MiCHU7 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Cześć, Mam pytania odnośnie kierunku Budownictwo na PW: -Czy trudno jest utrzymać sie na studiach(tzn. poziom egzaminow, ilosc godzin spedzonych przy ksiazkach)? -Ile godzin tygodniowo trzeba chodzic na studia? -Jakie przedmioty sa wiodace na studiach(mam na mysli wiedze odnosnie matematyki,fizyki itp.)? -Jak jest z praktykami i praca po studiach I stopnia? -Inne cenne uwagi odnosnie nauki na PW Dzieki za wszystkie odpowiedzi i rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 1. Tak, 2. Sprawdź program studiów i plan 3. Patrz wyżej 4. A jak ma być? Nie rozumiem pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiCHU7 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Odnosnie 4 pytania, chodzilo mi jak jest z praca po studiach: czy jest zapotrzebowanie na inzynierow.Czy po zakonczeniu szkoly bede mogl znalezc prace w zawodzie z godna pensja. To pytanie jest skierowane bardziej w strone osob, ktore zakonczyly studia w przeciagu 3 ostatnich lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2018 Studia pracy nie dają. A co będzie za 40 lat. Mówi się że rynek się już nasycil, dotyczy to także budownictwa jednak dobry absolwent zawsze znajdzie pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiCHU7 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 A mam pytanie odnosnie studiow na SGGW w Warszawie na kierunku budownictwo: Czy warto studiowac na tej uczelni kierunek techniczny tzn. poziom studiow i przygotowanie do zawodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Bardzo lubię SGGW jednak to uczelnia przyrodnicza i rolnicza. Lepsza pod tym względem profilowo jest Politechnika. Jednak uważam że na SGGw też zdobędziesz dobre wyksztalcenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiCHU7 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 A jak jest z kierunkiem Inzynieria Srodowiska na PW i SGGW? Czy jest to wart poswiecenia uwagi kierunek? Zadaje to pytanie poniewaz gdybym sie nie dostal na budownictwo myslalem wlasnie o tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 A co chcesz po tym robić? Interesuje Cię to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiCHU7 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Rowniez mnie to interesuje poniewaz wydaje mi sie,ze jest to kierunek podobny do budownictwa, ale juz z ograniczonymi mozliwosciami.Dlatego dopytuje sie czy warto? Sadze,ze kierunek budownictwo jest o wiele bardziej rozwojowy,ale tez chce miec druga opcje,ktore tez moze byc dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Jestem od was starszy o kilkanaście lat, więc mogę powiedzieć o życiu zawodowym po studiach. Najpierw musisz wiedzieć co chcesz robić (niewielu to wie chyba że mają kogoś z bliskiej rodziny lub znajomych w branży). A więc czy chcesz spędzać życie na budowie (praca momentami bardzo ciekawa , często stresująca nawet powyżej 10 godzin dziennie, jeżeli idziesz do dużej firmy duża możliwość pracy w delegacji). Albo być Projektantem: praca z programami komputerowymi przy biurku, czasami nadzory autorskie na budowie. Na studiach najważniejsze były/są przedmioty teoretyczne zaczynając od Matematyki, Wytrzymałość Materiałów itp - ważne jeżeli chcesz pracować na uczelni, robić doktoraty. W przeciwnym wypadku należy zrozumieć podstawowe zależności i starć się nie poświęcać na to za dużo czasu (prawie nie wykonalne) bo ważniejsza jest nauka projektowania. Uczą tego ludzie którzy często są praktykami i nie są zainteresowani (bez patologii) wychowywaniem na siłę nowych projektantów. Jeżeli nie poświęcisz uwagi przedmiotom projektowym nikt cię nie zmusi a przedmiot zaliczysz - tutaj warto się zagłębiać, pytać, starć zrozumieć. Po studiach (jeżeli idziesz do pracy a nie zostajesz na uczelni) najważniejsze jest zrobić uprawnienia projektowe i/lub wykonawcze, dlatego polecam najpierw iść na budowę a później decydować czy idziesz do biura projektów czy zostajesz. Jeżeli pójdziesz do urzędu lub jako przedstawiciel handlowy uprawnień możesz nigdy nie zrobić. Bez uprawnień jesteś na budowie albo w biurze projektów człowiekiem drugiej kategorii i z niewielką pensją. Natomiast musicie sobie zdawać sprawę że z inżynierem jest prawie jak z lekarzem - potrzebne jest doświadczenie i w 90% o poważniejszych sukcesach jako projektanta lub kierownika robót/budowy możesz myśleć po 5 a bardziej prawdopodobne po 10 latach pracy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...