odyn95 Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Witam, jestem 3 klasie liceum ogólnokształcącym na profilu historyczno-społecznym ale teraz wydaje mi się, że to był zły wybór i powinienem być w klasie lingwistycznej z rozszerzonym angielskim i geografią. Kompletnie nie trawie chemii a matematyka i fizyka idzie mi przeciętnie. Jestem w trakcie robienia crtyfikatu z języka angielskiego. Na maturze zdaje rozszerzony angielski,WOS i geografię.Poszedłbym w kierunku humanistycznym lub wybrał akademie morską. Mam możliwość studiowania za granicą więc wybór jest duży. Jaki kierunek wybrać. ??? Jeśli ktoś jest w stanie pomóc mi w jakikolwiek sposób, bardzo o to proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Rozrzut dałeś spory, z jednej strony akademia morska, z drugiej zaś nauki humanistyczne, filologiczne. Oczywiście i to możesz studiować na wspomnianej uczelni. W tej chwili oferta dydaktyczna jest tak szeroka, że nie wiem co Ci doradzić, ale może poszukaj tutaj: http://www.kierunki.net/ po lewej stronie masz grupy kierunków a dalej masz kierunki, może uda Ci się trochę zawęzić kryteria:))) Co Ty na to? A może studia wojskowe? Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Małgośka Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Witam, jestem 3 klasie liceum ogólnokształcącym na profilu historyczno-społecznym ale teraz wydaje mi się, że to był zły wybór i powinienem być w klasie lingwistycznej z rozszerzonym angielskim i geografią. Kompletnie nie trawie chemii a matematyka i fizyka idzie mi przeciętnie. Jestem w trakcie robienia crtyfikatu z języka angielskiego. Na maturze zdaje rozszerzony angielski,WOS i geografię.Poszedłbym w kierunku humanistycznym lub wybrał akademie morską. Mam możliwość studiowania za granicą więc wybór jest duży. Jaki kierunek wybrać. ??? Jeśli ktoś jest w stanie pomóc mi w jakikolwiek sposób, bardzo o to proszę. Jeśli masz łatwość uczenia się języków, to filologia będzie spoko. Tylko nie jakaś popularna (angielska, niemiecka), tylko bardziej niszowa, np sinologia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue DragonFly Opublikowano 18 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 Jeśli masz łatwość uczenia się języków, to filologia będzie spoko. Tylko nie jakaś popularna (angielska, niemiecka), tylko bardziej niszowa, np sinologia Zgadzam się z tym w 100% z tych mniej popularnych (ale nie ukrywajmy, że też nie łatwych) ciekawa też jest filologia norweska, japonistyka, filologia arabska lub hebrajska (ale nie wiem jak po niej jest z pracą). Lub startuj na studia do Anglii, z certyfikatem masz szansę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Po wszystkich tych filologiach ma się duże możliowści na rynku pracy, wiem, że po hebrajskiej praca często związana jest z wyjazdem za granicę. Wobec szybkiego rozwoju technologii i dużej ekspansji towarów z rynku azjatyckiego na pewno japońska zapewni pracę, norweska to samo, przy czym nie jest pewna, że praca będzie u nas w kraju, ale Norwegowie poszukują pracowników ze znajomością nie tylko języka ale i ich kultury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin1989 Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 sam studiuję fil ang i powiem ci, że tutaj wcale nie uczysz sie języka. oczywiście, jest on ważny, lecz nie o to w tym wszystkim chodzi^^ nie będę tego szerzej tłumaczył, poszukaj w internecie charakterystyki kierunku. natomiast zgodze sie z przedmówcą jeśli juz chodzi o filologie i jesteś pewny ze chcesz iść w ta strone, to rozważ wybór jęz innego niż angielski. wtedy tez przyswoisz inny jęz. ugrofinistyka jest uważana za jedną z lepszych opcji, arabistyka także. jednak wydaje mi sie, że akademia morska to naprawde dobry pomysł i da ci lepsze wejście w życie. a jeśli masz możliwość studiować za granicą, skorzystaj z tego. mozesz także studiować w polsce w jęz angielskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...