krzysztofik46 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Witam. Aktualnie idę do liceum ogólnokształcącego o pofilu biologiczno-chemicznym. Mam pytanie o wybór studiów, gdyż mam duży problem z matematyką i fizyką, a większość kierunków przyrodniczych/medycznych to kierunki na których często spotykane są te przedmioty ( i podobne do nich). Czy znacie jakieś kierunki na których nie ma tych przedmiotów a jeśli są to w niewielkiej ilości ? Jakie to są kierunki ? Proszę o pomoc, gdyż nie mam pewności czy dobrze zrobiłem wybierając ten profil, bo boję się swojej przyszłości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Na studiach przyrodniczych zazwyczaj jest fizyka, matematyka i statystyka. Są to przedmioty trudne, ale wszyscy je zazwyczaj zaliczają - czasami trzeba się nachodzić do prowadzących. Wyjątkiem jest Studia na kierunku chemia - gdzie studiuj matmę jest podstawą. Gdzie szukasz studiów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofik46 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Chciałbym studiować w Lublinie na Uniwersytecie Przyrodniczym lub Medycznym, tylko bardzo boję się fizyki i matmy, bo tak jak już wspomniałem jestem laikiem z tych dziedzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofik46 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 A na jakich studiach przyrodniczych i medycznych jest najmniej fizyki, matematyki i statystyki ?> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Witam. Aktualnie idę do liceum ogólnokształcącego o pofilu biologiczno-chemicznym. Mam pytanie o wybór studiów, gdyż mam duży problem z matematyką i fizyką, a większość kierunków przyrodniczych/medycznych to kierunki na których często spotykane są te przedmioty ( i podobne do nich). Czy znacie jakieś kierunki na których nie ma tych przedmiotów a jeśli są to w niewielkiej ilości ? Jakie to są kierunki ? Proszę o pomoc, gdyż nie mam pewności czy dobrze zrobiłem wybierając ten profil, bo boję się swojej przyszłości ... A z jakimi działami z fizyki sobie radzisz? Na zostań inżynierem budowlanym przydaje się mechanika, na IŚ - termodynamika i mechanika płynów, itd. Nie musisz być specjalistą od dynamiki na elektronice, ani od elektromagnetyzmu na architekturze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofik46 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Niestety nie rozumiem większości działów z fizyki, ale nie chcę iść na studia inżynierskie, budowlane czy mechaniczne .. Tylko typowo przyrodnicze/medyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 To może napisz przykłady takich kierunków, tzn. jak to konkretnie rozumiesz? Będzie Ci łatwiej doradzać wiedząc, w jakiej grupie kierunków się poruszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofik46 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Jak narazie myślę przede wszystkim o takich kierunkach jak : o farmacja, dietetyka, neurobiologia. biologia i geografia ( niestety geografii nie mam rozszerzonej, więc nie wiem czy bym dał radę ), ochrona środowiska itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Poradzisz sobie na każdym z tych kierunków, pewnie będziesz musiał się przemęczyć ale dasz radę. To tylko 1 semestr, studenci studiujący fizykę zawsze pomagają, nie zawsze za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofik46 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 A mam jeszcze jedno pytanie. Czy dietetyka to przyszłościowy kierunek ? Warto wybrać dietetyke, bo właśnie nad nią zastanawiam się najbardziej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość milosz Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Ciężko mówić o przyszłościowych kierunkach studiów w oparciu o dynamiczne zmiany na rynku pracy. Tak czy inaczej - obserwując zmiany w podejściu do zdrowego trybu życia, sportu i w końcu odżywiania, to chyba dietetyka będzie perspektywicznym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Poczytaj sobie tutaj trochę o dietetyce oraz przejrzyj ofertę szkół: studia.net/dietetyka Trudno jednoznacznie powiedzieć, czy będzie praca. Osobiście uważam to za ciekawy kierunek, ale może coś bardziej ogólnego? Zerknij sobie jeszcze tutaj i masz pełną ofertę studiów z zakresu, który Cie interesuje: http://www.kierunki.net/medyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofik46 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze pytanie. Dietetyka to studia I-go stopnia, co można po tym studiować na studiach II-go stopnia ? Czy wybiera się jakąś specjalizację, żeby mieć później tytuł magistra ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Po studiach I stopnia możesz dalej kontynuować studia na studiach II stopnia na tym samym kierunku, możesz również zmienić kierunek. Możliwości zmiany masz właściwie nieograniczone. Często nawet możesz po takich studiach robić Ekonomię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofik46 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 A jakbym zmienił później studia to bym miał licencjat z dietetyki i magistra z innego kierunku, np z ekonomii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 tak, dokładnie tak:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofik46 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Dziękuję bardzo za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulo112 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 witam za rok bede wybierał uczelnie i chciałbym sie dowiedziec czegos na temat nawigacji mam zamiar studiowac w Gdyniznalazłem 2 szkoly akademie morska i szkole morska mam kilak pytań ciezko sie dostac? która uczelnia lepsza? czy to dobry kierunek? ktos moze jest na nawigacjj jak tam jest ?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 A co myślisz o studiach na wojskowej uczelni? np. Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni? Powiem szczerze, że to świetny pomysł i moim zdaniem idziesz dobrą drogą.Fajne ciekawe studia, z dużą perspektywą pracy. Jedyna kwestia to taka, czy godzisz się na to, że w przyszłości dużo czasu będziesz spędzać po za domem? Czy trudno się dostać? Myślę, że z roku na rok ze względu na niż coraz łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joanna Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 A mam jeszcze jedno pytanie. Czy dietetyka to przyszłościowy kierunek ? Warto wybrać dietetyke, bo właśnie nad nią zastanawiam się najbardziej ? Hej w mojej opinii dietetyka jest przyszłościowym kierunkiem, a jak jeszcze na II stopniu połączysz tę wiedzę z ekonomią o której wspominałeś to może być ciekawa mieszanka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofik46 Opublikowano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2013 Mam jeszcze pytanie co do matury. Czy jak będę zdawał mature w 2016 roku, to czy muszę zdawać obowiązkowo jakieś rozszerzenia ? słyszałem, że weszła lub wejdzie ustawa odnośnie zdawania oprócz podstaw , rozszerzenia. Jak to więc jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Do 2016 roku to się jeszcze sporo może zmienić, są zmiany od 2015 roku w maturze, a najważniejsze to: - odejście od prezentacji na rzecz wypowiedzi na wylosowane pytanie na egzaminie ustnym z języka polskiego - obowiązek przystąpienia do egzaminu pisemnego z jednego z tzw. przedmiotów do wyboru. oraz trzy obowiązkowe pisemne egzaminy maturalne: z języka polskiego, z języka obcego i z matematyki. Egzaminy te będą przeprowadzane tylko na jednym poziomie, odpowiadającym obecnemu podstawowemu. Maturzysta będzie musiał też przystąpić do, co najmniej, jednego pisemnego egzaminu z grupy tak zwanych przedmiotów do wyboru. Pozdro:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofik46 Opublikowano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Ale ten dodatkowy egzamin pisemny to musi być na poziomie rozszerzonym , czy można samemu zdecydować czy podstawa czy rozszerzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Z tego co rozumiem to wystarczy podstawa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...