jannowak13579 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Witam! Wybrałem już kierunek studiów, jakie podejmę od października, więc pytanie zadaję ot tak, bardziej z ciekawości. Czy dwuletnie studium policealne jest cokolwiek warte? Mam tu na myśli zarówno takie kierunki, jak: technik masażysta, technik farmacji czy coś związanego z fotowoltaiką, ale także takie możliwości, jak: technik studia.net/informatyka lub technik rachunkowości. Moje pytanie brzmi: czy te "szkółki" to zwykłe marnotrawienie czasu i pieniędzy, czy może dobre wzbogacenie wykształcenia? Czy może jeszcze lepiej: czy są one w stanie zastąpić normalne studia (w co raczej wątpię). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Szkoła policealna z pewnością nie zastąpi Ci studiów, to zupełnie inny poziomm nauczania. Bardziej porównałabym do poziomu technikum, gdzie uczysz się konkretnego zawodu. Czy warto iśc do szkoły policealnej? To zależy co chcesz robić w życiu. Można szkołę policealną portaktować jako część wykształcenia i zdobycia dodatkowej wiedzy. Mam koleżankę, która była na kierunku Podyplomówki z reklamy a potem zaczęła studia z studia z zarządzania i z pewnością przydało jej się to w późniejszej pracy. Ale to 2 lata i ja osobiście wolałabym iść najpierw na studia a potem na jakieś studia podyplomowe. Chociaż trzeba pamiętać, że nie każdy musi studiować i dla takich osób, które ze studiów rezygnują z różnych przyczyn to uważam, że jest to świetne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Hej, jeśli wybierasz się na studia to zdecydowanie bardziej polecam zrobienie studiów podyplomowych. Koszt będzie zbliżony a papier dużo więcej wart i mniej czasu to zajmuje. Bo studium to najczęściej 2 lata, a Podyplomowe.Studia.net trwa 1 rok, ale musisz napisać pracę. Jeśli robisz studia to studium jest mało warte, chyba, że potrzebujesz do konkretnego zawodu. Np. robisz sobie studia humanistyczne ale do prowadzenia działalności przyda Ci się wiedza z ekonomii lub rachunkowości. Wtedy też bym polecił Ci podyplomówkę ale studium też miało by jakiś sens. Tym bardziej, że z rachunkowości można dostać uprawnienia do prowadzenia małej księgowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Rozumiem że to studium policealne a nie pomaturalne? Czy to znaczy że nie zdałeś matury? Czy nie podchodziłeś? Bo matura ma w tym przypadku spore znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Sebastian Jannowak pisze, ze studia juz wybrał. Studium ma być tylko uzupełnieniem, ciekawostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Problem z czytaniem ze zrozumieniem no tak... to matura musi być rzeczywiście studia I stopnia a potem II stopień albo Podyplomowe.Studia.net pytanie jakie studia, po te policealne to takie od sasa do lasa edu powinno mieć cel, albo zdobywanie praktycznych umiejętności, albo rozwój osobisty, albo ewentualnie fun zatem najpierw zastanów się jak się widzisz w przyszłości, a potem dobieraj pod to ścieżki edukacji niezależnie od tego czy studia czy studium czy podyplomowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 a w ogóle to na jakie studia się wybierasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannowak13579 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Kiedyś opisywałem swoją sytuację w temacie, w którym Łukasz wytłumaczył mi, że policealne z rachunkowości nie pasują do normalnych z ekonomii. Maturę napisałem - jasne, że nie zamierzam polegać na samej policealnej (w tym przypadku z informatyki). No i praktyki i jakaś dorywcza praca, np. w wakacje. Studia to filia PW, na wydziale KNEiS (Ekonomia). Po prostu spotkałem się ostatnio z dwoma opiniami o policealnych szkołach: pierwsza to taka, że są one lepsze niż studia (cw co nie wierzę), druga, że zamiast tego lepiej popracować w MacDonaldzie, to przynajmniej da pieniądze (ale kto młody chce zostać na kasie przez całe życie?). Jeśli chodzi o mnie, to traktuję to raczej jako niewielkie urozmaicenie CV. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Studium z studia.net/informatyka nawet jeśli nie przyda CI się w życiu zawodowym to warto mieć w CV i w życiu prywatnym wiedzę można zawsze wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannowak13579 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 No, to jest tak jak się spodziewałem wiem, że policealne z studia.net/informatyka "raczej" nie przebiją dobrej informatycznej szkoły, ale przynajmniej pracodawca zobaczy, że jakieś obeznanie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Tak, ale raczej jako dodatek. Np. gdybyś był grafikiem to dla pracodawcy fajnie, że masz też podstawy z studia.net/informatyka. Na pracę w branży stricte informatycznej bym nie liczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannowak13579 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Mam nadzieję, że jednak mi się to przyda (do ekonomii). