Skocz do zawartości
milons

Który kierunek wybrać na Politechnice Śląskiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. 
Właśnie skończyłem egzaminy maturalne i czeka mnie wybór studiów. 
Wybrałem Politechnikę Śląską w Gliwicach ponieważ moja dziewczyna studiuje na ŚUM (pochodzę z Małopolski).

Chciałbym prosić o doradzenie w wyborze kierunków. 

Ogólnie jestem bardzo zadowolony ze swojej matury: Matematyka rozszerzona 80-90%, Angielski rozszerzony około 90%. 
Dodatkowo jestem laureatem 4 olimpiad teleinformatycznych, mam więc wstęp na większość kierunków technicznych na Politechnice.

Skończyłem technikum, kierunek - teleinformatyka (nawiasem w najlepszym technikum w Polsce 2014r.). Po wakacjach zdaję certyfikat CAE (zaawansowany angielski).

Zastanawiam się nad:

*Automatyka i Robotyka, Elektronika i Telekomunikacja, Informatyka (w języku angielskim), następnie specjalizacja Informatyka - w tej chwili w ten kierunek celuję najbardziej, jestem świetny z angielskiego i lubię informatykę, mam jakieś podstawy programowania oraz świetne podstawy elektrotechniki, elektroniki. Wierzę, że dyplom studiów po angielsku jest milej widziany w CV ;) Przy okazji myślę że perfekcyjnie opanuje angielski i poznam wiele nowych, ciekawych osób (podobno na studiach po angielsku jest wielu obcokrajowców) - na ten kierunek mam indeks.

*Informatyka (po polsku :P ) - podobnie jak powyżej, jednak wydaje mi się że więcej nauczę się na studiach po polsku (wyższy poziom? proszę studentów o opinie). 

Odnośnie dwóch powyższych - od pewnego czasu pracuję na pół etatu jak front-end przy stronach www, uczestniczę też w praca zespołu back-end oraz programistów aplikacji mobilnych, programistów sprzętu związanego z bankowością (szczegółów nie mogę zdradzić, w każdym razie bardzo innowacyjne projekty) - jest to jedyny kierunek na który nie mam indeksu, ale sądze że dostałbym się ;)

*Teleinformatyka - w technikum szła mi świetnie, znam się też na tym nieco od strony praktycznej (pracowałem w firmie telekomunikacyjnej, bardzo dużo praktycznych zadań wykonałem do olimpiad - centrale telefoniczne, serwerownie, sieci światłowodowe, bezprzewodowe... ) - obawiam się jednak że jest mniej ofert na rynku pracy i są one mniej płatne niż dla informatykó, mam tam indeks

*Automatyka i Robotyka - kilka lat temu idąc do technikum bardzo fascynował mnie ten kierunek, dzisiaj jednak mam wstręt do mechaniki (chociaż mikrokontrolery, sterowniki itd to tematy mi nie obce) - wiem że to mega ciekawe studia jak chodzi o stronę praktyczną (szczególnie tematy z robotyki) jednak chyba jest już za dużo specjalistów w tym kierunku i miejsc pracy nieco mnie i gorzej płatne niż powyższe - mam tam indeks.

Proszę więc uprzejmie studentów, kandydatów i wszystkich w temacie:

POMOCY w wyborze kierunku!

Dodatkowe pytanie: Czy na studiach da się pracować zaocznie (nienormowane godziny, raczej zlecenia zdalne), ewentualnie na którym semestrze zaczyna być więcej czasu na takie rzeczy?

Może ktoś na wspólne mieszkanie? :)

Pozdrawiam :)