kamilzxc Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Witam! Zastanawiam się nad kierunkiem widocznym w temacie na PW w Płocku. Specjalność jest jedna: budowa i eksploatacja maszyn i aparatury przemysłowej. Czy jest to dość ciekawy, i dobrze rokujący na przyszłość kierunek? Jeśli chodzi o progi i wyniki matur, to dostanę się bez problemy - mam 68 pkt, potrzebne jest 50. I tu jest problem - w LO byłem w klasie humanistycznej - nie jestem na szczęście głąbem z matematyki, a za fizykę zamierzam się porządnie zabrać. Co do jęz. angielskiego, to jestem dobry. Nie wiem czy to odpowiedni dział, ale chciałem zapytać, czy uczeń z ocenami 3, 4 z matematyki (do ktorej przez 2 lata LO się nie przykładałem) poradzi sobie na Mechanice i Budowie Maszyn? Jeśli chodzi o chęć do nauki i "chłonięcie" wiedzy, to problemu z tym nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Najważniejsze, że jesteś niezły z matmy. To podstawa. Politechnika Warszawska to świetna uczelnia, a jeśli masz wydział zamiejscowy u siebie w Połocku, to dlaczego by nie skorzystać? Rozumiem, że jeśli chodzi o progi punktowe, to sobie przeliczyłeś wg algorytmu ze strony PW? Czy sobie poradzisz? Trudno powiedzieć. Na pewno musisz się nastawić na dużo pracy własnej ni tylko na wykładach, ćwiczeniach i laboratoriach - ale i w domu. Czytaj - czeka Cię trochę kucia wieczorami ale jeśli masz chęć do nauki, nie nie zastanawiaj się tylko składaj aplikację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Najważniejsze żebyś miał chęci do nauki. Studia to jest trochę inna bajka i inne podejście. Musisz pamiętać, że tu wszystko zalezy od Ciebie I tak jak pisał Sebastian PW to świetna uczelnia i warto tam studiować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilzxc Opublikowano 2 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Pocieszyliście mnie nie jestem może orłem z matematyki, ale jak tylko parę miesięcy się za nią wziąłem (po prostu nagle mi się spodobała ) i jestem w stanie pomóc osobom, które mają oceny 2, 3 z tego przedmiotu. Interesuje mnie m.in. kwestia tego, że de facto w LO nie miałem fizyki - nie wiecie może, jaki jest poziom na zajęciach z fizyki w PW w Płocku. Wiem, że poziom w Płocku jest trochę niższy niż w Warszawie, co widać po progach (w Warszawie na ten sam kierunek potrzeba około 70 pkt). Liczę też na to, że obecny rocznik raczej pokpił sobie maturę z matematyki- na szczęście mnie się jakoś udało. Nie boję się kucia, zawsze to lubiłem...nie no, bez przesady, po prostu nie mam nic przeciwko "kuciu się". Jeśli chodzi o moje zainteresowania, pasje etc. to jest to historia nowożytna, ale pasją to się mogę zajmować w czasie wolnym, a wykształcenia lepiej żeby było konkretne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Dowiedz się na uczelni czy nie prowadzą zajęć wyrównających z fizyki. Wiem, że niektóre uczelnie mają taki specjalny program, który realizują w wakacje albo we wrześniu. Może na PW również jest coś takiego, a jak nie to po prostu musisz sam się przysiąść do fizyki i z pewnością dasz radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Moim zdaniem powinieneś spokojnie sobie poradzić. Jesteś osobą zdolną i ambitną i choć matematyka nie jest Twoim konikiem, to tam będzie też sporo powtórek, co pozwoli Ci nadrobić ewentualne zaległości. Co do fizyki to może tak jak piszę Agnieszka zorientuj się w dodatkowych kursach, to da Ci większą pewność siebie. Gratuluję wyboru dobrej uczelni i dostania się na nią! Trzymam kciuki za Ciebie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilzxc Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Dziękuję za odpowiedzi Co do moich "zdolności", to od podstawówki miałem tak, że nie jestem szczególnie utalentowany w jednym kierunku, efekty wynikały z regularnej nauki. W liceum język łaciński traktowałem początkowo jak nikomu niepotrzebne "coś", ale w 2. klasie w kilka miesięcy osiągnąłem poziom mniej więcej na oceny 5, czasem nawet 6 Tak samo bylo z kilkoma innymi przedmiotami. Jak już wspomniałem, boję się jedynie o fizykę -od jutra zaczynam ogarniać materiał z liceum, żeby coś tam jiż umieć. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Jesteś ambitną osobą i sądzę, że sobie poradzisz Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilzxc Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Obawiam się tylko plotek o "dużym odsiewie" na tym kierunku - zwłaszcza na 1 roku No, ale póki co, wziąłem się za fizykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Tak trzymaj! Mam nadzieje, że jak zaczniesz studia to się do nas odezwiesz i podzielisz wrażeniami na I roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilzxc Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 O, i znalazlem coś takiego: http://www.pr.pw.edu.pl/zadania-projektu/zajecia-wyrownawcze/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 No i super Mówiłam, że są takie zajęcia prowadzone. To teraz tylko się zapisać i nadrabiać zaległości a z pewnością sobie poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 dostałeś się? jaki kierunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...