaś dobra dusza mogłaby mnie jakoś naprowadzić na jakich uczelniach w szczecinie byłaby możliwość podjęcia studiów na owych kierunkach. Z tego co się orientuję to na PUM takowe kierunki są, tylko niestety nigdzie nie mogę doszukać się informacji dt. progów punktowych jakie trzeba spełnić, aby dostać się na kosmetologię czy dietetykę. Najbardziej zależy mi na kosmetologi. Oprócz PUM znalazłam jeszcze Wyższą Szkołę Edukacji i Terapii wydział zamiejscowy w Szczecinie, ale dowiedziałam się, że ten wydział zamiejscowy ma być likwidowany. Stąd moje prośba o pomoc, czy ktoś zna może jeszcze jakieś uczelnie w Szczecinie gdzie znajdę kosmetologię ewentualnie fizjoterapie i dietetykę. Lub może ktoś udzieli mi podpowiedzi jak to wszystko wygląda na PUMie przy rekrutacji na te kierunki ( czy ciężko dostać się tam na kosmetologię czy dietetykę)

Z góry dziękuję za pomoc

Krysia

Hej

Tutaj znajdziesz przy każdym kierunku pełną ofertę studiów z Twojego miasta i okolic:

http://szczecin.studia.net/medyczne

Wejdz sobie i na pewno coś wybierzesz. 

Odnośnie Twoich obaw to pamiętaj, że obecnie jest niż demograficzny i jest mało chętnych, więc masz bardzo dużą szanse dostać się na wymarzone studia. Tym bardziej, że kierunki okołomedyczne nie są tak bardzo oblegane. Nawet na PUM są wolne miejsca i drugie nabory.

Odnośnie progów na PUM znalazłam tylko to: https://www.pum.edu.pl/__data/assets/pdf_file/0013/104107/Tabelka_punkty_13_do_15.pdf

o Kosmetologii nic nie piszą, dlatego sądzę, że dostanie się tam nie będzie zbyt trudne, ale dla pewności warto zadzwonić do dziekanantu i zapytać o progi punktowe z zeszłęgo roku, pakiętaj jednak, że ta informacja może mieć się nijak do tego co będzie w tym roku, bo progi zależą od tego jak Wam pójdzie matura i z jakimi wynikami osoby zgłoszą się do rekrutacji.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Professionals who need to generate answers with Overchat AI often find that the ability to switch between models like Gemini 3 and DeepSeek V3.1 provides a broader perspective on any given topic. This variety ensures that the information is not just fast, but nuanced according to the specific strengths of each underlying algorithm. For approximately 1.15 dollars per week, it is a very practical alternative to managing individual premium accounts for multiple services.
    • Jak wentylatory działają, a wywala temperaturę, to pewnie moduły mocy (IGBT) są już na wykończeniu albo pasta termoprzewodząca wyschła na kamień. Naprawa takich rzeczy to standardowa procedura, nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje od razu nowego falownika, zwłaszcza przy większych mocach, gdzie koszty idą w dziesiątki tysięcy. Najważniejsze to wysłać sprzęt do kogoś, kto daje realną gwarancję na naprawę, a nie tylko "przeczyści". Sam przerabiałem kilka serwisów i różnica w podejściu bywa ogromna, zwłaszcza jeśli chodzi o czas reakcji, bo każdy dzień przestoju to kasa. Jeśli chcesz sprawdzić, co dokładnie wchodzi w zakres profesjonalnego serwisu, warto jest zajrzeć tutaj: https://centrumregeneracji.pl/oferta/naprawa-elektroniki-przemyslowej/
    • Szukam namiarów na sprawdzony serwis elektroniki przemysłowej. Mamy na stanie falowniki, które wywalają błędy przegrzania, mimo że wentylatory chodzą. Czy to już czas na śmietnik, czy można to jakoś zregenerować?
    • Temat LED vs lampy błyskowe to wieczna dyskusja i każdy ma swoje zdanie, ale postaram się podejść do tego praktycznie. LED-y mają rzeczywiście tę ogromną zaletę że widzisz efekt na żywo, co bardzo ułatwia naukę i przyspiesza pracę w studio, zwłaszcza jeśli robisz też nagrania wideo. Kiedyś temperatury barwowe LED-ów były problemem, ale teraz producenci naprawdę dobrze to opanowali i możesz dostać CRI powyżej 95 bez problemu. Lampy błyskowe wciąż wygrywają jeśli chodzi o czystą moc i możliwość zamrożenia ruchu przy krótkim czasie naświetlania, więc do sportu czy dzieci się lepiej sprawdzają. Koszty eksploatacji są jednak niższe przy LED-ach, bo nie wymieniasz lamp błyskowych i zużywasz mniej prądu. Ja bym powiedział że dla większości zastosowań portretowych i produktowych LED-y są w zupełności wystarczające i naprawdę komfortowe w użyciu. Ceny ostatnio też spadły więc nie jest to już taka inwestycja jak kiedyś. Warto porównać konkretne modele i specyfikacje, bo różnice między producentami potrafią być spore - możesz to zrobić na przykład sprawdzając ofertę https://fotostudio360.com/ gdzie znajdziesz zarówno LED-y jak i tradycyjne lampy z pełnymi parametrami.   
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.