Skocz do zawartości
domi132

Chemia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Chciałbym się dowiedzieć co jest bardziej warte studiowania na politechnice Studia na kierunku chemia, Inżynieria Chemiczna czy Technologia Chemiczna? Z tego co słyszałem na tych dwóch ostatnich jest mało chemii a więcej o przemyśle itp.
Również chciałbym się dowiedzieć lepiej studiować na Wat-cie (wojskowej akademii technicznej (lecz cywilnie)) Chemię czy lepiej iść na Polibudę Warszawską czy Wrocławską?

Moim zdaniem lepiej wybrać polibudę, chociaż WAT to też bardzo dobra uczelnia. Odnośnie Twojego zapytania o kierunki to moim zdaniem najlepiej studiować technologię chemiczną lub inżynierię chemiczną, właśnie dlatego, że jest to kierunek najbardziej powiązany z przemysłem. Ten kierunek to sama Studia na kierunku chemia, więc nie wiem dlaczego słyszalaś inaczej. Studia na kierunku chemia + wdrażanie chemii do przemysłu i technologii. 

PW ma wyższy poziom ja jednam wolałbym mieszkać we Wrocławiu. Tak naprawdę obie uczelnie mają świetny poziom i wybór tych uczelni to kwestia preferencji nie samych uczelni ale właśnie miejsca zamieszkania. ja bym wybrał Wrocław bo to piękne studenckie miasto, która bardzo szybko się rozwija i ma atuty ogromne miasta pod względem gospodarczym, które łączy z zaletami średniej wielkości miasta, które jest dobrze skomunikowane i dobrze się w nim żyje.

Wrocław jest silny pod względem chemii. Masz dwa wydziały, które mocno rywalizują o kandydatów na kierunki chemiczne. Rozwijają współprace z pracodawcami. Kreują ciekawe kierunki i specjalności.

Wydział Chemiczny na Politechnice Wrocławskiej - jak to PWr, znana marka, mocno praktyczny profil http://www.studia.net/uczelnie-studia/6075-politechnika-wroclawska-wydzial-chemiczny 

Wydział Chemii na Uniwersytecie Wrocławskim - wbrew pozorom mniej akademicki niż sporo wydziałów na uniwersytetach, ma dwa nowe kierunki  studiów i kilkanaście specjalności praktycznych http://www.studia.net/uczelnie-studia/6092-uniwersytet-wroclawski-wydzial-chemii