KRuL MATEMATYKI TO NIE JA Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Witam nie pisałem mat. rozszerzonej ale mimo to mam szanse dostać się na GEOINFORMATYKĘ z racji że zdawałem geografie. na 1 semestrze widzę takie cos: Analiza matematyczna I Algebra liniowa potem 2 semestr dalej Analiza matematyczna II Fizyka myślicie że osoba bez mat rozszerzonej da radę przez to przebrnąć? zamieszcze kawałek z sylabussu • Układ skalarnych równań różniczkowych liniowych rzędu pierwszego. Układ fundamentalny rozwiązań. Metoda uzmienniania stałych. • Układy równań różniczkowych liniowych o stałych współczynnikach. Metoda wektorów i wartości własnych. Sprowadzanie macierzy do postaci Jordana. Rowiązywanie układu x’=Ax przez sprowadzenie macierzy układu do postaci Jordana. 4. Poszukiwanie rozwiązań równań różniczkowych w postaci szeregów potęgowych. Twierdzenie Cauchy-Kowalewskiej. Osobliwe punkty regularne równań rzędu drugiego. Równanie indeksowe. Szeregi Frobeniusa. 5. Stabilność rozwiązań równań różniczkowych. Twierdzenie o ciągłej zależności rozwiązania od warunków początkowych. Stabilność, lokalna asymptotyczna stabilność i globalna asymptotyczna stabilność rozwiązania równania różniczkowego – definicje. Twierdzenie Lapunowa. Zastosowanie do układu x’=Ax i do równania skalarnego x’=f(x). Problem Routha-Hurwitza. . Równania i układy równań różniczkowych liniowych: • Istnienie i postać rozwiązania. • Skalarne równanie różniczkowe rzędu pierwszego. Równanie Bernoulliego. Równanie Riccatiego. • Skalarne równanie różniczkowe n-tego rzędu. Wrońskian. Fundamentalny układ rozwiązań. Metoda uzmienniania stałych. Obniżanie rzędu równania różniczkowego. Zasada superpozycji. Równania różniczkowe n-tego rzędu o współczynnikach stałych. Metoda przewidywań. • Układ skalarnych równań różniczkowych liniowych rzędu pierwszego. Układ fundamentalny rozwiązań. Metoda uzmienniania stałych. • Układy równań różniczkowych liniowych o stałych współczynnikach. Metoda wektorów i wartości własnych. Sprowadzanie macierzy do postaci Jordana. Rowiązywanie układu x’=Ax przez sprowadzenie macierzy układu do postaci Jordana. 4. Poszukiwanie rozwiązań równań różniczkowych w postaci szeregów potęgowych. Twierdzenie Cauchy-Kowalewskiej. Osobliwe punkty regularne równań rzędu drugiego. Równanie indeksowe. Szeregi Frobeniusa. 5. Stabilność rozwiązań równań różniczkowych. Twierdzenie o ciągłej zależności rozwiązania od warunków początkowych. Stabilność, lokalna asymptotyczna stabilność i globalna asymptotyczna stabilność rozwiązania równania różniczkowego – definicje. Twierdzenie Lapunowa. Zastosowanie do układu x’=Ax i do równania skalarnego x’=f(x). Problem Routha-Hurwitza. 6. Punkty osobliwe równań różniczkowych. Klasyfikacja. Zastosowania w teorii sterowania. i leci to jeszcze dalej ( 2 semestr) ktoś się wypowie czy to jest do ogarnięcia dla osoby z podstawową matematyką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 1 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 Powiem tak. Jeśli myślisz że to będzie łatwiejsze niż informatyka to się bardzo mylisz. Na ten kierunek łatwiej się dostać ale matematyka jest tam bardzo zaawansowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRuL MATEMATYKI TO NIE JA Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 tak myślałem.. no cóż szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRuL MATEMATYKI TO NIE JA Opublikowano 1 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2018 tak masz racje wysłałem ten sylabus do kogos z agh potwierdził twoje słowa. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlodyKurczak Opublikowano 2 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Znam ludzi, co nie zdawało rozszerzonej matematyki i dostali się na matematykę stosowaną, gdzie są podobne zajęcia typu analiza matematyczna. Dużo nowych rzeczy, kwestia czy umiesz się przyłożyć i pouczyć dłużej niż godzinka dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...