Skocz do zawartości
Matfizpomoc543

Finanse czy zarządzanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję porady co do studiów. Studiuję obecnie Inżynierię nanostruktur na UW, jednak zdecydowałam się je rzucić i waham się teraz czy wybrać Finanse na SGGW,” Inżynierię zarządzania” na PW czy może administrację na PW. Obawiam się trochę mechaniki na „inżynierii zarządzania”, ale jednak chyba bardziej pasuje do tego kierunku niż do administracji patrząc na to, że ukończyłam mat-fiz. Macie jakieś doświadczenia z tymi kierunkami? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A o co konkretnie pytasz. Piszesz że z czegoś rezygnujesz i myślisz o jakiś kierunkach. Jakieś konkretne pytanie? Dlaczego rezygnujesz z obecnych studiów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najkonkretniejsze z tego finanse. Administracja to tylko, jak Ci się marzy kariera urzędnika, choć tak po prawdzie urzędnikiem można zostać po każdym kierunku też i bez niej. Inżynieria z zarządzania to jak rozumiem jakaś nowa nazwa dla ZiIP-u? Aż z ciekawości sprawdziłam na stronie PW, co ma umieć absolwent tego kierunku:

Cytat
  • odstawy zarządzania
  • podstawy organizacji pracy
  • podstawy matematyki
  • podstawy ekonomii
  • podstawy finansów
  • podstawy inżynierii produkcji
  • podstawy prawa gospodarczego
  • podstawy projektowania systemów informatycznych
  • zastosowanie technologii cyfrowych w zarządzaniu

Czyli ogólnie o wszystkim, ale konkretnie to o niczym. Nie oszukujmy się zresztą, że wydziały zarządzania na politechnikach są dla tych, którzy na inne wydziały się nie dostali, i dla tych, którzy lubią bumelować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa ustawa, niestety, zablokowała możliwość prowadzenia 2 kierunków o tej samej nazwie na 1 uczelni, więc powstają teraz różne neologizmy celem ominięcia tego absurdu;) 

Nie wiem, o co dokładnie chodzi w tym przypadku, ale wspomniana inżynieria zarzadzania (zwana też zarządzaniem inżynierskim) na innych uczelniach na ogół jest zwykłym zarządzaniem z dodatkiem zapychaczy typu rysunek techniczny itp. Co istotne, kierunek ten prowadzą z reguły wydziały politechnik związane z ekonomią/zarządzaniem (np. PG), a nie mechaniczne jak ZiIP. Dyplom dobrej polibudy zawsze w cenie, chociaż po takim kierunku trudniej o typowo inżynierską fuchę (konstruktor, technolog).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez euro123
      Witam, nie wiem, czy to dobry dział na tego typu pytanie, jeśli nie to proszę przenieść. Przechodząc do sedna, gdzie jest najwięcej matematyki w programie, jeśli weźmiemy pod uwagę te trzy kierunki; marketing, prawo w biznesie, zarządzanie. Może też orientuje się ktoś czy to prawda, że po marketingu bez doświadczenia zarabia się grosze w porównaniu do innych i jak pracodawcy podchodzą do samego licencjatu z prawa w biznesie (pytam, bo w mieście oddalonym 100 km ode mnie jest jedynie I stopień).
    • Przez Kxpl
      Cześć, 
      Man pytanie. Jestem w technikum na kierunku technik informatyk w dość małym mieście. Po liceum zamierzam iść na studia w Warszawie, i tu 1 pytanie
      1. Gdzie mogę najlepiej iść na studia informatyczne w Warszawie poza wat? 
      2. Czy sie opłaca
      3. Jaka dzielnica? Według mnie chyba Mokotów lub Żoliborz
      4. Jakie mniej więcej są koszty utrzymania
      Dzięki za odpowiedzi, dodam że chce się przenieść na stałe. 

• Przez Natari
      Witam, 

W tym roku będę poprawiać maturę z angielskiego i historii na rozszerzeniu.W tamtym roku pisałam normalnie maturę i zdałam wszystko na dość zadowalającym poziomie( wszystko powyżej 55%) na rozszerzeniu zdawałam przedmioty powyższe i jeszcze język polski na 70%. Jednak historia i angielski nie poszły mi już tak dobrze jak chciałam. Do sedna, zastanawiam się nad administracją ale dużo osób mi ją odradza ponieważ nie ma po niej pracy... I moje pytanie czy faktycznie jest w tym ziarnko prawdy? A jeżeli tak to jakie inne studia mogę podjąć po tych rozszerzeniach? Pozdrawiam
    • Przez kinga/
      Witam. Dostałam się na kierunek architektura na uczelni w Gdańsku i Krakowie. Niestety ciężko mi wybrać, dlatego proszę o radę. PG czy PK? 

Dodam, że mieszkam w okolicy Krakowa
    • Przez Julia111
      Witam wszystkich! Dostałam się na mechatronikę na Politechnikę Wrocławską oraz na automatykę i robotykę na Politechnikę Śląską. Zastanawiam się co wybrać, która uczelnia ma wyższy poziom nauczania oraz który kierunek studiów daje mi większe możliwości rozwoju. Dziękuję za odpowiedzi!

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Rozumiem. To co w taki razie z taką informacją na stronie uczelni: "Rekrutacja na studia niestacjonarne II stopnia ma charakter wolny (nie jest przeprowadzany egzamin). O przyjęcie na studia na wszystkich kierunkach prowadzonych w języku polskim oraz na wszystkich kierunkach prowadzonych w języku angielskim, oprócz kierunku Finance, mogą się ubiegać kandydaci posiadający co najmniej dyplom ukończenia studiów na poziomie pierwszego stopnia na dowolnym kierunku studiów".