Skocz do zawartości
Kupcio

Technik masażysta a fizjoterapia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem tegorocznym matużystą i zdecydowałem się na studia w kierunku masażu/fizjoterapii. Na maturze jednak nie zdawałem żadnego kierunku przyrodniczego. W moim mieście jest szkołą w której mogę uczyć się w kierunku technika masażysty. Moje pytanie polega na tym czy po ich ukończeniu, a może już w trakcie mogę się udać na studia zaoczne w kierunku fizjoterapii? Czy tytuł technika masażysty "pomoże" mi w jakiś sposób na dostanie się na takowe? Słyszałem, że już po pierwszym roku na kierunku masażysty można się udać na zaoczną fizjoterapie bez zdawania przedmiotów przyrodniczych w formie matury. Jak to wygląda w praktyce? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz słyszę o takiej możliwości. 

Na studia niestacjonarne mogą Cię przyjąć bez matury "przyrodniczej" - pytanie czy się utrzymasz na studiach. 

Szybciej poprawisz w rok maturę i za rok dostaniesz się na studia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie uczniowie z mojej szkoły tak zrobili i dają radę. Nadmienie, że również nie pisali matury z przedmiotów przyrodniczych. 

Chciałbym się mimo wszystko utrzymać dlatego chciałem najpierw zrobić tego technika masażyste.

Poprawa raczej będzie bardzo trudna, gdyż biologii ani chemii nigdy się nie uczyłem na poziomie rozszerzonym więc wynik raczej nie będzie zbyt satysfakcjonujący. Stąd ten pomysł z technikum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież masz 9-10 miesięcy możesz spokojnie biologii się nauczyć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pełni rozumiem, ale nie chciałbym stracić roku. Stąd moje pytanie czy tytuł technika maturzysty jakoś mi pomoże w dostaniu się na te studia czy będę musiał jeszcze zdawać biologię. Jak to w końcu wygląda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie wiem na ten temat. Pierwszy raz o czymś takim słyszę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że coś podobnego funkcjonuje na WUM-ie, ale to dotyczy studiów wieczorowych, a nie zaocznych i osób, które mają ukończone studia (chociaż I stopnia) na kierunku medycznym i szkoły policealne itd. nic nie dają. Takie osoby nie muszą mieć matury z wymaganych przedmiotów i mają pierwszeństwo w rekrutacji. Także możliwe, że na Twojej docelowej uczelni jest podobnie. Ale to już trzeba sprawdzać w zasadach rekrutacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fizjoterapia jest bardzo ciężkim kierunkiem. Nie wydaje mi się, abyś po zrobieniu technika dostał się na uczelnie publiczną " bo masz już tytuł technika".  Jeżeli korzystamy z oferty różnych szkół, gdzie wykonujesz dany zawód, nie upoważnia Cię to do nie posiadania matury z przedmiotów przyrodniczych, aby składać dokument na uczelnie. 

Jeżeli tak bardzo zależy Ci na studiowaniu fizjoterapii, idź na tego technika i w między czasie godzinkę dziennie poświęć na przygotowania się do matury z biologii. Nie każda uczelnia też wymaga rozszerzenia z biologii lub chemii. Musisz przeczytać dokładnie na stronie jakie mają wymagania rekrutacyjne, ew. spróbuj startować w drugim naborze. 

Nie słuchaj też zdania "bo moi znajomi tak zrobili". Często to są ściemy ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Podobna zawartość

• Przez dora110
      Jakie są wszystkie plusy i minusy studiów dziennych (stacjonarnych) i zaocznych (niestacjonarnych), o których musimy wiedzieć?
    • Przez Wiktoria__
      Bardzo proszę o pomoc, pilne!!
      Gdzie od października 2021 roku w Warszawie, mogę studiować kierunek praca socjalna zaocznie?
      Dziękuję za pomoc
    • Przez dora110
      Mam kilka pytań, a mianowicie:
      1. Gdy ma się licencjat z czegoś innego i magisterkę z czegoś innego, to pracodawca patrzy tylko na to z czego ma się magisterkę, czy patrzy też na licencjat?
      2. Czy pracodawca patrzy na nazwę uczelni?
      3. Czy pracodawca patrzy na to, czy skończyliśmy studia stacjonarne czy zaoczne?

• Przez Prawnik1lvl
      Łatwo przepisać się ze studiów niestacjonarnych na stacjonarne? Pierwszy rok studiowałem zaocznie, a od przyszłego chciałbym już iść na stacjonarne.
      Ciężko się przepisać na stacjo na tą samą uczelnię?
    • Przez Jaaaa950
      Hej, nie wiem czy posze w dobrym miejscu więc sorki jesli nie.
      W tym roku zdaje mature i chcialabym wiedziec ile mniej więcej musze mieć pkt z biologii aby się dostać. Będę składać na uczelnie w całej Polsce. Fajnie by było gdybyście wy (osoby które studiuja ten kierunek) mogly powiedzieć gdzie studiuja i ile mieli pkt.  
      Również chcialam zapytać czy lepiej jest studiować fizjoterapie na uczelni medycznej czy na awf ? 

Z góry dziekuje za odpowiedzi

• Wypowiedzi z ostatnich 10 dni

• Może Ci być cieżko wyjechać po studiach, jeśli chcesz pracować w zawodzie. Warto jednak dodatkowo wziąć pod uwagę wyjazd na studia za granicę lub po prostu przebranżowienie się Dużo zależy do tego, czy chcesz wyjechać na stałe za granicę, czy zależy Ci na tym, aby po prostu sobie dorobić, a później wrócić do Polski. Moja znajoma zdecydowała się na wyjazd na kilka lat za granicę jako opiekunka do osób starszych, dzięki temu udało się jej zarobić szybciej kwotę, której potrzebowała. Wiem, że wyjeżdzał i była bardzo zadowolona
    • Słyszeliście o takim kierunku? Co o nim myślicie?
    • Jeśli chcesz połączyć filozofię z psychologią, to w Krakowie na Uniwersytecie Pedagogicznym jest kierunek "Filozofia rozwoju osobowego z elementami psychologii". 
    • Taki kierunek może pomóc rozwinąć umiejętności miękkie, rozumienie człowieka i jego potrzeb, co może przydać się np. w coachingu, przy organizacji szkoleń dla pracowników firm albo w marketingu. Poza tym AI może nauczyć się programować, malować, śpiewać, żonglować, jeżdżąc na łyżwach i wykonując arię operową, wypełniać tabelki w excelu itp., ale nigdy nie zrozumie w pełni człowieka. To nasza najbardziej ludzka umiejętność i dlatego warto w nią zainwestować. Polecam artykuł o podobnym "niepraktycznym" kierunku: filozofii. https://rynekpracy.pl/artykuly/czy-warto-zatrudnic-filozofa
  • Najpopularniejsze tematy na forum

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.