sbartek Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Cześć, jestem obecnie w II klasie LO na profilu mat-fiz. Powoli zaczynam myśleć nad studiami, które wybrać i jedną z opcji jest właśnie informatyka. W prszyszłości chciałbym mieć pracę związaną z nowymi technologiami. Kiedyś trochę się interesowałem, znałem podstawy C++ i Basica, ale to wszystko już uleciało. Teraz zamierzam powrócić do C++ i może potem jeszcze jakiś jezyk. Nie mam natomiast prawie żadnej wiedzy teoretycznej jak np. budowa systemów operacyjnych, serwery, protokoły sieciowe i długo jeszcze by wymieniać, o hardware już nie wspomnę. I tu mam pytanie do studentów i absolwentów tego kierunku: co muszę umieć, żeby w ogóle myśleź, żeby spróbować dostać się ten kierunek? Czy muszę mieć na prawdę dużą wiedze z "teorii" a jak tak to gdzie, oprócz wikipedii mógłbym się dokształcać i o czym czytać? Dodam tylko, że z matematyki i fiziki jestem dobry, problemów z logicznym myśleniem też nie mam. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź i dane mi wskazówki. Pozdrawiam,Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Cześć, jeśli chcesz isc na informatyka to musisz przede wszystkim umieć matematykę na poziomie rozszerzonym i to bardzo dobrze. studia.net/informatyka nauczysz sie na studiach, oczywiście dobrze jeśli już będziesz miał podstawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Tak jak pisze Łukasz, żeby dostać się na Informatykę to najważniejsza jest matematyka koniecznie na poziomie rozszerzonym, wiedza z fizyki i studia.net/informatyka będzie tylko plusem dla Ciebie, bo będzie Ci łatwiej na studiach. Poczytaj sobie o kierunku Informatyka http://www.studia.net/informatyka o jakiej uczelni myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbartek Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Myślę o Politechnice w poznan.studia.net. Samo dostanie się na informatykę to inna sprawa, ja bardziej obawiam się czy dalej sobie poradzę, ponieważ znam osoby, które już w moim wieku są z tego świetni. Domyślam się też, że kierunek ten wybierze wielu absolwentów szkoł z rozszerzoną informatyką i ja z moją wiedzą będę odstawać. Boje się, że inni studenci mogą zawiesić poprzeczkę na tyle wysoko, że nie dam rady. Matematykę mam na pozioie rozszerzonym i raczej nie mam z nią problemu, ale to okaze się dopiero na maturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 jesteś dopiero w drugiej klasie, więc masz jeszcze sporo czasu żeby zagłębiać się w informatykę, nawet na własną rękę. Często się zdarza, że na studia informatyczne idą osoby, które nie są na profilu z rozszerzoną informatyką, a to czy sobie poradzisz będzie zależało od Ciebie i Twojego zaangażowania, zresztą jak na wszystkich innych studiach. Moim zdaniem śmiało możesz myśleć o informatyce jeśli to jest coś co chcesz w życiu robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Na spokojnie nie bój się braku wiedzy z studia.net/informatyka. Masz jeszcze sporo czasu żeby się podszkolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewkawe Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Dokładnie. Poza tym Politechnika Poznańska to dobry wybór, a informatyka jest tam chyba na dwóch wydziałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Politechnika Poznańska to na pewno dobry wybór, to jedna z lepszych uczelni w kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...