the_prezes Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Mój pierwszy post na forum więc witajcie Gorączka matur już za mną więc czas teraz powoli podjąć jakieś decyzje. Ukończyłem technikum na kierunku technik teleinformatyk (świadectwo z paskiem i średnia okolice 5.0 ale to chyba nie zrobi różnicy przy rekrutacji), wszystkie przedmioty na maturze zdawałem na poziomie podstawowym, wyniki po sprawdzeniu odpowiedzi przewiduje mniej więcej takie: matematyka powyżej 90%, język obcy także okolice 90%, język polski przynajmniej 50-60% powinno być, fizyka zdawana jako przedmiot dodatkowy niestety słabo, skupiłem się na innym zakresie materiału i mi nie podeszła myślę w granicach ok 40 w optymistycznym wariancie 50%. Po przeanalizowaniu progów punktowych i szans gdzie mogę się dostać, swój wybór zawęziłem do 4 uczelni. Najbardziej odpowiadałaby mi Warszawa, biorę też pod uwagę Łódź. Uczelnie i kierunki to:WAT - Elektronika i Telekomunikacja, studia cywilne, przy odrobinie szczęścia powinienem się załapać na listy, kierunek będący naturalną kontynuacją tego z technikum, waham się jednak ponieważ słyszałem że jest to bardzo ciężki kierunek, dużo osób odpada i nie wiem czy byłym w stanie sobie tam poradzić, niby z matematyką i fizyką szczególnie z zagadnieniami związanymi z prądem sobie radzę bez większych problemów no ale wiadomo studia to całkiem inny poziom niż technikum, mógłby ktoś się wypowiedzieć jak tam jest?SGGW - Informatyka, kierunek w sumie powiązany z moim, wolałbym dalej iść konkretnie w kierunku teleinformatyki ale ten kierunek też mi odpowiada Uniwersytet Stefana Wyszyńskiego - Informatyka, powód jak wyżej, nie wiem tylko jak z poziomem nauczania tego kierunku na tej uczelniPolitechnika Łódzka - Elektronika i Telekomunikacja lub Informatyka, w przypadku pierwszego kierunku powód taki sam jak wcześniej i takie same obawy czy dam sobie radęKtóry kierunek i gdzie będzie najlepiej i najbezpieczniej wybrać? Wiadomo że studia to nie przelewki i nastawiam się na ciężką pracę bo nie interesuje mnie tylko papierek, no ale trzeba mierzyć siły na własnie możliwości Może istnieją jeszcze na uczelniach w tych miastach jakieś kierunki z przyszłością? Interesują mnie głównie takie powiązane z nowymi technologiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Cześć, Powiem Ci szczerze, że wszystkie wypisane przez Ciebie kierunki dają podobne możliwości w przyszłości. Nikt Ci nie powie idz na informatykę bo będzie lepsza niż teleinformatyka, bo nikt tego nie wie. Tak naprawdę wybrać solidne uczelnie i solidne kierunki i tylko od Twoich preferencji zależy, który z tych kierunków wybierzesz. Złóż papiery na 3 wybrane kierunki a później zdecydujesz gdzie iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_prezes Opublikowano 25 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Rozumiem, a jak z uczelniami? Mogę złożyć papiery na wszystkie 4 czy muszę się ograniczyć do 3? Wszystkie zapewnią mi mniej więcej taki sam poziom nauczania czy któraś z nich wybija się na plus lub na minus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Wszystkie uczelnie, które wymieniłeś są godne polecenia. Kiedyś było ograniczenie do 3 kierunków, ale z tego co wiem to możesz teraz składać do 4 tylko musisz pokryć 4 opłaty rekrutacyjne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_prezes Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 No cóż, więc tak zrobię i ostatecznie pomyślę gdy będę wiedział gdzie mnie przyjęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 W takim razie czekamy na wieści, chętnie pomożemy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...