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Do ekonomii tez moze się przydac ale może po studiach bedziesz chcial sobie zrobić studia podyplomowe z studia.net/informatyka. Taki dyplom jest więcej wart niż studium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 chyba też wybrałabym studia podyplomowe z studia.net/informatyka, a teraz szukanie dobrych kursów czy szkoleń, bo to spokojnie możesz robić podczas studiów. Do tego czasami są takie szkolenia prowadzone na uczelniach, ale szukałabym również poza nią. A co kiedyś chciałbyś robić? W jakim zawodzie pracować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Kiedyś opisywałem swoją sytuację w temacie, w którym Łukasz wytłumaczył mi, że policealne z rachunkowości nie pasują do normalnych z ekonomii. Maturę napisałem - jasne, że nie zamierzam polegać na samej policealnej (w tym przypadku z informatyki). No i praktyki i jakaś dorywcza praca, np. w wakacje. Studia to filia PW, na wydziale KNEiS (Ekonomia). Po prostu spotkałem się ostatnio z dwoma opiniami o policealnych szkołach: pierwsza to taka, że są one lepsze niż studia (cw co nie wierzę), druga, że zamiast tego lepiej popracować w MacDonaldzie, to przynajmniej da pieniądze (ale kto młody chce zostać na kasie przez całe życie?). Jeśli chodzi o mnie, to traktuję to raczej jako niewielkie urozmaicenie CV. Pozdrawiam Praca w Mc Donaldzie raczej nie zrobi wrażenia na pracodawcy... a dodatkowa wiedza jak najbardziej, pomysł ze studium z studia.net/informatyka jako uzupełnienie studiów właściwych i swoich kwalifikacji uważam za słuszny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannowak13579 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 A tak właściwie to przyszła mi jeszcze jedna rzecz, wcześniej się nad tym nie zastanawiałem. Czy po licencjacie z ekonomii i policealnej z studia.net/informatyka jest sens/możliwość na studia II stopnia z studia.net/informatyka (czy te policealne studium +trochę własnej pracy pomoże mi zdobyć mgr z studia.net/informatyka?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Teoretycznie jest taka szansa. Ale myślę, że musialbyś brać uczelnie niepubliczne pod uwagę, ponieważ na publicznych mogą nie chcieć brać na informatykę II stopnia po ekonomii, a studium Ci nic nie daje w kwestiach formalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jannowak13579 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Ok,ok. I tak raczej bym tego nie zrobił, po prostu tak sobie pomyślałem, przepraszam za ciągłe tworzenie nowych pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Spoko. Po to tu jestesmy żeby sobie pomagać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Dobrze, że zastanwiasz się nad tym co w życiu Ci się przyda i co daje Ci każde rozwiązanie. Dlatego pytaj jak tylko przyjdzie Ci jeszce coś do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekpycha Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 tak! idź zrób dyplom, nauczysz się praktyki, zdobędziesz znajomości a na studia mozesz isć kiedy chcesz przecież. najpierw praktyka a potem studia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2017 Nie wiem po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G_Angelika Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Ja uważam, ze wybranie szkoły policealnej to nie jest marnotrawienie czasu Znam osoby, które podczas studiów dodatkowo chodzą do szkoły policealnej by nabyć więcej praktyki. Sama realizuje naukę w szkole policealnej Cosinus i zauważyłam zdecydowanie progres. Szkoła pokazała mi drogę i utwierdziła mnie tylko, że w dobrym kierunku idę. A to myślę, że dzięki kadrze nauczycieli, która podchodzi do nas "chcemy Was nauczyć i Wam pokazać". Zdecydowanie lepiej człowiek czuje się w takiej szkole, gdy jest wybijany do przodu. Ja naprawdę niemogę powiedzieć, że nic się nie uczyłam lub nie uczę. Myślę, że jak ktoś chłonąć wiedzę to czy to studia czy szkoła policealna to będzie się uczył. Moja szkoła kładzie nacisk by nas nauczyć, a pracownie też mamy wyposażone w sprzęty czy produkty do pracy. A więc nie oznacza to, że jak szkoła policealna to nic się nie nauczę. Wprost przeciwnie! Ja jestem zadowolona! G.Angelika, 19/02/2020r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JVC 231 Opublikowano 19 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 Ja równie twierdzę że szkoła policealna nie jest stratą czasu a jeśli uzupełnieniem kierunku studiów to już całkiem. Jeśli ktoś kończył budownictwo/architekturę to uzupełnienie w postaci szkoły policealnej z architektury wnętrz to całkiem dobra opcja, jeśli ktoś kończył logistykę/ekonomię to uzupełnienie w postaci szkoły policealnej z informatyki/finansow to również dobra opcja pomimo tego że absolwenci szkół wyższych w większości przypadków traktują ludzi po technikum bądź szkole policealnej jako dużo gorszych od tych co ukończyli studia podyplomowe w dodatku kończąc liceum i studia nie mieli nawet do czynienia z programem tych szkół. Bo czego logistyk bądź ekonomista nauczy się na podyplomowce czego nie miał by w szkole policealnej np. Z studia.net/informatyka, a przydało by mu się to w pracy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexxx Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Wypowiem się może z tej strony, ukończyłam kierunek Opiekuna Medycznego. Myślałam że niczego się nie nauczę ale chyba potrzebowałam przekonać się na własnej skórze. Zdałam Technika i podjęłam pracę w szpitalu gdzie realizowałam praktyki zawodowe. Wybrałam ciężki kierunek ale zrobiłam to też dla mojego taty który jest chory. Nauczyciele naprawdę nas uczyli, nie tolerowali wręcz obiboków którzy zjawiali się na zajęciach od czasu do czasu. Jeżeli komuś zależy zda egzamin zawodowy, trzeba się tylko przyłożyć. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...