Skocz do zawartości
BK.

Jaki kierunek?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem odnośnie wyboru kierunku studiów.

Jestem zdecydowanie Humanistą, a chciałbym wybrać kierunek, który da mi jakieś szanse na zdobycie pracy. Moją dobrą stroną jest geografia, z chemią też mogę sobie poradzić. Gorzej jeśli chodzi o matematykę i fizykę.  Możecie mi doradzić w którą stronę pójść?

Aha, dodam, że zależy mi na studiach zaocznych.

Proszę, nie pisać: ''rób to czym się interesujesz'' bo to w niczym nie pomaga.

Cześć, a gdzie konkretnie szukasz tych studiów?

Poleciłbym Ci studia na kierunkach chemicznych lub okołochemicznych, ponieważ po tym na pewno znajdziesz pracę, ale tam jest dużo matematyki. Jednak uczelnie proponują wiele udogodnień, prowadzą specjalne zajęcia z matematyki, ponieważ im też zależy żeby studenci konczyli studia. Moze warto spróbować?

Polecam Ci chemię w Bydgoszczy na UTP lub na Uniwersytecie Gdańskim albo Politechnice Gdańskiej. Celowo podlinkowałem prezentację tych uczelni, żebyś sobie zerknął do każdej z tych ofert. 

Co o tym sądzisz?

Jeśli chodzi o studia humanistyczne, to koniecznie najpierw zerknij tutaj, masz opisane kierunki w pigułce i uczelnie, które je oferują:

www.studia.net/humanistyczne

Tego jest zbyt dużo, postaraj się trochę zawęzić, jednak każde studia humanistyczne są dobrą podstawą do dalszej pracy, jednak już nie w zawodzie. Dają szerokie spojrzenie na różne sytuacje i bardzo przydają się w życiu. Wybierając takie studia musisz liczyć się z tym, że będziesz musiał znaleźć dobre praktyki, staże dorywczą pracę, żeby łatwiej wejść w rynek pracy po studiach. 

Przede wszystkim dzięki za odpowiedź.

Gdzie szukam studiów? Jestem z Głogowa (woj. dolnośląskie). Więc za Trójmiasto raczej podziękuje.

Ogólnie podoba mi się propozycja studiów chemicznych. Jednak na początek napiszę, co jest w mojej okolicy:

-Metalurgia

-Automotyka i Robotyka

-Mechatronika

-Informatyka

-Dietetyka

-Ochrona Środowiska

-Ratownictwo Medyczne

-Grafika

-Zarządzanie i inżynieria produkcji

-Bezpieczeństwo wewnętrzne

-Turystyka i rekreacja

-Górnictwo i geologia

-Mechanika i budowa maszyn

-Elektrotechnika

-Lingwistyka

-Fizjoterapia

-Transport

-Architektura i Urbanistyka

-Socjologia

-Budownictwo

-Inżynieria środowiska

-Oraz wszelkiej maści ekonomie, filologie i pedagogika.

Wymieniłem wszystkie kierunki, jednak do humanistycznych się nie zmuszę. :D

Jeśli z tych kierunków można coś doradzić, to będę wdzięczny. Np. metalurgia brzmi dobrze, ale jakie są perspektywy?

Jeśli trzeba coś bardziej zawęzić to proszę o pytania.

Genralnie chodzi o okolice. Bo np. bliżej mam do Leszna w woj. wielkopolskim niż do Jeleniej góry która leży w moim województwie. Krótko mówiąc nie wchodzi w grę Śląsk i Małopolska. Co do Chemii to niechciałbym się ograniczać, jestem otwarty odnośnie kierunków i propozycji-śmiało:D

dlaczego nie metalurgia?

http://www.kierunki.net/metalurgia

Jeśli Studia na kierunku chemia Cię interesuje i dajesz sobie z nią radę to nic, tylko iść w chemię, później zawsze latwiej o pracę, czy na metalurgię, technologię chemiczną to już od Ciebie zależy. W każdym przedsiębiorstwie produkcyjnym chemik jest potrzebny:)

Jeśli geografia jest Twoją mocną stroną, możesz zastanowić się nad studiami na Wydziale Nawigacyjnym na Akademii Morskiej w Szczecinie. Oczywiście, jest też tam matematyka, ale nie należy jej się bać, ponieważ uczelnia organizuje kurs wyrównujący ewentualne braki z matematyki dla kandydatów, więc na pewno sobie dasz radę. Co do perspektyw na przyszłość... możesz pracować na morzu, najpierw jako oficer, później kapitan żeglugi. To jest niezła opcja, gdy weźmie się pod uwagę zarobki. Są niezłe, nawet na samym starcie, i to w Euro. Oczywiście, najpierw musisz przejść praktykę na morzu, ogólnie uczelnia bardzo dobrze przygotowuje do wykonywania zawodu; ma świetnie wyposażone laboratoria i pracownie w różne pomoce dydaktyczne: m.in.: Europejskie Centrum Szkolenia LNG, Laboratorium Zakładu Informatycznych Technologii Morskich, itp. Możesz też pracować na lądzie, w placówkach badawczych, Wydział Nawigacji też bardzo dobrze przygotowuje do pracy naukowej. Podczas studiów możesz otrzymywać tez różne stypendia - i są to dość znaczne kwoty, jak na kieszeń studenta.