Skocz do zawartości
smbh

Sopocka Szkoła Wyższa - Finanse i Rachunkowość ACCA vs. Ekonomia UG ACCA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, 

Czy mógłby ktoś podzielić się opinią na temat samej Sopockiej Szkoły Wyższej jak i kierunku Finanse i Rachunkowość ACCA II stopień niestacjonarne bądź podyplomowe, jeśli ktoś miał z nimi styczność. Na papierze studia wyglądają super:

- angielski jako język wykładowy i ten w którym zdaje się egzaminy, 

- akredytacja ACCA - zwolnienie z 9 egzaminów.

https://www.ssw-sopot.pl/rachunkowosc-i-finanse-acca-2st/

Martwi mnie jednak mała ilość opinii na temat tej uczelni i kierunku.

Zwolnienie z 9 egzaminów uzyskuje się też na II stopniu Ekonomii na Uniwersytecie Gdańskim, jednak zajęcia jak i egzaminy są po polsku. Może to być problematyczne po ich ukończeniu, gdyż pozostałe kilka egzaminów trzeba zdać i tak po angielsku. Studia jednak też są akredytowane, a uczelnia jako uczelnia państwowa (przynajmniej na pozór) budzi większe zaufanie. Czy słusznie?

http://ekonom.ug.edu.pl/web/ACCA/index.html?lang=pl&ao=studia_na_specjalnosci_finanse_w_przedsiebiorstwach_akredytowanej_przez_acca

Będę wdzięczny za każdy komentarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSW  to dobra mała uczelnia. Kształci specjalistów. Co do samego problemu się nie odniosę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz ciekawą definicję dobrej uczelni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, smbh napisał:

II stopi niestacjonarne bądź podyplomowe

9 godzin temu, aguagu napisał:

Masz ciekawą definicję dobrej uczelni...

Jedne i drugie studia wybierają z reguły pracujący, którym wystawca papierka pozostaje raczej obojętny, bo doskonale wiedzą, że wartość rynkowa doświadczenia znacznie przewyższa sam dyplom. Dlatego ku zaskoczeniu (zwłaszcza dziennych) absolwentów czołowych uczelni warszawskich, osoby po szkołach o wątpliwej reputacji nierzadko bardzo dobrze radzą sobie na rynku pracy. Ministerialne badania ekonomicznych losów absolwentów nie kłamią. Oczywiście studia dzienne i praca poza swoją branżą to już przypadek daleki od tego schematu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za odpowiedzi. Oba kierunki są niestacjonarne. Bardziej chodziło mi o upewnienie się czy SSW nie jest uczelnią dla tzw. bananowej młodzieży. Spotkałem się z komentarzem, że idą tam Ci, których UG nie przyjął. Chciałem zweryfikować tę opinię

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykładają tam naukowcy PG i UG, na pewno jest tak, że studiują tam CI którzy nie chcą iść do uczelni publicznej ani się tam nie dostali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez momox
      Hej! Ukończyłam studia licencjackie na kierunku Finanse i Rachunkowość sp.Rachunkowość oraz studia magisterskie na kierunku Finanse i Rachunkowość sp.Biegły rewident. Chcę zrobić coś jeszcze w kierunku Informatyki. Drugi Magister (2lata) na kierunku Informatyka w biznesie lub studia podyplomowe (1rok) na kierunku Data Science: zaawansowana analiza danych. Nie wiem co lepsze czy drugi mgr czy ta podyplomówka.. Co mi otwiera drzwi do większych możliwości i jak pracodawcy patrzą na te dyplomy?
      Dzięki.
    • Przez Meg1712
      Witam. Jestem studentem 1 roku ekonomii. Bardzo się cieszę z wyboru tego kierunku. Na drugim roku będę musiał wybrać specjalność (wybiorę na 99% ekonometrię/statystykę). Jedną z karier jaką rozważam jest data analyst. Po ukończeniu studiów licencjackich będę chciał iść na studia drugiego stopnia, i tu pojawia się moje pytanie. Myślę nad dwoma kierunkami:
      Analityka gospodarczą( ekonometria, matematyka, statystyka, big data i BI, pogramy informatyczne typu SQL i R itd)
      Informatyka w biznesie( wprowadzenie do języków R i Python, bazy danych, big data, HTML, tworzenie aplikacji)
      Który z tych dwóch kierunków byłby lepszy.
      Mogę dosłać więcej szczegółów (plan lekcji, prezentację kierunki, opis itd.)
      Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

• Przez Mampytanie
      Witam. Jestem tegorocznym maturzystą i mam zamiar studiować FiR na UŁ.
      Czy z niżej podanymi wynikami mam szansę się tam dostać?
      Ang roz: 90%
      Geo roz: 60%
      Matematyka podstawowa : 80%
      Jeżeli dobrze zrozumiałem zasady rekrutacji to mam ok. 580 pkt. Za odp z góry dziękuję.

• Przez Licealista520)
      Cześć, kończę liceum i mam indeks na różne uczelnie, między innymi na SGH. Zastanawiam się czy warto, oraz mam parę pytań. Czy faktycznie są takie dobre perspektywy (np. po fir)? Jakie są zarobki po studiach? Czy łatwo wyjechać na erasmusa np. do Azji? 

Proszę, piszcie tutaj albo na adres: 

Dzięki za odpowiedzi
    • Przez Licealista520)
      Cześć, kończę liceum i mam indeks na różne uczelnie, między innymi na SGH i na UW, np. na prawo, które także mnie interesuje. Czy da się połączyć te dwa kierunki? Czy jest to możliwe? Czy jest dogodny dojazd z budynku SGH na stare miasto? Czy takie połączenie może realnie zwiększyć zarobki w przyszłości?

Jeżeli ktoś ma jakieś informacje, albo sam tak studiuje to proszę, piszcie tutaj albo na adres: 

Dzięki za odpowiedzi 

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.