zywiec123 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Witam,od października chcę zacząć studia dzienne na Politechnice Śląskiej w Gliwicach na kierunku energetyka.Jest ona na wydziale inżynierii środowiska i energetyki oraz na wydziale elektrycznym.Prosiłbym o porade ,który wydział wybrać.Początkowo byłem zdecydowany na ten pierwszy ,gdyż z elektryką niemiałem nic wspólnego ,jednak doszły mnie słuchy ,że wydział inżynierii srodowiska i energetyki nie jest zbyt dobry i ciężko po nim o pracę.Prosiłbym o porade osoby ,które mają jakąś wiedze nt. tej uczelni.W przyszłości interesowała by mnie praca w dziedzinie odnawialnych źródeł energii -na obu wydziałach są takie specjalności.Interesuje mnie który z wydziałów pozwoli na łatwiejsze zdobycie dobrej pracy.Z góry dziękuję za każdą opinię/poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Wydział który wybierzesz wcale nie jest taki ważny. Po obu tych wydziałach masz takie same możliwości na zdobycie pracy. Najczęściej nawet część wykładowców na tych kierunkach będzie tożsama. Głosy o których piszesz to są pewnie sami studenci jednych z nich, którzy zachwalają swój a o drugim piszą źle. To normalna praktyka. Wybór wydziału dla potencjalnego pracodawcy nie będzie miał żadnego znaczenia, gdyż kształcisz się na kierunku. Sam zauważyleś, że specjalności są te same, więc czym niby mają się różnić te kierunki? Tylko pewnym nastawieniem, na elektrycznym będzie być może więcej przedmiotów z samej elektryki, na wydziale inżynierii środowiska i energetyki będzie podejście bardziej środowiskowe i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Szczęsny Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Moim zdaniem jeśli na jednej uczelni jest ten sam kierunek studiów, to musi czymś się różnić. Nie jest powiedziane, że zajęcia automatycznie będą z tymi samymi wykładowcami. Warto to sprawdzić - i wygooglać nazwiska, czym kto się zajmuje. Wtedy będziesz mieć look, z jakimi fachowcami będziesz mieć do czynienia. Inna rzecz to specjalności. Sprawdź, które zwykle ruszają praktycznie a nie tylko teoretycznie (musi się zebrać odpowiednia liczba chętnych). Ale nawet jeśli nie ruszają, to wydział z jakiegoś powodu je pokazuje - z tego w jakim jest silny. jeśli studia na pierwszym stopniu sa bez specjalności - sprawdź co się dzieje na drugim stopniu. to sygnały, które powiedzą Ci czym energetyka różni się na tych dwóch wydziałach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agnieszka Opublikowano 30 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2015 Oba wydziały są bardzo dobre. Zdecydowałeś się już na któryś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...